Voorbeschouwing: Prudential RideLondon

Wie mogen er dit weekend in hartje Londen de handen in de lucht steken? Wieler Revue blikt vooruit op de mannen- en vrou...

Voorbeschouwing: Prudential RideLondon

Drie dagen kunnen lang kunnen wielerliefhebbers hun hart ophalen in het centrum van Londen. Wie mogen er in hartje Londen de handen in de lucht steken? Wieler Revue bespreekt het parkoers van zowel de mannen- als vrouwenwedstrijd en benoemt daarnaast de belangrijkste kanshebbers voor beide koersen.

Historie

Prudential RideLondon is een wielerfestival waar meer dan 100.000 renners van alle niveaus op afkomen. Er is bijvoorbeeld aan tocht die geschikt is voor de hele familie, er is een wedstrijd voor handbikers, maar er staan ook twee WorldTour-koersen op het programma. Zowel de vrouwen als de mannen rijden voor de punten in dit klassement.

De eerste editie van het festival vindt plaats in 2013, een jaar na de Olympische Spelen. Net als bij de wegwedstrijden toen is de finish op The Mall. Vanuit Buckingham Palace heeft Koningin Elizabeth een prachtig uitzicht op de meet. 

Vinokourov versloeg Urán in 2012. De wedstrijd smaakte naar meer.

Parkoers

De wedstrijd voor de mannen doet sterk denken aan de Olympische wegwedstrijd van 2012. De karavaan vlucht aan het begin van de zondagmiddag al snel de stad uit om het graafschap Surrey te verkennen. Box Hill is net als in 2012 één van de scherprechters. Toch is het na die klim nog wel een eindje kachelen richting de finish. Is het mogelijk om de massasprint te ontlopen? Ja, maar dat is wel lastig. Toch lukte het in 2015 en tijdens de Olympische wegrit. Het geeft de aanvallende burgers ongetwijfeld moed.

De vrouwen dan. Zij rijden hun wedstrijd al op zaterdag. Voor hen geen tocht door Surrey, maar een criterium in Londen. Het is een vlak rondje van 5,5 kilometer met enkele terugdraaiende bochten. Start en finish liggen ook nu op The Mall. In het rondje passeren de rensters Buckingham Palace, Downing Street (even zwaaien naar Theresa May?) en Trafalgar Square. Twaalf af te leggen rondes maken de afstand van de dameswedstrijd 66 kilometer.  

Favorieten

Op de (voorlopige) startlijsten zien we logischerwijs een hoop sprinters als speerpunten. Bij de heren zien we bijvoorbeeld Alexander Kristoff op de startlijst staan. Tijdens de Olympische Spelen van 2012 was hij de winnaar van de pelotonsprint. Het leverde hem toen een bronzen medaille op. Wint hij nu de sprint voor de eerste plaats?

Alexander feliciteert Aleksandr.

Dan zal hij wel moeten afrekenen met André Greipel. De Gorilla van Rostock won geen rit in de Tour, maar we hoeven hem echt niet meer te leren hoe hij een sprint moet rijden. Met de snelheid zat het op de Champs-Élysées ook wel goed. Daarom mag Greipel zeker van voren worden verwacht.

Greipel verliest van Groenewegen. De kwelgeest van de Champs-Élysées is er nu niet bij. Kans voor Greipel?

Michael Matthews is intrinsiek niet zo snel als de voorgenoemde heren. Toch mag de winnaar van het puntenklassement van de jongste klassement niet worden uitgevlakt op dit parkoers. De heuvels kan hij goed verteren en daarna zal de Australiër van Team Sunweb wel zien hoe het loopt. Aanvallen kan hij, maar ook meedoen in de sprint behoort zeker tot de mogelijkheden.

Het is weer even wennen, maar Matthews zal zondag niet in het groen rijden.

Let ook op Elia Viviani, Nikias Arndt, John Degenkolb, Wouter Wippert, Sam Bennett, Pascal Ackermann, Rüdiger Selig, Moreno Hofland, Magnus Cort Nielsen, oud-winnaar Jean-Pierre Drucker, Rick Zabel en de razendsnelle Jakub Mareczko.

Mareczko.

Een dag eerder strijden de vrouwen ook om de zegebloemen. Ook voor deze koers wordt een fraai blik sprinters opengetrokken. Zo hebben we Kirsten Wild als meest kansrijke Nederlandse inbreng. Ze weet wat winnen is op The Mall, want dat deed ze vorig jaar. Lukt het haar dit jaar weer om de koers met het meeste prijzengeld te winnen?

Wild. Schrijf die naam maar op voor de sprint.

Alle kans, maar de concurrentie is zeker niet gering. Zo staat ook Chloe Hosking aan het vertrek. In de felle kleuren van Alé Cipollini Galassia valt ze al op, maar nog opvallender is haar topsnelheid. Als ze op standje 'volle kracht vooruit' staat is er meestal weinig aan te doen. 

Hosking tijdens de Giro Rosa.

De Britten zullen juichen voor Hannah Barnes. De 24-jarige Barnes won de beruchte waaierrit in de afgelopen Giro Rosa en was daarnaast al tweede in de door Jolien D'Hoore slotrit van de Women's Tour, die deels over dezelfde wegen voert. Daarmee is Barnes een niet te onderschatten factor op dit parkoers.

Barnes is de Britse hoop.

Wie u nog meer in de gaten moet houden? Denk aan Jolien d'Hoore, Lotta Lepistö, Coryn Rivera, Maria Giulia Confalonieri, Nina Kessler, Roxane Fournier, Giorgia Bronzini, Alice Barnes, Annalisa Cucinotta, Emilie Moberg, Katie Archibald en Amy Pieters. En wat te denken van Marianne Vos? Waarom zou zij vijf jaar na haar Olympische zege niet weer voor de ogen van The Queen kunnen zegevieren?

In het geheugen gegrift: Vos wint op The Mall.

Favorieten volgens Wieler Revue

*****

André Greipel

****

Alexander Kristoff, Elia Viviani

***

John Degenkolb, Rüdiger Selig, Michael Matthews

**

Sam Bennett, Nikias Arndt, Wouter Wippert, Jean-Pierre Drucker

*

Rick Zabel, Magnus Cort Nielsen, Pascal Ackermann, Jakub Mareczko

*****

Kirsten Wild

****

Jolien D'Hoore, Chloe Hosking

***

Lotta Lepistö, Coryn Rivera, Marianne Vos, Hannah Barnes

**

Roxane Fournier, Maria Giulia Confalonieri, Nina Kessler, Giorgia Bronzini

*

Alice Barnes en Amy Pieters, Annalisa Cucinotta, Emilie Moberg, Katie Archibald

Foto's: Cor Vos