HomeRetroRetro: Froome gaat te hard voor Wiggins op Peyragudes

Retro: Froome gaat te hard voor Wiggins op Peyragudes

Precies vijf jaar geleden moest Froome wachten op zijn kopman

Vandaag is het vijf jaar geleden dat de Tour finishte op Peyragudes, na een zware etappe in de Pyreneeën. Deze dag zal vooral herinnerd worden aan de laatste steile slotkilometers, waarin knecht Chris Froome gewoonweg te hard ging voor zijn kopman Bradley Wiggins. Een memorabel moment uit de Team Sky-geschiedenis. 

Alejandro Valverde was de man die de etappe kleur gaf. De Spanjaard demarreerde op de flanken van de Port de Balès. Met nog 35 kilometer te gaan leek het voor hem een zware opgave te worden. Zwaar, maar zeker niet onmogelijk, want op de steile hellingen van Peyragudes wist El Imbatido knap stand te houden tegen de klassementsmannen.

Wat Valverde betreft was er dus geen vuiltje aan de lucht. Enkele honderden meters achter hem was dat echter wél het geval. Hommeles tussen geletruidrager Wiggins en diens meesterknecht Chris Froome. Laatstgenoemde ging bergop namelijk veel te snel voor Wiggins. Meerdere keren werd hij teruggefloten en de situatie van enkele dagen eerder, op La Toussuire, herhaalde zich. Uiteindelijk kwamen beide Britten gezamenlijk over de finishlijn in het bergdorpje, maar onbesproken zou het voorval nooit worden. 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

ASO breekt met traditie: Tour 2024 eindigt met tijdrit in Nice

De sprinters zullen het niet graag zien, maar zij zullen geen koninklijke sprint op...

Column | Ik ga elke week wel een keer bijna dood op de fiets

Onze redacteur zou al duizend doden hebben gestorven op de racefiets als hij niet defensief reed. Lees over zijn ervaringen met automobilisten. Herkenbaar?

In Memoriam | Davide Rebellin, de Soldaat van Oranje van het wielrennen

In de rubriek Paradijsvogels schrijven we over wielrenners die de sport kleuren, op wat voor manier dan ook. Deze keer, in de week van de Waalse Pijl en L-B-L, gaat het over Davide Rebellin, die nog steeds fietst...

Renaat Schotte: ‘Evenepoel klaar voor de Tour, zijn ploeg nog niet’

Dat Remco Evenepoel voor de Giro kiest is volgens Renaat schotte "een keuze die...

Meer zoals dit

Terugblikken: de eerste regenboogtrui van Marianne Vos in 2004

Een wielerlegende dient zich aan in Verona.

Video | Storm in Nederland, dat kan maar één ding betekenen: terugkijken naar de Gent-Wevelgem van 2015, waar Geraint Thomas de berm in waaide

Storm in Nederland. De perfecte aanleiding om nog eens de heerlijke beelden terug te kijken van die legendarische Gent-Wevelgem.

De enige wielervideo die nu toepasselijk is: Breukink wint befaamde sneeuwetappe in de Giro

Sneeuw staat in het Nederlandse wielrennen gelijk aan Breukink over de Gavia in de Giro van '88...