Tour de France vandaag: 11 | Eymet - Pau | 202 kilometer

Wieler Revue blikt vooruit op de elfde etappe van de Tour de France.

Tour de France vandaag: 11 | Eymet - Pau | 202 kilometer

In de elfde etappe van La Grande Boucle krijgt het Tourpeloton opnieuw een vlakke etappe voorgeschoteld. Voorlopig is het de laatste kans voor de heren sprinters, want de komende dagen bepalen de bergachtige wegen van de Pyreneeën en het Centraal Massief het koersverloop. Wie o wie spurt naar de misskussen in Pau? Wieler Revue blikt vooruit. 

Parkoers

Volgt de Dordogne meestal na de laatste bergetappes in de Pyreneeën, nu laten de renners die streek achter op weg naar de Pyreneeën. En zoals ook in 2015 en 2016 het geval was: de Pyreneeën liggen niet in de slotweek. Wellicht dat Christian Prudhomme heeft ingezien dat na de Pyreneeën de overbrugging naar Parijs te groot is. Maar misschien ook niet, anders plan je niet een tijdrit in Marseille op de voorlaatste dag.

Eymet is een nieuwkomer in de Tour de France. Nog geen enkele start of aankomst vond hier plaats, iets dat van Pau niet gezegd kan worden. Geen Tour de France zonder Pau, zo lijkt het haast. De laatste Tour zonder Pau was die van 2013. In Pau zegevierde vijf keer een Nederlander, waarvan Leon van Bon in 1998 de laatste was.

Streek

Dat Eymet niet heel vaak is bezocht, is niet zo heel gek. Het is een gehucht met nauwelijks 2.000 inwoners. Eymet is een bastide, een nieuw aangelegde en versterkte nederzetting. Het heeft een rechthoekig stratenpatroon, naar Romeins voorbeeld. Er zijn dan ook vele juwelen en werktuigen uit de bronstijd gevonden tussen Romeinse wegen en bruggen. Alles voelt er nog middeleeuws aan, vooral het dorpsplein met enorme galerijen en de kerk.

Pau is íéts bekender. De stad is de grootste in het departement Pyrénées-Atlantiques. In Pau is de eerste golfclub op het Europese vasteland opgericht, in 1856. Ook hadden de Amerikaanse gebroeders Wright een vliegschool in Pau, nadat deze eerst in Le Mans gelegen was. In 1914 werd Pau het opleidingscentrum van de Franse luchtmacht. De Engelse invloeden, tot en met de twintigste eeuw bezochten veel Engelsen de stad, zijn goed zichtbaar in de economische welvaart. Voor régional de l'étape Matthieu Ladagnous is het jammer dat hij niet deelneemt aan de Tour en zodoende zijn thuispubliek niet kan toezwaaien in de slotkilometers van de rit. 

De laatste kilometers.

Favorieten

Om Marcel Kittel kan natuurlijk niemand meer heen. De Duitser heeft het etappezegerecord van zijn land al in handen en pakte reeds vier etappezeges in de Tour van dit jaar. Zonder pech staat Kittel weer gewoon bovenaan de etapperangschikking.

Dylan Groenewegen heeft zich in deze Tour al meerdere malen laten zien in de massasprints. Onze landgenoot kwam echter steeds te kort op de ware spurtkanonnen. Wanneer Groenewegen bij het aangaan van de sprint goed gepositioneerd is, zit een ritzege wellicht in het verschiet. 

Anderzijds kan ook Nacer Bouhanni zorgen voor weerstand tegen de heerschappij van Marcel Kittel. De Frans-Algerijnse Cofidisrenner reed al enkele goede uitslagen in deze Tour en zal uiteraard gebrand zijn te winnen. 

Naast dit driekoppige blok zijn Alexander Kristoff, Daniel McLay, Rüdiger Selig, John Degenkolb, Edvald Boasson-Hagen en André Greipel de overige namen met wie rekening gehouden moet worden. 

Wieler Revue tipt Nacer Bouhanni voor etappe 11. 

Prijsvraag

Denk jij te weten wie de rit wint? Reageer dan op dit bericht op onze Facebook-pagina, of via Twitter! Onder de goede voorspellers wordt een shirt van CyclingLifestyle.nl verloot! 

Foto's: Cor Vos, Tour de France