Retro: Michael Boogerd zegeviert op La Plagne

'Dit is lachen. Mag ik uw gebit even zien?'

Retro: Michael Boogerd zegeviert op La Plagne

24 juli 2002. De Tour de France rijdt in de zestiende etappe van skioord Les Deux Alpes naar skioord La Plagne. Het is de dag waarop Michael Boogerd de harten van vele wielerliefhebbers verovert. 

De route klinkt als een klok. Galibier, Madeleine en La Plagne. 179,5 kilometer waarin het geen meter vlak is. Boogerd is mee in de ontsnapping en hij bouwt een fraaie voorsprong op. Als Lance Armstrong hard achter hem aan komt rijden wordt het nog heel spannend, maar hij houdt het.

Het commentaar bij de laatste meters komt van Mart Smeets. Wie anders.

"Dit is lachen. Mag ik uw gebit even zien? Ja ja! Hij ging mee over de Galibier, ging alleen over de Madeleine en heeft een fantastische solo afgeleverd. Het doet ons denken aan Gert-Jan Theunisse van '89. De grote Alpenetappe wordt gewonnen door een jongen van het vlakke land. Gewoon een jongen uit Den Haag, die dan weliswaar in België woont. In de schaduw van Leipheimer mocht hij in de Tour rijden en hij geniet ten volle. En wij genieten met 'm mee. Heerlijke overwinning. Proficiat."

Er zijn nog altijd mensen die het commentaar bij de beelden zo kunnen opdreunen. Het zegt alles over zo'n sportprestatie.

Foto: Cor Vos