HomeRetroRetro: Eddy Merckx wint eerste Tour in 1969

Retro: Eddy Merckx wint eerste Tour in 1969

Dag op dag 48 jaar geleden won Eddy Merckx zijn eerste van vijf eindoverwinningen in de Tour de France.

Dag op dag 48 jaar geleden won Eddy Merckx zijn eerste van vijf eindoverwinningen in de Tour de France.

“Men neemt de benen van Merckx, het hoofd van Merckx, de spieren van Merckx, het hart van Merckx en de zegedrift van Merckx.” Zo beschreef vijfvoudig Tourwinnaar Jacques Anquetil voor de Franse sportkrant L’Equipe de perfecte kampioen. 

De basis voor deze uitspraak legt Merckx ongetwijfeld in 1969. Het is het jaar waarin hij voor het eerst aan de start komt van de Tour. Merckx start met bescheiden ambities maar in de eerste lastige rit trekt hij meteen in de aanval. Op de Ballon d’Alsace rijdt de Belg zo hard dat zijn voornaamste concurrenten – Janssen, Pingeon, Poulidor en Gimondi – op meer dan vier minuten eindigen. Het zal een voorbode blijken van een Tour die helemaal gedomineerd wordt door Merckx. De Kannibaal pakt maar liefst zes (!) ritoverwinningen en levert daarnaast ook een unieke prestatie door naast het algemeen klassement ook het punten- en bergklassement te winnen.

Tourorganisator Jacques Goddet was danig onder de indruk en noemde het “het meest indrukwekkende staaltje van atletische overmacht dat hij in zijn 60-jarige carrière had gezien.” Merckx zou uiteindelijk 5 keer de Tour winnen (1969, 1970, 1971, 1972 en 1974), maar nooit meer met hetzelfde overwicht als in 1969.

Foto: Cyclehistory

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

ASO breekt met traditie: Tour 2024 eindigt met tijdrit in Nice

De sprinters zullen het niet graag zien, maar zij zullen geen koninklijke sprint op...

Column | Ik ga elke week wel een keer bijna dood op de fiets

Onze redacteur zou al duizend doden hebben gestorven op de racefiets als hij niet defensief reed. Lees over zijn ervaringen met automobilisten. Herkenbaar?

In Memoriam | Davide Rebellin, de Soldaat van Oranje van het wielrennen

In de rubriek Paradijsvogels schrijven we over wielrenners die de sport kleuren, op wat voor manier dan ook. Deze keer, in de week van de Waalse Pijl en L-B-L, gaat het over Davide Rebellin, die nog steeds fietst...

Renaat Schotte: ‘Evenepoel klaar voor de Tour, zijn ploeg nog niet’

Dat Remco Evenepoel voor de Giro kiest is volgens Renaat schotte "een keuze die...

Meer zoals dit

Terugblikken: de eerste regenboogtrui van Marianne Vos in 2004

Een wielerlegende dient zich aan in Verona.

Video | Storm in Nederland, dat kan maar één ding betekenen: terugkijken naar de Gent-Wevelgem van 2015, waar Geraint Thomas de berm in waaide

Storm in Nederland. De perfecte aanleiding om nog eens de heerlijke beelden terug te kijken van die legendarische Gent-Wevelgem.

De enige wielervideo die nu toepasselijk is: Breukink wint befaamde sneeuwetappe in de Giro

Sneeuw staat in het Nederlandse wielrennen gelijk aan Breukink over de Gavia in de Giro van '88...