Retro: Eddy Merckx wint eerste Tour in 1969

Dag op dag 48 jaar geleden won Eddy Merckx zijn eerste van vijf eindoverwinningen in de Tour de France.

Retro: Eddy Merckx wint eerste Tour in 1969

Dag op dag 48 jaar geleden won Eddy Merckx zijn eerste van vijf eindoverwinningen in de Tour de France.

"Men neemt de benen van Merckx, het hoofd van Merckx, de spieren van Merckx, het hart van Merckx en de zegedrift van Merckx.'' Zo beschreef vijfvoudig Tourwinnaar Jacques Anquetil voor de Franse sportkrant L'Equipe de perfecte kampioen. 

De basis voor deze uitspraak legt Merckx ongetwijfeld in 1969. Het is het jaar waarin hij voor het eerst aan de start komt van de Tour. Merckx start met bescheiden ambities maar in de eerste lastige rit trekt hij meteen in de aanval. Op de Ballon d'Alsace rijdt de Belg zo hard dat zijn voornaamste concurrenten - Janssen, Pingeon, Poulidor en Gimondi - op meer dan vier minuten eindigen. Het zal een voorbode blijken van een Tour die helemaal gedomineerd wordt door Merckx. De Kannibaal pakt maar liefst zes (!) ritoverwinningen en levert daarnaast ook een unieke prestatie door naast het algemeen klassement ook het punten- en bergklassement te winnen.

Tourorganisator Jacques Goddet was danig onder de indruk en noemde het "het meest indrukwekkende staaltje van atletische overmacht dat hij in zijn 60-jarige carrière had gezien.'' Merckx zou uiteindelijk 5 keer de Tour winnen (1969, 1970, 1971, 1972 en 1974), maar nooit meer met hetzelfde overwicht als in 1969.

Foto: Cyclehistory