HomeNieuwsTour de France vandaag: 14 | Blagnac - Rodez | 181 kilometer

Tour de France vandaag: 14 | Blagnac – Rodez | 181 kilometer

Wieler Revue blikt vooruit op de veertiende etappe van de Tour de France.

Dertien ritten gehad, nog acht te gaan. Vandaag staat een heuvelachtige rit op het programma. Constant op en af in het gebied van de Tarn en de Aveyron. En als kers op de taart staat in de finishplaats in Rodez nog een korte kuitenbijter te wachten. In 2015 was het Greg Van Avermaet die hier nipt Peter Sagan versloeg. Schrijft de Belg vandaag opnieuw zijn naam op het Rodez-palmares?

Parkoers

Startplaats Blagnac komt negen keer voor in de geschiedenis van de Tour de France. Onder meer in die van 1989, toen Mathieu Hermans de massasprint won. Maar het meest bekend werd het als startplaats in de Tour van twee jaar daarvoor, toen Régis Clère een ritzege boekte in Millau. Hij deed dat met ruim veertien minuten voorsprong. De dag daarvoor was hij buiten de tijdslimiet binnen gekomen, maar de Tourdirectie besloot hem en drie anderen door de erbarmelijke weersomstandigheden op te vissen. Later in de Tour van 1987 won hij nog een etappe.

Rodez was drie keer eerder startplaats en twee keer locatie van aankomst. De aankomst vond toevallig twee keer plaats in de dertiende etappe van de Tour. In 1984 won Pierre-Henri Mentheour, twee jaar geleden was het Greg van Avermaet die in Rodez op de Côte Saint-Pierre de maat nam van Peter Sagan en zijn carrière nieuw leven inblies. Sindsdien is de regerend olympisch kampioen niet te houden. Wint hij vanmiddag opnieuw op de Côte Saint-Pierre?

Streek

Blagnac is een gemeente aan de rand van de grotere stad Toulouse en is voornamelijk zichtbaar als onderdeel van het vliegveld van Toulouse-Blagnac. Maar de grote bekendheid die aan Blagnac gegeven wordt, komt van het hoofdkantoor van Airbus dat in deze gemeente gevestigd is. De kans dat de aanvallers er vanaf de eerste kilometer van de koers invliegen, is dus vrij groot.

Rodez, dat in tegenstelling tot veel andere Franse woorden wel een duidelijke uitspraak van de ‘z’ kent, ligt in het departement Aveyron. Hierdoor wordt duidelijk dat de karavaan richting de Alpen trekt en de winderige kust tot aan Montpellier spreekwoordelijk links laat liggen. Alexandre Geniez is afkomstig uit Rodez, maar de kans dat hij al fietsend in het Tourpeloton zijn geboorteplaats bereikt, is miniem. Geniez rijdt voor zijn nieuwe werkgever AG2R-La Mondiale namelijk de Giro d’Italia. Rodez ligt net buiten de drie aan elkaar grenzende natuurparken van Cévennes, de Grands-Causses en de Haut-Languedoc. Ook het natuurpark van de Causses du Quercy is niet ver weg.

Favorieten

Greg Van Avermaet is dus de absolute topfavoriet voor ritwinst. Het feit dat Peter Sagan en Alejandro Valverde niet meer meedoen, is voor onze zuiderbuur enkel positief nieuws, zeker op een aankomst als deze. 

Kijken we naar de renners die nu nog in koers zijn, dan moeten we zeker Michael Matthews opschrijven. De Australiër finishte al zes keer in de top tien van een Tourrit dit jaar. Op de vergelijkbare aankomst in Longwy werd Bling Bling tweede. 

In de anonimiteit van de Kittel-suprematie spurtte ook Alexander Kristoff al meerdere keren naar een goede daguitslag. Kijkend naar zijn gemakkelijke overwinning in Frankfurt-Eschborn op eenzelfde parcours als vandaag, moet ook hij kunnen meedingen om de prijzen. 

Qua Nederlanders moeten we vandaag gokken op Tom-Jelte Slagter, die wel houdt van geaccidenteerd terrein, en Maurits Lammertink. Laatstgenoemde rijdt een relatief anonieme Tour. Echter heeft hij een dikke maand geleden zijn kunnen al geëtaleerd door een lastige etappe rondom Ans in de Ronde van België te winnen. De voormalig Roompotrenner kan met goede benen zeker meespurten, echter zit zijn kopman Kristoff aardig in de weg. 

Verdere namen met wie rekening gehouden moet worden, zijn Daniel Martin, Jan Bakelants, Paul Martens, Sonny Colbrelli, Edvald Boasson-Hagen, Tony Gallopin, Alberto Bettiol en de aanvalslustige Thomas De Gendt.

Prijsvraag

Denkt u te weten wie de rit wint? Reageer dan op dit bericht op onze Facebook-pagina, of via Twitter! Onder de goede voorspellers wordt een shirt van CyclingLifestyle.nl verloot! 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Interview | Dylan van Baarle: ‘Ik ben totaal niet bezig met de kasseienrit, want ik ben hier om te helpen’

Heb je nog in de stress gezeten of je de Tourselectie wel zou halen? “Nee,...

Mathieu van der Poel blikt vooruit: ‘Ik zit liever in een ontsnapping dan in een peloton’

De Tour de France begint morgen met een tijdrit door Kopenhagen. Van der Poel...

De koffer van Martijn Tusveld: ‘Ik heb mijn studieboek psychologie meegenomen’

Nee, Martijn Tusveld is niet iemand die zich een week voor vertrek al druk...

Video | Groenewegen: ‘Ik ben in mijn beste vorm ooit’

Hij heeft dit jaar al een paar keer gewonnen, maar een zege in de...

Meer zoals dit

Mathieu van der Poel blikt vooruit: ‘Ik zit liever in een ontsnapping dan in een peloton’

De Tour de France begint morgen met een tijdrit door Kopenhagen. Van der Poel...

De koffer van Martijn Tusveld: ‘Ik heb mijn studieboek psychologie meegenomen’

Nee, Martijn Tusveld is niet iemand die zich een week voor vertrek al druk...

Update Bahrain Victorious: opnieuw inval in hotel door politie

Bahrain Victorious kreeg vanochtend om 5.30 uur bezoek van de politie in het Deense...