Eindstreep: Matthews wint opnieuw in Frankrijk, laatste Tour voor Contador

Het belangrijkste wielernieuws van de dag.

Eindstreep: Matthews wint opnieuw in Frankrijk, laatste Tour voor Contador

Het belangrijkste nieuws van de dag wordt opgesomd in de Eindstreep.

Met vandaag in het wielerjournaal:

Matthews maakt keihard werk Team Sunweb af na waaierfinale

Michael Matthews won zijn tweede etappe in de Tour de France. De Australiër versloeg Edvald Boasson Hagen en John Degenkolb na een sprint in een zware waaieretappe.

Matthews, Degenkolb en Boasson Hagen streden om de winst

Vanuit de start zette Team Sunweb alles op alles om Michael Matthews richting de groene trui van Marcel Kittel te loodsen. De Côte de Boussoulet vormde het begin van de etappe. Door het werk van Team Sunweb kwam achter het peloton een groep met groene trui Kittel te zitten, met onder meer ook Dylan Groenewegen en Nacer Bouhanni erbij. 

In een klein groepje helemaal achteraan de koers reed George Bennett, de klassementsrenner van Team LottoNL-Jumbo. De Nieuw-Zeelander voelde zich als gevolg van een virusinfectie al een paar dagen niet geweldig en gaf op.

Team Sky trok het in de finale op de kant, waarna Daniel Martin eraf moest. Ook Alberto Contador moest lossen. Een gereduceerde groep ging sprinten voor de zege in Romans-sur-Isère. Daniele Bennati probeerde de spurt nog te ontlopen, maar slaagde niet in zijn opzet. De sprint werd nipt gewonnen door Matthews.

Matthews: 'Speciale zege na al dat werk van de ploeg'

Michael Matthews maakte het werk van Team Sunweb in de zestiende etappe van de Tour af. Net als in de veertiende rit naar Rodez was de ploeg van Iwan Spekenbrink de hele dag in de weer en bleek aan het einde Bling Matthews degene die als eerste over de streep kwam. "Ik ben dankbaar dat de ploeg me zulke kansen geeft", vertelde de Australiër in het flash-interview. "Om te winnen na al dat ploegwerk geeft me een speciaal gevoel."

"Toen we hoorden dat er een gat naar Kittel viel, kregen we alleen maar meer motivatie om het gat uit te breiden", zei de Aussie. "Vanaf dat moment was het een ploegentijdrit met acht man naar de streep. Ik kon het harde werk gelukkig afmaken in de sprint." Matthews heeft in de stand voor de groene trui nog maar 29 punten achterstand op Marcel Kittel.

Opgave Bennett na virusinfectie

George Bennett is afgestapt in de zestiende etappe van de Tour de France. De Nieuw-Zeelander van Team LottoNL-Jumbo stond twaalfde in het algemeen klassement, maar werd op de dag na de rustdag al snel op achterstand gereden. 

Bennett kampt met een virusinfectie, werd eerder vandaag bekend. De kiwi werd vorig jaar al tiende in de Vuelta a España en ging in Frankrijk van start als klassementsman voor de Nederlandse Lotto-ploeg. Na de eerdere opgave van Robert Gesink is Team LottoNL-Jumbo nog met zeven renners in koers.

Contador bezig aan laatste Tour

Alberto Contador zal volgend jaar niet meer in het Tourpeloton te vinden zijn. De Spanjaard is immers bezig aan zijn laatste Ronde van Frankrijk. Dat vertelde zijn ploegleider Steven de Jongh gisteren in De Avondetappe.

Dit jaar loopt het voor Alberto Contador niet echt gesmeerd in de Tour de France. De renner van Trek-Segafredo staat op een teleurstellende negende plaats. De kans dat Contador nog een derde Tourzege pakt is zo goed als onbestaande aangezien de Madrileen bezig is aan zijn laatste Tour.  

"Heel misschien rijdt hij volgend jaar nog de Giro, maar dat laat hij afhangen van zijn resultaat in deze Tour", aldus ploegleider Steven de Jongh. De kans is groot dat Contador zich wel nog zal laten opmerken in de laatste week. "Ik merk dat hij heel graag nog een etappe wil winnen om in schoonheid afscheid te nemen van Frankrijk."

Foto's: Cor Vos