TOUR: Kittel wint zijn vijfde, Groenwegen tweede

De Duitse pletwals heeft met de vingers in de neus zijn vijfde ritzege gepakt.

TOUR: Kittel wint zijn vijfde, Groenwegen tweede

Marcel Kittel heeft zijn vijfde ritoverwinning in deze Tour gepakt, ondanks een eervolle poging van Maciej Bodnar. Dylan Groenewegen legde beslag op een knappe tweede plaats.

Andrey Amador sukkelde met kniepijn na een val eerder in de Tour, maar de Costa Ricaan kwam uiteindelijk toch aan de start. Hierdoor konden we vanmorgen toch met 180 renners aan de etappe beginnen. De vlag van de officiële start was nog maar net omlaag of Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert) trok voor de derde keer deze Tour in het offensief. De Belg kreeg met Marco Marcato (UAE Team Emirates) en Maciej Bodnar (Bora-Hansgrohe) twee waardevolle kompanen mee.

Cataldo komt ten val en geeft op

Na 40 kilometer sprokkelden de drie dapperen een maximale voorsprong van 4'30 bij elkaar. In het peloton kregen we een stilaan vertrouwd beeld te zien: Julien 'Vermoteur' Vermote op kop in dienst van Marcel Kittel. De Belg kreeg hulp van ondermeer Lotto-Soudal en Katusha-Alpecin waardoor de vluchters snel binnen schot waren. Het gevaar loert in de Tour echter altijd om de hoek. Dario Cataldo kan hier intussen over meespreken. De Italiaan kwam in de bevoorradingszone ten val en moest opgeven. Ook Alberto Contador, John Degenkolb en Jakob Fuglsang gingen tegen het asfalt, zij het zonder grote gevolgen.

Bodnar met indrukwekkende solo

Op de enige helling van de dag pakte Backaert de volle buit, de voorsprong was dan al geslonken tot 1'10. Het sein voor Bodnar om iets te ondernemen. De Pool liet zijn metgezellen achter, het was dan nog 28 kilometer tot de streep. Bodnar begon evenwel aan een indrukwekkende solo waar het peloton een vette kluif aan had. Op zeven kilometer van de streep had de tijdrijder nog een voorgift van 30 seconden. Een sprookje leek in de maak toen Bodnar de laatste kilometer solo indook maar het peloton had goed gerekend. We kregen een massasprint waarin Marcel Kittel opnieuw aan het langste eind trok. De Duitser sprintte met de vingers in de neus naar zijn vijfde (!) zegeruiker. In het zog van Kittel legde Dylan Groenwegen beslag op een knappe tweede plaats. André Greipel gaf andermaal niet thuis met een zevende plek.