Tour de France vandaag: 19 | Embrun - Salon-de-Provence | 222,5 kilometer

De Tour fietst door een ansichtkaart. Maar wie zijn de grootste kanshebbers? Wieler Revue blikt vooruit.

Tour de France vandaag: 19 | Embrun - Salon-de-Provence | 222,5 kilometer

De bergen zijn achter de rug. Parijs is niet heel ver meer. Toch moeten er nog twee ritten worden verreden eer de renners hun rondje over de Champs-Élysées kunnen maken. Morgen wacht er de allesbeslissende tijdrit in Marseille, vandaag rijdt de karavaan door een ansichtkaart. Na een lange tocht door de Provence wordt er in Salon-de-Provence misschien wel gesprint door de overgebleven snelle mannen.

Streek

Embrun is een van de droogste en zonnigste plaatsen in de regio. Daarom noemen de Fransen Embrun gekscherend het ‘Nice van de Alpen.’ Bij Embrun mondt de rivier de Durance uit in een stuwmeer, genaamd het Lac de Serre-Ponçon. Veel surfers, bergbeklimmers en wandelaars vertoeven hier in de zomer. Embrun ligt op een rots en domineert op die manier de vallei van de Durance.

Embrun wordt de laatste jaren steeds vaker als startplek gebruikt, drie keer tot nu toe, maar het was nog nooit een aankomstplaats. In 1973, na de eerste start in Embrun, reed etappewinnaar Vicente Lopez Carril solo over de streep in Nice met een voorsprong van bijna negen minuten op het peloton. In 2008 legde Carlos Sastre vanuit Embrun de basis voor zijn eindzege op L’Alpe d’Huez en vier jaar geleden won Chris Froome de tijdrit van Embrun naar Chorges, een stad die ook gepasseerd wordt.

Chris Froome won in het geel de tijdrit die begon in Embrun.

Salon-de-Provence herbergt sinds 1936 de opleidingsschool van de Franse luchtmacht. Ook is het een stad, en gemeente, waar veel olijfolie wordt geproduceerd. Het ligt net als Embrun wat hoger dan de rest van de omgeving, al ligt alleen het oude centrum van Salon op een heuvel. Bovenop ligt het Château de l’Emperi, eeuwenlang de residentie van de aartsbisschoppen van Arles. In dat gebouw bevindt zich tegenwoordig een legermuseum. Het is trouwens ook de plaats waar Michel de Nostredame zijn laatste levensjaren doorbracht. U kent hem beter als Nostradamus.

Salon-de-Provence is een nieuwkomer in de Tour de France, terwijl het geen onbekende naam is in de wielerwereld. Parijs-Nice vertoefde er drie keer en de Tour Méditerranéen in totaal vier keer. Michel Kreder won in die wedstrijd in 2012 de etappe die vanuit Salon-de-Provence vertrok naar Martigues. Alexey Lutsenko boekte met een mooie solo in de vijfde etappe van Parijs - Nice vorig jaar de ritzege in de Zuid-Franse plaats. De ASO verwacht een koninklijke massasprint in de langste Tour-etappe, of het peloton moet een snipperdag willen nemen voor de belangrijke tijdrit op de voorlaatste dag.

Kan Lutsenko op herhaling in Salon-de-Provence?

Parkoers

De bergen worden vaarwel gezegd. De karavaan maakt zich op voor de allesbeslissende tijdrit in Marseille. Maar toch is deze etappe nu niet direct een walk in the park. Met 222,5 kilometer is dit zelfs de langste rit in de Tour. 

Fietsen als God in Frankrijk vandaag. Onderweg valt er genoeg te zien en te beleven. Er worden allerhande bekende plekken gepasseerd. Het fraaie Lourmarin bijvoorbeeld, maar ook Apt en Simiane-la-Rotonde. En denk ook aan Le Colorado Provençal; prachtige okerkleurige rotsen die elk jaar vele bezoekers mogen verwelkomen. En liefhebbers van mooie rotsen komen ook al eerder in de rit al aan hun trekken. Waar? Sisteron!

Het fraaie Sisteron.

Verdere ingrediënten? Eindeloze lavendelvelden en natuurlijk uitzicht op de Mont Ventoux. Wijntje erbij, helemaal lekker. Maar voor de renners zit dat er nog even niet in. Koersen moeten ze. Over dit parkoers.

Er moeten drie klimmetjes worden bedwongen, maar het loopt eigenlijk tot aan de laatste twintig kilometer continu bergop en bergaf. Vanaf de Col du Pointu, de laatste hindernis van de dag, gaat het 45 kilometer in dalende lijn richting de finishplaats. In Salon-de-Provence zijn normaliter twee scenario's mogelijk. De massasprint is een mogelijkheid, maar een groep avonturiers zou ook zomaar om de zege kunnen strijden. Het is immers de derde week van de Tour en het is de vraag welke ploegen er nog voor hun sprinter willen of kunnen rijden.

Mocht het op een massasprint uitdraaien dan wordt het in de laatste kilometer nog ontzettend oppassen geblazen. Er zijn immers twee bochten vlak voor de finish. Een valpartij kan maar zo, zeker in deze Tour waar al zo veel toppers de strijd hebben moeten staken.

Favorieten

We gaan allereerst even uit van een sprint in de straten van Salon-de-Provence. Het kransje topsprinters is gedurende de Tour steeds kleiner geworden. Cavendish, Sagan, Kittel en Démare; ze verlieten allemaal de Tour. Daarom is er ruimte voor nieuwe helden. Maar een oude vedette behoort ook nog altijd tot de mogelijkheden.

Wordt dit de dag van Dylan Groenewegen? Het zou zomaar eens kunnen. De Nederlandse sprintbom van LottoNL - Jumbo rijgt de ereplaatsen aaneen, maar de overwinning ontbreekt nog. Nu plaaggeest Kittel er niet meer bij is liggen er zeker kansen. Maar dan zal Groenewegen wel de heuvelachtige etappe moeten overleven. Als hij na de Col du Pointu nog vooraan de Tourkaravaan kan geraken zit een ritzege er in.

In een eventuele sprint zou Groenewegen dan nog wel moeten afrekenen met een reeks andere sprinters. Te denken valt aan Edvald Boasson Hagen (die ook zomaar vanuit de ontsnapping naar de zege kan rijden op dit parkoers), maar ook André Greipel, John Degenkolb, Nacer Bouhanni, Sonny Colbrelli, Alexander Kristoff en groenetruidrager Michael Matthews (de vijfde van Sunweb?).

Een ander, misschien realistischer scenario is dat dit een kans voor de vluchters blijkt te zijn. Immers: welke sprintersploegen willen zo laat in de Tour nog rijden? Het is maar zeer de vraag of dat lukt. En waarom zouden de sprintersploegen zelf niet iemand meesturen in de ontsnapping? Aangezien heel veel ploegen nog niets hebben gewonnen moet het wel aanvallen regenen vanaf de start. En dan is het maar de vraag of die groep nog weer wordt teruggepakt.

Onder de mannen die op dit parkoers goed uit voeten zouden moeten kunnen zitten enkele Nederlanders. Dylan van Baarle rijdt een vrij offensieve Ronde van Frankrijk en zal vandaag vermoedelijk ook weer proberen. Kan de man van Cannondale - Drapac ploegbaas Jonathan Vaughters verblijden met een ritzege?

Maurits Lammertink bewees in de etappe naar Rodez al dat hij niet vies is van een gedurfde aanval. Katusha Alpecin heeft daarnaast nog een paar mannen die op dit terrein wel wat kunnen. Geeft de Russische formatie in de Provence kleur aan hun Tour? 

Overige namen om in de gaten te houden: Greg van Avermaet, Daniele Bennati, Jan Bakelants, Maciej Bodnar, Thomas De Gendt, Davide Cimolai, Tony Gallopin, Tony Martin, Florian Sénéchal, Sylvain Chavanel en Nikias Arndt.

Prijsvraag

Weet uw innerlijke Nostradamus al wie de rit wint? Reageer dan op het bericht op onze Facebookpagina, of via Twitter! Onder de goede voorspellers wordt een shirt van CyclingLifestyle.nl verloot!

Foto's: Cor Vos