La Course: Van Vleuten staat haar vrouwtje op de Izoard

De Nederlandse kwam solo aan op de Izoard.

La Course: Van Vleuten staat haar vrouwtje op de Izoard

Annemiek van Vleuten heeft haar favorietenrol in La Course waargemaakt. Onze landgenote versnelde op iets minder dan vijf kilometer van de streep en kwam solo aan.

Geen Champs-Élysées meer op het parkoers van La Course, na drie jaar vond de ASO het tijd voor iets nieuws. La Course 2.0 wordt nu over twee dagen verredenDe eerste etappe is een reguliere wedstrijd met aankomst op de Izoard. De tweede wedstrijd wordt zaterdag verreden in de straten van Marseille. Het is een soort achtervolgingswedstrijd waar de beste twintig rensters of alle rensters die binnen vijf minuten van de winnares aankomen aan mogen deelnemen.

Izoard zorgt voor nerveuze openingsfase

De gedachte van de Izoard speelde in de aanvangsfase serieus in het hoofd van de rensters. Vele schermutselingen maar bijzonder weinig afscheiding. De eerste noemenswaardige uitvalspoging kwam op naam van Linda Villumsen. De ex-wereldkampioene nam meteen een mooie voorsprong en mocht solo aan de slotklim beginnen. In het peloton nam Boels-Dolmans het heft in handen en dat liet zich meteen voelen: het omvangrijke peloton smolt als sneeuw voor de zon. Ook Marianne Vos moest haar meerdere erkennen. Met Lizzie Deignan, Megan Guarnier, Nikki Brammeier, Karol-Ann Canuel en Christine Majerus, was Boels-Dolmans een van de sterkste formaties.

Deignan legt er de pees op

Maar pas als de Britse Lizzie Deignan zich op kop nestelde ging het echt snel. Deignan dunde de groep uit tot goed 7 rensters, grote namen als Ferrand-Prévot en Elena Checchini waren dan al niet meer te bespeuren. Annemiek van Vleuten zat wel attent vooraan en vond het tijd om de benen te testen. De renster van Orica versnelde en kreeg Deignan en Gillow mee. Dat zinde onze landgenote niet en ze schudde een tweede keer aan de boom. Tweede keer goede keer, Van Vleuten was alleen weg en diepte haar voorsprong stelselmatig uit. Met nog 1,5 kilometer te gaan telde ze 50 seconden voorsprong en mocht ze haar zegerijk rekenen. Van Vleuten maakte haar favorietenrol waar en kwam solo aan.