Eindstreep: Barguil, Landa, Martin en de UCI

Het belangrijkste wielernieuws van de dag op een rijtje.

Eindstreep: Barguil, Landa, Martin en de UCI

Wat was er vandaag zoal in het wielerbulletin te vinden? Lees het hier!

Martin reed Tour uit met botbreuken in ruggenwervels

Daniel Martin reed de Tour de France uit met twee breuken in ruggenwervels. Dat zei de Ier voorafgaand aan de Clásica San Sebastián, nadat bekend werd dat Quick-Step Floors hem niet mee neemt naar het Baskenland. De klimmer moet drie weken rust houden, alvorens weer op de fiets te kunnen kruipen.

Bij de valpartij in de afdaling van de Mont du Chat met Richie Porte moest de Australiër meteen opgeven, voor Martin was de strijd nog niet gedaan. "Geen wonder dat ik in de rest van de Tour niet meer op de trappers kon staan", zei de Ier. Na afloop van de dertiende etappe naar Foix had Martin alle moeite om zich in de ploegbus te hijsen.

"Tijdens de Tour had ik geen grote problemen tijdens het fietsen, maar vooral wanneer ik niet op de fiets zat voelde ik me niet lekker", gaat Martin verder. "De uitkomst van de scans na de Tour was een verrassing voor me." De scans gaven twee kleine breukjes op de L2- en L3-wervels aan. De zesde plaats in de Tour was het beste resultaat ooit in een grote ronde voor de Ier, die wordt gelinkt aan een transfer naar UAE Team Emirates.

Landa: 'Movistar goede optie'

Mikel Landa ziet een overstap naar Movistar Team zitten als hij vertrekt bij Team Sky. Dat liet de Bask van de Britse miljoenenploeg weten aan AS. "We zijn in gesprek met Sky", aldus Landa. "Ik heb ook gesproken met Chris Froome. Ik heb gezegd dat ik blij zou zijn om verder te gaan bij Team Sky en hij bedankte me voor het werk in de Tour."

De Bask moet zijn doelen voor volgend jaar nog bepalen. "Ik weet nog niet of het de Giro of Tour wordt, maar het is bij Team Sky moeilijk om je te focussen op de Tour." Een transfer dus? "Movistar Team is een goede mogelijkheid. Het is een serieuze ploeg. Als het geen Sky meer wordt, dan is het goed mogelijk dat het wel Movistar wordt. Het zou een optie zijn dat Quintana de ploeg in de Tour leidt en ik in de Giro." 

Landa werd in de Tour de France vierde, op een seconde van het podium. Dit terwijl de Bask zichtbaar een aantal keren moest inhouden. "Ik wil altijd de leider zijn, laat daar geen twijfel over bestaan", zegt hij. "Ik heb laten zien dat ik voor een algemeen klassement kan gaan en nu is het moment gekomen om daar de vruchten van te plukken."

Barguil: 'Geweldige tijd gehad bij Sunweb'

Warren Barguil kende een uitstekende Tour de France. De Fransman won twee etappes en het bergklassement, maar lijkt zijn biezen te pakken bij Team Sunweb.

Tegen L'Équipe vertelde de Franse klimmer dat het succes in de Tour vooral te danken was aan koersen op gevoel. "Ik heb het plezier weer terug zoals in de eerste jaren van mijn carrière, toen je geen wattages moest kennen om aan te vallen in de Tour", aldus Barguil. "De kijkers houden niet van koersen waar alles is berekend door de vermogensmeters. Ik hoop dat dit allemaal gaat veranderen", is Wawa hoopvol. 

Het contract van Barguil bij Team Sunweb loopt af. Dat leidde tot veel speculatie. Jérôme Pineau komt met een nieuwe ploeg en volgens vele media zou de Franse klimmer daar kopman worden. "Ik ben eerst een Bretoen en daarna een Fransman. Ik heb altijd in contact gestaan met de managers van Franse ploegen. Maar ik ben altijd bij Sunweb gebleven omdat ik me daar goed voelde."

En nu? "Ik ben er nu klaar voor om terug naar Frankrijk te gaan, maar zal nooit vergeten hoe het bij Team Sunweb was", zegt Barguil daarover. "Ik leerde hier koersen, sprinten en in waaiers rijden. Sunweb is de beste opleiding die er is."

'UCI wil videoscheidsrechter instellen voor sprints'

Philippe Mariën, de voorzitter van de jury die Peter Sagan uit de Tour de France zette, heeft voor het eerst na de Tour zijn zegje gedaan. Dat deed de Belg tegen Het Nieuwsblad. "Er moet een videoscheidsrechter in het wielrennen komen, net als in het voetbal", aldus Mariën. "Die moet zich op het moment van de sprint alleen op de eindsprint zelf concentreren. Dan hoeft de rest van de jury naderhand geen beelden te bekijken en is de beslissing direct gemaakt. De UCI heeft me beloofd daar werk van te maken."

De jury besloot Sagan te diskwalificeren naar aanleiding van een incident in de finale van de vierde Tour-etappe naar Vittel. Op een kilometer van de streep haalde de wereldkampioen gevaarlijke toeren uit, waarbij Jacopo Guarnieri ten val kwam. Ook kwam hij in aanraking met Mark Cavendish in de sprint. De Brit moest de Tour verlaten met een gebroken schouderblad.

Eerst kwam het bericht naar buiten dat Sagan een punten- en tijdstraf zou krijgen, maar later volgde de diskwalificatie. "We hadden dat eerste besluit niet eens genomen. Het was een optie, maar het had nooit naar buiten mogen komen. We hebben maar één beslissing genomen: het uit de Tour zetten van Peter."

Foto: Cor Vos