Retro: Gele Rasmussen wint op de Aubisque

Dag op dag 10 jaar geleden won Michael Rasmussen in de gele trui op de Aubisque. Diezelfde avond werd hij uit de Tour ge...

Retro: Gele Rasmussen wint op de Aubisque

Dag op dag 10 jaar geleden won Michael Rasmussen in de gele trui op de Aubisque. Diezelfde avond ging Rasmussen van de hemel naar de hel toen Rabobank besliste om hem uit de Tour te gooien.

In de zestiende etappe van de Tour de France 2007 kreeg het Tourpeloton een loodzware bergrit voorgeschoteld van 218,5 kilometer met aankomst op de Col d'Aubisque. Vier renners kozen al snel het hazenpad en leken vertrokken te zijn voor een hele dag tot Mauricio Soler (Barloworld), Iban Mayo (Saunier Duval) en Carlos Sastre (CSC) ten aanval trokken. 

Rasmussen kijkt Contador uitdagend aan tijdens de beklimming van de Aubisque.

Ondanks de aanwezigheid van Sastre en co zagen de vluchters het gat met het peloton steeds kleiner worden, nadat eerst Thomas Dekker, en later Michael Boogerd en Denis Mentsjov zich op kop nestelden. Het enorme tempo van de Raborenners dwong de ene na de andere renner om te lossen. Op de klim naar de Aubisque werd Sastre en co opgeraapt en kwam de top vier van het klassement alleen vooraan. In de laatste kilometer was Alberto Contador de enige die Rasmussen nog kon bijbenen, waarna die laatste opnieuw versnelde en Contador schijnbaar moeiteloos achterliet. 

Bovenop de berg is Rasmussen tot tranen toe geroerd. "Hier voelde ik dat ik de beste van de wereld was. Er stond niemand boven me, niemand naast me, er was zelfs niemand in de buurt", zou Rasmussen later zeggen tegenover de NOS. Helaas voor hem zal die 'eenzaamheid' ook de volgende ochtend van toepassing zijn. Maar dan op een heel andere manier: Rasmussen wordt door Rabobank uit de Tour gezet.

Foto: Cor Vos