HomeNieuwsTour de France vandaag: 20 | Marseille-Marseille | 22,5 kilometer

Tour de France vandaag: 20 | Marseille-Marseille | 22,5 kilometer

Wie wint de tijdrit en kan iemand Froome nog bedreigen voor geel?

De inleidende beschietingen zijn gebeurd, de koninginnenrit van de Tour de France is daar: zoals vaker de laatste jaren wordt een grote ronde niet meer bergop beslist, maar in de individuele tijdrit. Het moment is waarschijnlijk daar dat we tegen de avond kunnen zeggen dat Chris Froome zijn vierde Tour de France gaat winnen. Of gebeurt er nog iets spectaculairs in Marseille?

Streek

Na Parijs is Marseille de grootste stad van Frankrijk. De rivaliteit tussen beide steden is in veel sporten dan ook goed te merken. Marseille werd rond 600 voor Christus door de Grieken gesticht onder de naam Massalia of Massilia. Dat deden zij om de handel met de Kelten in de oudheid te vereenvoudigen. Dat
kon daar ook door de aanwezigheid van water en rivieren (de Rhône) in de buurt.

Veel bochtenwerk in Zuid-Frankrijk!

Uiteindelijk verbonden de inwoners van Marseille zich aan het groeiende Romeinse Rijk. Na de val van het West-Romeinse Rijk werd Massilia ook nog bezet door de Visigoten, Bourgondiërs en Franken. In 1480 kwam de stad definitief in Franse handen.

De Vieux- Port en de Notre-Dame-de-la-Garde-basiliek zijn de grootste bezienswaardigheden in een oneindige lijst voor de kustplaats. Sporthelden heeft Marseille vooral voortgebracht in het voetbal met Eric Cantona en Zinedine Zidane.

Parkoers

De Tour de France is bijnaten einde. Veel beslissende bergen zijn er niet echt geweest, dus de klimmers die voor een goede eindklassering wilden gaan hebben op die weinige bergen veel moeten aanvallen. Dat hebben ze niet gedaan, dus zijn ze de pineut. Zeker met een tijdrit van 22 kilometer op de dag
voordat de renners naar Parijs trekken.

Het is de eerste keer dat Marseille een individuele tijdrit verwelkomt. Een passage langs de kust en de Vieux- Port – de oude haven – zorgt voor een vrijwel vlakke tijdrit. Alleen de beklimming naar de kathedraal van Notre-Dame-de-la-Garde kan nog voor verschillen zorgen.

Volledig vlak, met een steile puist in het tweede deel

Het Stade Vélodrome, de mythische voetbaltempel van Olympique Marseille die pas is verbouwd (helaas), verzorgt zowel de start als de aankomst van de tijdrit.

Favorieten

De verschillen zijn klein in het algemeen klassement, dus eigenlijk moeten we dan zeggen dat er nog van alles kan gebeuren in deze tijdrit. Maar als Chris Froome geen tijdrit à la Michael Rasmussen in 2005 kent, dan wint hij deze Tour de France. Er is zelfs een grote kans dat Froomey deze tijdrit gewoon pakt.

Froome voor Tour-zege nummer 4?

Tijdritten aan het slot van een grote ronde zijn anders dan in de eerste week, vraag dat maar aan Jos van Emden. De vermoeidheid slaat toe en sommige klassementsrenners hebben meer moeten geven dan ze lief was. De tijdritbenen van de klassementsmannen zijn vaak al wat afgesneden. Wat blijft er dan over?

De opkomst is een beetje karig in deze Tour. Tony Martin liet voor de Tour wel al weten zijn zinnen te hebben staan op deze tijdrit in Zuid-Frankrijk, net als natuurlijk Primoz Roglic. Kan de Sloveen zijn tweede ritwinst boeken in de Tour? Ook Stefan Küng wil in Marseille zijn slag slaan.

Wat kan Roglic in Marseille?

De concurrentie komt, als we naar de openingstijdrit kijken, vooral uit het kamp van Team Sky. Vasil Kiryienka kan een geweldige tijdrit, maar wat dan te denken van de misschien wel sterkste renner in deze Tour genaamd Michal Kwiatkowski? Outsiders zijn er nog met Maciej BodnarJonathan CastroviejoVegard Stake LaengenDamien HowsonSteven Cummings en groene trui Michael Matthews.

Prijsvraag

Denkt u te weten wie de rit wint? Reageer dan op dit bericht op onze Facebook-pagina, of via Twitter! Onder de goede voorspellers wordt een shirt van CyclingLifestyle.nl verloot!

Foto’s: Cor Vos & Tour de France

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Annemiek van Vleuten stopt ermee na 2023

Het is bekend dat de Nederlandse er niet zo van hield dat er gespeculeerd...

Armstrong was weer Ullrichs reddende engel: ‘Hij lag vastgebonden aan een bed, niet van deze wereld’

Eind september 2021 deelden we op onze website nog Instagram-foto's van een lachende Armstrong en...

Tour | Wout van Aert back on track: ‘Lijkt erop dat ik op juiste moment gas heb teruggenomen’

Bij een kort maar krachtig ritje tegen 37 kilometer per uur gemiddeld gaf Wout...

Tour | Roodhooft over openingstijdrit: ‘Heb niet de indruk dat dit parkoers goed bij Mathieu past’

Vorig jaar verbaasde Mathieu van der Poel vriend en vijand door in de Tour...

Meer zoals dit

Armstrong was weer Ullrichs reddende engel: ‘Hij lag vastgebonden aan een bed, niet van deze wereld’

Eind september 2021 deelden we op onze website nog Instagram-foto's van een lachende Armstrong en...

Interview | Aleksandr Vlasov: ‘Een top 5 zou een goede uitslag zijn, maar ik hoop altijd op meer’

In de Wieler Revue-Tourspecial vertelde Vlasov over de oorlog in Oekraïne, over polarized trainen, maar...

Column | Arme, arme Mark Cavendish

Maandag maakte de Belgische ploeg haar selectie voor de Tour de France bekend. Met...