Eindstreep: Mollema schrijft geschiedenis, Vos wint in België en Quintana is toe aan rust

In de eindstreep aandacht voor de overwinning van Bauke Mollema, de eindzege van Marianne Vos en de zware week van Nairo...

Eindstreep: Mollema schrijft geschiedenis, Vos wint in België en Quintana is toe aan rust
  • Bauke Mollema Bauke Mollema

In de eindstreep kijken we voor de laatste keer vandaag terug op de historische overwinning van Bauke Mollema in de vijftiende etappe van de Tour de France. Maar ook de eindzege van Marianne Vos in de BeNe Ladies Tour en de vermoeide Nairo Quintana komen aan bod.

Bauke Mollema wint solo in Le Puy-en-Velay

Ploegleider Steven de Jongh gaf voor de vijftiende Touretappe naar Le Puy-en-Velay, dwars door het Centraal Massief, al aan dat Bauke Mollema voor de overwinning kon rijden. De Nederlander miste in eerste instantie de kopgroep, maar door hard werk van de ploeg belandde hij alsnog vooraan. Met een splijtende ontsnapping op dertig kilometer van de finish sloeg Mollema een gat die niet meer overbrugd kon worden.  Zo schreef de Groninger zijn eerste Tourzege op zijn naam, en dat was voor hem en de ploeg een grote opluchting.

Froome met pech, maar zonder tijdverlies

De klassementsrenners lieten de overwinning aan de ontsnapping, maar er werd wel oorlog gevoerd. AG2R zette een aanval in voor kopman Bardet in de aanloop naar de laatste klim. Froome kreeg daar een leeglopende achterband te verduren waardoor de gele-trui drager met achterstand aan de klim moest beginnen. De Brit kwam echter op zijn tandvlees terug en hield daarna de touwtjes strak in handen. Alleen Dan Martin mocht in de slotfase nog wegreden en de Ier pakte daarbij dertien seconden terug op Froome.

Quintana zakt door het ijs, Tim Wellens stapt af

Nairo Quintana was in de zware en warme rit door het Centraal Massief het grootste slachtoffer van de klassementsrenners. De Colombiaan zakte door het ijs door zijn vermoeidheid en verloor opnieuw veel tijd. Hij zakt tot buiten de top-tien tot op zes minuten van Chris Froome. Ook Tim Wellens kende een slechte dag. De Belg kwam zijn warmteallergie niet te boven en werd gedwongen af te stappen.

Vos pakt zege met zege

Marianne Vos pakte gisteren al de leiding in de BeNe Ladies tour en met een wedstrijd van 112 kilometer op de lokale ronde in Zelzate leek die voorsprong niet in gevaar te komen. Vos ging echter onderuit en daar maakte Nina Kessler gebruik van om een gat met het peloton te slaan. Vos kwam sterk terug in het peloton en haar ploeg reed het gat dicht. De renster van het WM3 Energie Pro Cycling Team won vervolgens de sprint van Monique van de Ree en Susanne Andersen en stelde daarmee de eindwinst veilig.

Aberasturi slaat eerste slag in China

Jon Aberasturi  (Team UKYO)  heeft de eerste rit van de Tour of Qinhai Lake gewonnen en is daarmee de eerste leider in de Chinese etappekoers. Na een rit over 153 kilometer van Ledu naar Xining klopte de Bask en voormalig sprinter bij Euskatel, Dusan Rajovic (Adria Mobil) en Georgios Bouglas (China Continental Team of Gansu Bank). Ondanks een ontsnappingspoging van drie vluchters eindigde de openingsetappe in een massasprint.  De Tour of Qinhai Lake duurt nog tot en met 29 juli.

Foto's: Cor Vos