Eindstreep: 'Vliegmachine' Matthews wint in Frankrijk, dubbelslag Vos in BeNe Ladies Tour

Al het belangrijkste wielernieuws van de dag.

Eindstreep: 'Vliegmachine' Matthews wint in Frankrijk, dubbelslag Vos in BeNe Ladies Tour

Het belangrijkste wielernieuws van de dag wordt zoals altijd gebundeld in de Eindstreep.

Met vandaag als kopstukken:

Bling Matthews maakt indruk in Rodez

Michael Matthews boekte voor Team Sunweb een tweede ritzege op rij. De Australiër kende in Rodez de beste sprint bergop. Fabio Aru verloor tijd en het geel ging naar Chris Froome.

Matthews versloeg in Rodez Greg van Avermaet in een rechtstreeks duel

Een groep van vijf renners koos direct het ruime sop. Daarbij met Timo Roosen van Team LottoNL-Jumbo een landgenoot. Thomas de Gendt en Thomas Voeckler waren de twee grootste namen in de groep.

Het peloton werd geleid door de troepen van Team Sunweb en BMC Racing Team, want Michael Matthews en Greg van Avermaet hadden hun zinnen staan op een sprint bergop. De olympisch kampioen had aan Rodez goede herinneringen, want in 2015 versloeg de Belg op dezelfde slotklim Peter Sagan.

Op de Côte de Centrès, zo'n 40 kilometer van de streep, liet De Gendt vooraan de concurrentie achter. De Belg van Lotto Soudal wilde aan een traditionele De Gendt-etappe beginnen, maar het peloton dacht daar anders over.

De Belg werd op meer dan tien kilometer van de streep gegrepen. Op de beklimming naar Bonnecombe demarreerde Maurits Lammertink, maar de Nederlander van Team Katusha Alpecin kreeg Damiano Caruso en Nikias Arndt als blok aan het been mee. 

In de duik naar Rodez ging Lammertink alleen door. Maar op meer dan 3 kilometer van de streep was ook zijn lied over. Op de Côte de Saint-Pierre werd alles beslist. Michael Matthews beschikte over de meeste spierballen en versloeg Greg van Avermaet en Edvald Boasson Hagen. Fabio Aru kwam op 26 seconden van Matthews binnen en raakte het geel kwijt aan Chris Froome.

Matthews: 'De dag verliep perfect volgens plan'

Michael Matthews won de veertiende etappe in de Tour de France met aankomst in Rodez. Zijn ploeg Team Sunweb sleurde de hele dag op kop. De Duitse ploeg ging na een zege met Warren Barguil gisteren voor nieuw dagsucces. "We reden de hele dag en de etappe verliep zoals verwacht", erkende Bling in het flash-interview. 

"Ik wist dan ook dat we weinig ploeggenoten in de finale over zouden hebben", ging de Australiër verder. "Maar we hadden nog steeds een paar jongens zoals Nikias Arndt over, dus het verliep allemaal perfect."

Op de Côte de Saint-Pierre versloeg Matthews de olympisch kampioen Greg van Avermaet, die hier in 2015 won. "In die etappe reed ik hier rond met vier gebroken ribben en heel wat huid minder", rakelde Matthews het verleden op. "Om hier dan nu terug te komen en op deze manier te winnen, is een droom die uitkomt."

Van Avermaet: 'Matthews kwam er als een vliegmachine over'

Een tweede plaats voor Greg van Avermaet in Rodez. De olympisch kampioen van BMC Racing Team stuitte op het slotklimmetje op een sterkere Michael Matthews. Voor de microfoon van Sporza deed de Belg zijn verhaal. "Michael (Matthews) was gewoon sterker. Ik deed alles wat ik moest doen op de goede manier", was Van Avermaet duidelijk.

Het werd een stressvolle finale in Rodez. "Oli (Naesen) trok hard door en dan was het wachten tot 200, 250 meter van de streep om aan te zetten. Ik moest uit Gilbert zijn wiel komen, maar Matthews kwam er als een vliegmachine over. Daar was niets aan te doen."

"Of ik op waarde geklopt ben? Dat sowieso", stelde Van Avermaet. "Ik wist dat Michael de gevaarlijkste man ging zijn, zeker met zijn jump in de slotmeters in Longwy nog in het geheugen. Ik heb gedaan wat ik kon doen en dat bleek niet genoeg. Daar kan ik wel vrede mee hebben."

Team Sunweb verlengt contract Oomen tot en met 2020

Twee jonge renners van Team Sunweb, Sam Oomen en Søren Kragh Andersen, hebben bijgetekend tot 2020. Dat meldt de ploeg op hun site. Oomen geldt als een van de grootste klimtalenten ter wereld.

'Ik ben ervan overtuigd dat ik bij het goede team zit,' vertelt Oomen. 'Ik ben dankbaar voor alle kansen die ze me geven. Er heerst geen druk en ik krijg de tijd om mezelf te ontwikkelen.' Ook Andersen heeft goede woorden over voor zijn team. 'Ik voel me comfortabel hier. Sunwebs manier van koersen past bij me. Mijn eerste twee jaar waren fantastisch en ik kijk ernaar uit om me verder te ontwikkelen bij het team.'

Sam Oomen sloot het Critérium du Dauphiné af met een veertiende plaats in het algemeen klassement. Andersen pakte begin dit jaar een etappezege in de Ronde van Oman. 

Vos slaat dubbelslag in BeNe Ladies Tour

Winst voor Elinor Barker in de middagrit van de BeNe Ladies Tour. Marianne Vos werd net als gisteren tweede. In etappe 2a, het eerste deel van de tweede rit, liep het uit op een tweestrijd. In de finale kwamen Elinor Barker van de Britse selectie en Moniek Tenniglo van WM3 Pro Cycling op kop te liggen. De Britse reed in de slotkilometer weg van Tenniglo, met het aanstormende peloton op komst. Barker won, Marianne Vos was de snelste in de pelotonsprint.

De tijdrit die het tweede gedeelte van de tweede rit vormde was een prooi voor Vos, die ploeggenote Tenniglo een paar seconden te snel af was. Alice Barnes kon haar voorsprong van 24 seconden in het klassement op onze landgenote niet in stand houden en verloor de blauwe trui. 

Foto's: Cor Vos