Tour de France: Matthews wint waaieretappe, Daniel Martin verliest tijd

Er was een fotofinish nodig om uit te maken wie won.

Tour de France: Matthews wint waaieretappe, Daniel Martin verliest tijd

Michael Matthews won zijn tweede etappe in de Tour de France. De Australiër versloeg Edvald Boasson Hagen en John Degenkolb na een sprint in een zware waaieretappe.

De tweede rustdag zat erop, het was tijd voor nog zes dagen Tour de France. Met te beginnen een overgangsrit tussen Le Puy-en-Velay en Romans-sur-Isère, waarbij de kans op een sprint vrij groot zou zijn. Wel werden al vroeg op de dag harde windstoten gemeld in de Rhône-vallei, wat de kans op waaiers in de finale zou vergroten.

Vanuit de start zette Team Sunweb alles op alles om Michael Matthews richting de groene trui van Marcel Kittel te loodsen. De Australiër kon vandaag maximaal 50 punten voor het puntenklassement bij elkaar fietsen en wilde zelf in de vroege vlucht zitten. 

Kittel op achterstand

De Côte de Boussoulet vormde het begin van de etappe, waar een groep van vijf met opnieuw Thomas de Gendt weg kwam. Door het werk van Matthews en Team Sunweb kwam op de top echter alles bijeen. Achter het peloton kwam een groep met groene trui Kittel te zitten, met onder meer ook Dylan Groenewegen en Nacer Bouhanni erbij. 

In een klein groepje helemaal achteraan de koers reed George Bennett, de klassementsrenner van Team LottoNL-Jumbo. De Nieuw-Zeelander voelde zich als gevolg van een virusinfectie al een paar dagen niet geweldig en gaf op.

Het werd een strijd tussen het peloton, met Team Sunweb en Dimension Data aan kop, en de groep Kittel-Groenewegen. Die viel uit in het voordeel van de groep gele trui, waarna Bouhanni in de afdaling van de Col de Rouvey nog de oversteek waagde richting de eerste meute.

Waaiers?

De grootste kans op waaiervorming was er enkele kilometers na de tussensprint die naar Matthews ging. In eerste instantie was echter geen enkele ploeg van plan om een waaier te vormen. Trek-Segafredo deed een enorm korte poging, maar er was weinig actie te beleven. 

Team Sky trok het in de finale op de kant, waarna Daniel Martin eraf moest. Ook Alberto Contador moest lossen. Een gereduceerde groep ging sprinten voor de zege in Romans-sur-Isère. Daniele Bennati probeerde de spurt nog te ontlopen, maar slaagde niet in zijn opzet. De sprint werd nipt gewonnen door Matthews.

Foto: Cor Vos