Eindstreep: Poels en Wiebes zorgen voor succesvolle Nederlandse wielerdag

Het belangrijkste wielernieuws, met tweemaal Nederlands succes.

Eindstreep: Poels en Wiebes zorgen voor succesvolle Nederlandse wielerdag

De Eindstreep gooit al het belangrijkste wielernieuws van de dag voor je in één bericht.

Poels sluit Polen winnend af, eindzege Teuns

Wout Poels won de laatste etappe in de Ronde van Polen. Dylan Teuns legde beslag op de eindzege.

De laatste etappe was de zwaarste van alle zeven, met start en finish in vakantiepark Bukowina Tatrzanska. Onderweg lagen zeven gecategoriseerde beklimmingen in een afstand van 132,5 kilometer. Peter Sagan raakte gisteren zijn gele trui kwijt en besloot daarom maar aan te vallen vanaf de start. Een groep van twaalf kwam weg, met fraaie namen als Tom-Jelte Slagter, Diego Rosa, Simon Spilak en Petr Vakoc die de wereldkampioen vergezelden.

In het peloton viel Wout Poels aan op de voorlaatste klim. Teuns volgde, net als Wilco Kelderman. Poels ging op de slotklim nogmaals, waarna Teuns werd gelost. Sagan werd als laatste vluchter ingelopen, maar kon in de afdaling weer wegrijden. De gele trui sloot opnieuw aan. Poels en Majka vielen ook in de laatste kilometers aan, maar Teuns pareerde nu wel. De groep favorieten kwam samen voor de sprint, waarna Poels de sprint won. Teuns pakte de eindzege. 

Wiebes Europees kampioene vrouwen junioren

Nederland heeft er opnieuw een Europees kampioene wielrennen bij. Lorena Wiebes pakte de Europese titel voor vrouwen junioren.

De Nederlandse was na anderhalf uur wedstrijd in het Deense Herning de snelste in een massasprint. Ze verwees de Deense Emma Cecilie Norsgaard in eigen land naar de tweede plaats, de Italiaanse Letizia Paternoster moest genoegen nemen met brons. Na Ellen van Dijk op het onderdeel vrouwen tijdrit is dit de tweede gouden medaille voor Nederland tijdens de Europese kampioenschappen wielrennen in Denemarken, die nog tot zondag duren.

Barbero bepaalt in eigen Burgos

Carlos Barbero was de snelste in de Ronde van Burgos, hij won met een stevige punch bergop de etappe naar Clunia. De vierde van vijf dagen werd gekenmerkt door Spaans vlakke wegen, met een aankomst in de oude Romeinse ruïne van Clunia. Daar lagen een aantal pittige slotkilometers te wachten op het peloton.

Een viertal nestelde zich op kop. Etienne van Empel van Roompot-Nederlandse Loterij was één van hen, ook Benjamin King van Dimension Data was voor de derde keer van de partij. De vier werden op tien kilometer van de streep bijgebeend, waarna een snelle finale volgde. De sprint bergop was vervolgens een prooi voor Carlos Barbero. De Spanjaard van Movistar Team versloeg Gianni Moscon en Julian Alaphilippe.

Bardet maakt Vuelta-debuut

Romain Bardet staat aan de start van de Vuelta a España over twee weken. Dat maakte zijn werkgever AG2R La Mondiale wereldkundig in een persbericht. Het is de eerste keer dat Bardet in een andere grote ronde dan de Tour de France verschijnt.

"Ik heb al maanden gedacht aan de Vuelta en na een gesprek met het management van de ploeg zijn we dit idee gaan doorzetten", aldus de nummer drie van de afgelopen Tour. "Ik ben blij om aan de Vuelta te starten. Niet alleen om niet altijd hetzelfde seizoen te draaien, maar ook om twee grote rondes in een jaar te rijden."

AG2R La Mondiale heeft zes namen op papier voor de Vuelta. Naast Bardet starten Samuel Dumoulin, Alexandre Geniez, Alexis Gougeard, Matteo Montaguti en Domenico Pozzovivo. 

Kelderman en Oomen zeker voor Vuelta bij Team Sunweb

Team Sunweb heeft voor de Vuelta a España dertien namen op papier staan, waarvan er nog 4 moeten afvallen. De Duitse ploeg maakte dat bekend in een persbericht. Wilco Kelderman stond al vast aan het begin van het jaar en zeker nadat hij in de Giro d'Italia geblesseerd uitviel. De huidige nummer drie in de Ronde van Polen is de kopman van de ploeg van Iwan Spekenbrink.

Ook was van Sam Oomen al bekend dat hij zijn eerste grote ronde mag rijden. Met Lennard Hofstede en Tom Stamsnijder staan er nog twee Nederlanders tussen de 13 namen. "Na een succesvolle Giro en Tour hopen we die lijn door te kunnen trekken in Spanje", zegt ploegleider Marc Reef. "We hebben de ambitie om te kijken wat we met Wilco kunnen in het klassement."

De andere namen zijn Søren Kragh Andersen, Warren Barguil, Bert de Backer, Johannes Fröhlinger, Chad Haga, Chris Hamilton, Lennard Kämna, Sindre Skjøstad Lunke en Zico Waeytens. 

Foto: Cor Vos