HomeNieuwsTour de France vandaag: 13 I Saint-Girons - Foix I 101 kilometer

Tour de France vandaag: 13 I Saint-Girons – Foix I 101 kilometer

Dit kan weleens oorlog worden vanaf het begin.

Met de gele trui om de schouders van Fabio Aru kunnen we zomaar compleet andere tactieken gaan zien vandaag. Wat is Team Sky van plan? Vormen ze weer een treintje of sturen ze de nummer zeven van het klassement, Mikel Landa, in de vroege vlucht om Astana onder druk te zetten? De korte etappe van vandaag leent zich voor verschillende scenario’s.

Streek

Saint-Girons en de rivier de Salat liggen in een van de vele Pyreneeën-valleien. Het is de hoofdstad van de Couserans, een voormalige Franse provincie. De croustade, een specialiteit van de streek op basis van bladerdeeg en fruit, is een veel geconsumeerde lekkernij als je de stad Saint-Girons bezoekt. Het Paleis van de Burggraven vormt de voornaamste toeristische trekpleister van de regio.

Foix is de hoofdstad van de Ariège en vormt een belangrijke schakel in de route naar dwergstaat Andorra. De Romeinen bouwden hier een groot fort op een rotsachtige heuvel, waar nu het kasteel van Foix gevestigd is. Het kasteel is gerestaureerd en torent aan de zijkant van de stad hoog uit boven de rest. Het kasteel en de abdij van Saint Volusien hebben een groot aandeel in de toeristische inkomsten van de stad.

Parkoers

Het is 14 juli, tijd voor een dag vol Frans chauvinisme. Zoals ze dat ook zo perfect kunnen. En we mogen de organisatie een pluim geven: ze hebben gekozen voor een krankzinnige etappe. 100 kilometer maar, drie cols erin: dat mag vaker. Starten doet men in Saint-Girons, een graag geziene plaats in de Tour de France. De enige aankomst in Saint- Girons leverde Luis-Léon Sanchez (2009) in het tenue van Caisse d’Épargne als winnaar op.

Aankomstplaats Foix, waar Sánchez drie jaar na zijn winst in Saint-Girons ook won, kende met Kurt-Asle Arvesen en Damien Nazon naast de Spanjaard in totaal drie winnaars. Op weg naar Foix beklimmen de renners de tweetrapsraket Col de Latrape en Col d’Agnès. En als dat nog niet genoeg reden vormt voor spektakel, volgt na de afdaling richting Massat de Mur de Péguere. Een col die zijn naam Mur eer aandoet. 9,3 kilometer aan 7,9% gemiddeld, met in de laatste drie kilometers passages boven de 15%. Heren klassementsrenners, geef ons een keer wat spektakel!

Favorieten

De rit van vandaag is amper te voorspellen. Vooraf zijn er veel vraagtekens. Wat gaat Team Sky bijvoorbeeld doen? Kiezen ze weer voor een treintje of gaan ze Astana onder druk zetten door Mikel Landa in de aanval te sturen? De Spanjaard toonde gisteren aan in bloedvorm te verkeren en kan nu misschien uit de schaduw van Chris Froome stappen. 

Zeker is dat de klassementsmannen elkaar zullen bestoken. Daarbij valt het oog vooral op vier renners: Froome, leider Fabio Aru, Romain Bardet en Rigoberto Urán. Vooral voor de Fransman is er een mooie etappe uitgestippeld. De finish is na een lange afdaling; een kwaliteit van Bardet. Bovendien zal zijn vertrouwen een boost hebben gekregen na de overwinning van gisteren en is het ook nog eens de nationale feestdag van Frankrijk. Zijn team Ag2r-La Mondiale is sterk genoeg om een coup op te zetten. 

Wie je ook voor heuse coupes kunt inhuren is Alberto Contador. Vorig jaar stak hij het lont al aan in de Vuelta, waardoor Froome flink veel tijd verloor op belangrijkste concurrent Nairo Quintana. Nu Contador niets meer te verliezen heeft, zal hij all-in gaan. De grote vraag is echter of hij nog wel goed genoeg is om een aanval op touw te zetten. 

Daarnaast is de kans natuurlijk aanwezig dat er een vluchter met de bloemen aan de haal gaat. Nu we aan het einde van de tweede week zijn in de Tour is de kans groot dat we steeds vaker dezelfde namen zullen tegenkomen. De grootste kanshebbers zijn dan renners als Warren Barguil, Lilian Calmejane, Bauke Mollema, Tiesj Benoot en Stephen Cummings

Genoeg winnaars mogelijk, wij tippen Warren Barguil. 

Warren Barguil toonde deze Tour al meermaals zijn goede vorm

Prijsvraag

Denk jij te weten wie de rit wint? Reageer dan op dit bericht op onze Facebook-pagina, of via Twitter! Onder de goede voorspellers wordt een shirt van CyclingLifestyle.nl verloot! 

Foto: Cor Vos 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Column | Ik ga elke week wel een keer bijna dood op de fiets

Onze redacteur zou al duizend doden hebben gestorven op de racefiets als hij niet defensief reed. Lees over zijn ervaringen met automobilisten. Herkenbaar?

In Memoriam | Davide Rebellin, de Soldaat van Oranje van het wielrennen

In de rubriek Paradijsvogels schrijven we over wielrenners die de sport kleuren, op wat voor manier dan ook. Deze keer, in de week van de Waalse Pijl en L-B-L, gaat het over Davide Rebellin, die nog steeds fietst...

Renaat Schotte: ‘Evenepoel klaar voor de Tour, zijn ploeg nog niet’

Dat Remco Evenepoel voor de Giro kiest is volgens Renaat schotte "een keuze die...

Dit is de immense erelijst van Davide Rebellin

Davide Rebellin werd in 1992 na de Olympische Spelen van 1992 profwielrenner en hield...

Meer zoals dit

Annemiek van Vleuten en Remco Evenepoel winnen Velo d’Or: dit is de volledige uitslag

De Velo d'Or is toch wel de meest prestigieuze internationale wielerprijd, die dit jaar...

Davide Rebellin komt op de fiets om het leven bij verkeersongeluk

Wielerveteraan Davide Rebellin is om het leven gekomen bij een noodlottig verkeersongeval. De 51-jarige...

Van Milan Vader wordt veel verwacht bij Jumbo-Visma: ‘Wat Primoz Roglic goed kan, kan Milan óók goed’

En dus is nog niet helemaal duidelijk wat de Nederlandse ploeg ziet in de...