HomeNieuwsTour de France vandaag: 16 | LE PUY EN VELAY - ROMANS...

Tour de France vandaag: 16 | LE PUY EN VELAY – ROMANS SUR ISÈRE | 165 kilometer

Krijgen we vandaag opnieuw een massasprint of zorgt het verraderlijk begin voor afscheiding?

Etappe 16 alweer in de Tour de France. We verlaten het heiligdom van Bauke Mollema, Puy-en-Velay, en trekken naar Romans-Sur-Isère. Hier won Nacer Bouhanni vorig jaar een rit in Parijs-Nice. Kan de Franse Algerijn zijn eerste etappezege pakken of verkijkt het peloton zich op de vluchters? Wieler Revue blikt vooruit.

Streek

Romans-sur-Isère is gelegen in het departement van de Drôme, grenzend aan de wat bekendere stad Valence. De plaatsnaam geeft het al aan: de rivier de Isère stroomt dwars door de gemeente. Wat de plaats- naam ook al aangeeft, is het belang van de Romeinen. Maar Romans-sur-Isère, door de lokale bevolking gedoopt tot de ‘Stad van de Romeinen’, is vooral een stad van naam en faam in de schoenenwereld. De stad heeft namelijk een eeuwenoude reputatie op het gebied van schoenen maken en leer bewerken. De laatste jaren vestigen zich steeds meer schoenmakers in Romans-sur-Isère die hun schoenen wereldwijd verkopen onder de naam ‘Made in Romans’. Het Marques Avenue in de stad is het grootste outlet-centrum van Frankrijk

Parkoers

Het kan nog even, nog lekker een massasprint voor het peloton de bergen in trekt. Was vorig jaar het Parc des Oiseaux de gelukkige ontvanger van de veertiende etappe voor men bergop los ging, nu is Romans-sur- Isère de gastheer voor de zestiende etappe. Er zijn hierna nog maar vijf etappes te gaan, waarvan er nog twee een sprintetappe zijn. Favorieten voor de groene trui die afstappen, zoals Mark Cavendish dat vorig jaar deed, zullen er nu waarschijnlijk niet bij zijn.

Het is bovendien het begin van de slotweek na de tweede rustdag, die plaats vindt in Le Puy-en-Velay. Romans-sur-Isère mag dan voor het eerst zijn opwachting maken in de Tour de France, eerder was het al belangrijk in Parijs-Nice en het Critérium du Dauphiné. In 1960, toen die koers nog gewoon Dau- phiné Libéré heette, won Anatole Novak een etappe. Twee jaar later in Parijs-Nice zegevierde Noël Foré en de laatste winnaar – vorig jaar – in Romans-sur-Isère was Nacer Bouhanni.

Favorieten

Zoals hierboven al vermeld is de kans op een massasprint vandaag groot. De sprintersploegen kunnen nog een laatste keer aan de slag alvorens de Alpen in te trekken. En als we het woord massasprint zeggen denken we automatisch aan één (super)man: Marcel Kittel. De Duitser kan vandaag voor zijn zesde(!) ritoverwinning gaan in deze Tour. Een duizelingwekkend aantal maar makkelijk zal het niet worden. Van Kittel is immers bekend dat hij verzwakt naarmate een grote ronde vordert. Het is ook de vraag hoe de renner van Quick-Step Floors het heuvelachtige begin van de etappe verteert. Allemaal zaken waar de concurrentie zich aan optrekt. Nacer Bouhanni op kop, de Cofidis-renner gaat voorlopig niet echt over de tongen maar zegevierde vorig jaar in Parijs-Nice op exact dezelfde aankomst.

Kittel gaat vandaag voor een zesde.

Ook de naam van Edvald Boasson Hagen mag niet uitgevlakt worden. De Noor was er in de zevende etappe al heel dichtbij, toen hij in een millimetersprint verloor van Kittel. Boasson Hagen is samen met John Degenkolb en Michael Matthews de sprinter die het best de heuvels verteert. Een ontegensprekelijk voordeel in een rit met een heuvelachtige beginfase. Verder zal ook André Greipel kost wat het kost willen bewijzen dat hij met zijn 34 lentes nog steeds niet versleten is. Vraag is of Greipel zijn beste vorm in deze Tour nog kan terugvinden.

Als het niet tot een sprint komt komen heel wat renners in beeld die een vlucht kunnen afwerken. Steven CummingsThomas De Gendt en Jan Bakelants zijn vaak geciteerde namen. 

Kan Cummings vandaag de sprintersploegen een neus zetten?

Andere namen om in het oog te houden: Dylan Groenewegen, Tony Gallopin, Greg van Avermaet, Rudiger Selig, Ben Swift, Pieter van Speybroeck en Thomas Voeckler.

Prijsvraag

Denkt u te weten wie de rit wint? Reageer dan op dit bericht op onze Facebook-pagina, of via Twitter! Onder de goede voorspellers wordt een shirt van CyclingLifestyle.nl verloot!

Foto’s: Cor Vos, Tour de France

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Mathieu van der Poel bevestigt deelname aan wereldbeker mountainbike in Valkenburg

Sinds de olympische spelen in Tokyo reed Van der Poel niet meer op de...

Wat Van der Poel liet zien beviel Adrie: ‘Wat me opviel, is dat hij twee tanden groter kan rijden dan voorgaande jaren’

In gesprek met WielerFlits blikte Adrie terug op de rentree van Van der Poel....

Iserbyt lachend: ‘Toen Van der Poel me in de eerste ronde voorbijreed, dacht ik dat hij een minuut zou wegrijden”

Eli Iserbyt zakte halfweg koers vrij ver weg, maar in de slotfase wist hij...

Mathieu van der Poel blij maar kritisch: ‘Technisch maakte ik veel fouten, maar ben heel blij met mijn vorm’

Mathieu van der Poel startte in Hulst weliswaar op de vierde rij, maar al...

Meer zoals dit

Wat Van der Poel liet zien beviel Adrie: ‘Wat me opviel, is dat hij twee tanden groter kan rijden dan voorgaande jaren’

In gesprek met WielerFlits blikte Adrie terug op de rentree van Van der Poel....

Mathieu van der Poel blij maar kritisch: ‘Technisch maakte ik veel fouten, maar ben heel blij met mijn vorm’

Mathieu van der Poel startte in Hulst weliswaar op de vierde rij, maar al...

Mathieu van der Poel luistert rentree in wereldbeker Hulst op met dominante overwinning

De ogen in Hulst waren zonder meer gericht op Mathieu van der Poel. De...