Van Vleuten domineert achtervolgingswedstrijd en wint La Course

De Nederlandse reed alleen maar verder weg bij de concurrentie.

Van Vleuten domineert achtervolgingswedstrijd en wint La Course

Annemiek van Vleuten heeft La Course volledig naar haar hand gezet. Nadat ze eerder deze week op de Col d'Izoard solo aankwam, breidde ze in de achtervolging haar voorsprong verder uit.

In de achtervolgingswedstrijd ging als eerste Annemiek van Vleuten van start, waarna de andere 18 rensters de opgelopen achterstand op de Izoard goed moesten maken op een parkoers van 22,5 kilometer lang. Exact hetzelfde parkoers als de mannen vanmiddag afleggen in de individuele tijdrit van de Tour de France. 

Als eerste ging Annemiek van Vleuten van start. De Nederlandse van Orica-Scott, nationaal kampioen tijdrijden, moest 22 kilometer solo afleggen om de eerste tweedaagse uitvoering van La Course te winnen. Nummer twee Lizzie Deignan ging rustig van start, om te wachten op Elisa Longo Borghini en samen met de Italiaanse op haar ploeggenote Megan Guarnier. 

De voorsprong van Van Vleuten was in die tijd al gegroeid tot dik anderhalve minuut. Maar dan had de Nederlandse nog 18 kilometer te rijden. Van Vleuten hield het gat richting het achtervolgende trio op dezelfde grootte, zelfs de klim naar de kathedraal van Notre-Dame de la Garde deerde haar niet.

Onbedreigd ging Van Vleuten op de zege af in La Course. Het werd haar zesde overwinning van het jaar.

Foto: Cor Vos