Primoz Roglic na zege in eerste Alpenrit: 'Geen woorden voor'

Roglic was de beste in de zeventiende etappe naar Serre-Chevalier.

Primoz Roglic na zege in eerste Alpenrit: 'Geen woorden voor'
  • Primož Roglič Primož Roglič

De winst in de rit naar Serre-Chevalier is Primoz Roglic' zesde overwinning van 2017. Maar, belangrijker, hij pakt in het Franse wintersportoord zijn eerste ritzege in de Tour de France. En niet de minste. In een rit over drie Alpenreuzen rijdt hij op de Galibier weg van onder meer Alberto Contador waarna hij solo als eerste de streep passeert.

Roglic had deze etappe van tevoren al aangekruist. “Ik had besloten dat ik er volledig voor zou gaan vandaag."

Nadat hij in de vlucht van de dag belandde was Roglic zowel op de Croix-de-Fer, de Télégraphe en de Galibier bij de besten. "Het plan was om weg te springen op de Galibier en alles te geven in de afdaling." Zo gezegd, zo gedaan. In de laatste rechte lijn kon hij uitgebreid te tijd nemen om een feestje te vieren.

"Het is geweldig", zei Roglic direct na zijn overwinning. "Deze etappe over de Galibier winnen; ik heb er geen woorden voor. Op dit moment besef ik nog niet helemaal wat er gebeurd is", erkent de winnaar, die onderweg veel steun kreeg van zijn landgenoten. "Het is extra speciaal dat mijn vriendin en mijn familie hier zijn. Ik zag overal Sloveense vlaggen. Echt geweldig."

Waar LottoNL - Jumbo gisteren nog afscheid moest nemen van kopman George Bennett en eerder deze Tour al Robert Gesink en Jos van Emden naast huis zag vertrekken kwam vandaag alles samen voor de Nederlandse formatie. Dit alles tot vreugde van Merijn Zeeman. "We hebben al flink wat tikken op de neus gehad. Dan is dit gewoon fantastisch."

LottoNL - Jumbo ploegleider Nico Verhoeven kon zich helemaal vinden in deze woorden. "Voor het team en voor Primoz is het grandioos. Als je een rit wint in de Tour de France, is je Tour geslaagd. Maar als je een rit als deze wint over de Alpenreuzen: dat voelt gewoon super."

Foto: Cor Vos