Anna Van der Breggen over eindwinst Giro Rosa: 'Een echte teamprestatie'

Van der Breggen is uiterst tevreden na haar tweede eindzege in de Giro Rosa.

Anna Van der Breggen over eindwinst Giro Rosa: 'Een echte teamprestatie'

Anna van der Breggen won voor de tweede keer in haar carrière de Giro Rosa. In de tweede etappe veroverde ze de leiderstrui en in het restant van de ronde verdedigde ze het roze. "Ik ben ontzettend blij met deze eindzege," laat de laureaat na afloop van de rittenkoers weten.

Van der Breggen won de Giro Rosa ook al in 2015, maar de twee zeges vallen volgens de renster van Boels - Dolmans niet met elkaar te vergelijken. "Het verschil met twee jaar geleden was dat ik nu vanaf de tweede dag in het roze reed en ik heb gemerkt dat dat best wel vermoeiend was", schrijft Van der Breggen op haar site. "Je moet altijd opletten en continu van voren zitten. En deed ik dat niet, dan kreeg ik wel op mijn donder van mijn team, haha. Voor hen wil je het dan ook doen."

Van der Breggen noemt haar eindzege een echte teamprestatie: "Dit is niet alleen voor mij, maar voor de hele ploeg een mooie zege. Dat zag je ook wel in de vierde etappe toen we een slag sloegen met de waaier. De hele ploeg heeft dit gewoon gedaan. Ik ben blij dat het er nu op zit en we het roze binnen hebben!"

Op het eindpodium moeten haar ploeggenotes het ontgelden.

Nadat Boels - Dolmans in de openingsploegentijdrit al een eerste tik uitdeelde aan de concurrentie veroverde Van der Breggen in de tweede etappe de roze leiderstrui. De grootste slag werd echter geslagen in een rit op de Povlakte. Annemiek van Vleuten mistte de slag toen het op de kant ging en verloor twee minuten.

In de loodzware klimtijdrit in Sant'Elpidio a Mare wist de latere winnaar van het bergklassement Van Vleuten weliswaar veertig seconden van haar achterstand goed te maken, maar dankzij een tweede plaats in de daguitslag vergrootte Van der Breggen juist haar voorsprong op Elisa Longo Borghini. Met een minuut voorgift op haar Italiaanse concurrente en 1'36" op Van Vleuten begon de rozetruidrager aan de laatste ritten. 

Het eindpodium van de Giro Rosa.

De opponenten van de regerend Olympisch kampioene op de wegwedstrijd ondernamen nog diverse pogingen om de roze trui van Van der Breggen af te pakken. Toch liepen alle pogingen uiteindelijk op niets uit. In Torre del Greco verzekerde ze zich van haar tweede eindzege in de Giro Rosa, een prestatie die haar overigens ook weer bovenaan het klassement van de Women’s World Tour bracht.

Foto: Cor Vos