HomeRetroRetro: Gele Rasmussen wint op de Aubisque

Retro: Gele Rasmussen wint op de Aubisque

Dag op dag 10 jaar geleden won Michael Rasmussen in de gele trui op de Aubisque. Diezelfde avond werd hij uit de Tour ge...

Dag op dag 10 jaar geleden won Michael Rasmussen in de gele trui op de Aubisque. Diezelfde avond ging Rasmussen van de hemel naar de hel toen Rabobank besliste om hem uit de Tour te gooien.

In de zestiende etappe van de Tour de France 2007 kreeg het Tourpeloton een loodzware bergrit voorgeschoteld van 218,5 kilometer met aankomst op de Col d’Aubisque. Vier renners kozen al snel het hazenpad en leken vertrokken te zijn voor een hele dag tot Mauricio Soler (Barloworld), Iban Mayo (Saunier Duval) en Carlos Sastre (CSC) ten aanval trokken. 

Rasmussen kijkt Contador uitdagend aan tijdens de beklimming van de Aubisque.

Ondanks de aanwezigheid van Sastre en co zagen de vluchters het gat met het peloton steeds kleiner worden, nadat eerst Thomas Dekker, en later Michael Boogerd en Denis Mentsjov zich op kop nestelden. Het enorme tempo van de Raborenners dwong de ene na de andere renner om te lossen. Op de klim naar de Aubisque werd Sastre en co opgeraapt en kwam de top vier van het klassement alleen vooraan. In de laatste kilometer was Alberto Contador de enige die Rasmussen nog kon bijbenen, waarna die laatste opnieuw versnelde en Contador schijnbaar moeiteloos achterliet. 

Bovenop de berg is Rasmussen tot tranen toe geroerd. “Hier voelde ik dat ik de beste van de wereld was. Er stond niemand boven me, niemand naast me, er was zelfs niemand in de buurt”, zou Rasmussen later zeggen tegenover de NOS. Helaas voor hem zal die ‘eenzaamheid’ ook de volgende ochtend van toepassing zijn. Maar dan op een heel andere manier: Rasmussen wordt door Rabobank uit de Tour gezet.

Foto: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Interview | Aleksandr Vlasov: ‘Een top 5 zou een goede uitslag zijn, maar ik hoop altijd op meer’

In de Wieler Revue-Tourspecial vertelde Vlasov over de oorlog in Oekraïne, over polarized trainen, maar...

Column | Arme, arme Mark Cavendish

Maandag maakte de Belgische ploeg haar selectie voor de Tour de France bekend. Met...

Indrukwekkende cijfers! Filippo Ganna klimt beter dan ooit

De Twitter-pagina Velofacts houdt bij wie er indrukwekkende trainingen afleggen in aanloop naar de...

Neem deze 5 dark horses mee in je Tourpooltje!

Wielerliefhebbers zijn volop bezig met het invullen van hun Tourpooltjes. Wij doen ook ons...

Meer zoals dit

Bindende terugkijktip na aankondiging afscheid: Tom Dumoulin z’n magistrale zege op Cumbre del Sol in de de Vuelta van 2015

Tom stopt, maar Cumbre del Sol blijft altijd! Onze redacteur over wat hem betreft de mooiste zege van Dumoulin, waarmee je iedere niet-wielerliefhebber wielerfan maakt. Over tenor Tom en winnen van een hobo en een fluit. Bedankt voor deze, en al die andere schitterende momenten, Tom!

Video | Storm in Nederland, dat kan maar één ding betekenen: terugkijken naar de Gent-Wevelgem van 2015, waar Geraint Thomas de berm in waaide

Storm in Nederland. De perfecte aanleiding om nog eens de heerlijke beelden terug te kijken van die legendarische Gent-Wevelgem.

De enige wielervideo die nu toepasselijk is: Breukink wint befaamde sneeuwetappe in de Giro

Sneeuw staat in het Nederlandse wielrennen gelijk aan Breukink over de Gavia in de Giro van '88...