HomeNieuwsTour de France vandaag: 9 | Nantua - Chambéry | 181,5 kilometer

Tour de France vandaag: 9 | Nantua – Chambéry | 181,5 kilometer

Wat staat het peloton vandaag te wachten? Een op het oog helse etappe!

Na de enerverende etappe naar Station de Rousses staat vandaag de door veel mensen aangemerkte koninginnenetappe op het menu. Wat kan het peloton vandaag verwachten? Wieler Revue blikt vooruit op de negende etappe.

Streek

Nantua ligt net als Station des Rousses vlakbij de Zwitserse grens. Zoals veel plaatsen in deze regio heeft ook Nantua een eigen meer, het Lac de Nantua is maar twee kilometer breed. Wel is het dorp in de Ain heel erg pittoresk en een absolute tip voor reizigers die graag trips met de fiets maken. In de streek liggen genoeg klimkilometers, meertjes en bergen vormen er het decor. Nantua grenst aan het natuurpark van de Haut-Jura.

Chambéry, onder meer geboortestad van voetballer Olivier Giroud en filosoof Joseph de Maistre, is de historische hoofdstad van de Savoie. De binnenstad is inmiddels volledig gerestaureerd, staat bol van de herenhuizen en is een ideale verblijfplaats voor watersporters, met het Lac du Bourget (grenzend aan Aix- les-Bains) om de hoek.

Parkoers

De Grand Colombier en de Mont du Chat: eindelijk wat bekende namen! Dat betekent dat de renners in de Alpen zijn aangekomen. Voor een wat onorthodoxe bergetappe, mogen we wel zeggen. Het begint spectaculair, vanuit Nantua volgt via de Côte des Neyrolles de beklimming van de Col de Bérentin.

Vanuit Seyssel beklimmen we vervolgens de Col de la Biche-Croix de Famban, voordat de Grand Colombier wordt aangedaan. Na de Colombier volgt een lange tocht in de vallei. Langs Culoz, waar Jarlinson Pantano vorig jaar een etappe won, richting Saint-Paul-sur-Yenne. Daar start de Mont du Chat, met haar top op 25 kilometer van de streep in Chambéry. In 1989 werd Greg LeMond hier wereldkampioen, maar nog nooit kwam er een Touretappe aan. Wie wordt de eerste winnaar?

Favorieten

De grote vraag gaat natuurlijk zijn of er een kopgroep de ruimte krijgt of dat de klassementsrenners zich gaan bemoeien met de strijd om de etappezege. De meeste vluchters hebben wel een jasje uitgedaan gisteren. Kunnen zij zich opladen wederom in de aanval te gaan? 

Als de vlucht de ruimte krijgt maken de gevestigde aanvallers weer kans op de dagzege. Namen als Thomas de Gendt, Stephen Cummings en de winnaar van gisteren Lilian Calmejane passeren dan als snel de revue. De laatste heeft natuurlijk veel energie verspeeld naar Station de Rousses, maar De Gendt en vooral Cummings hielden zich in de achtste etappe afzijdig. 

Wie ook niet meestreed om de overwinning was Pierre Rolland, eerder dit jaar succesvol in de Giro d’Italia. Daar was de Fransman constant in de aanval en werd hij uiteindelijk beloond. Als hij zijn klimmersbenen weer vindt, kan hij zomaar verrassend uit de hoek komen vandaag. 

Toch lijkt het aannemelijker dat de kopmannen gaan strijden om de bloemen. Trek-Segafredo-ploegleider Steven de Jongh voorspelde alvast dat het oorlog gaat worden voor de gele trui. Met zijn uitstekende afdaling zou Chris Froome zomaar een gat kunnen slaan na de Mont du Chat. In de Dauphiné liet hij zien wat hij kan in de afzink, dus de concurrentie is gewaarschuwd. 

De etappe is weliswaar immens zwaar, maar finisht niet bergop. Een strijd om de ritzege met een uitgedund groepje behoort zeker tot de mogelijkheden. Snelle benen zijn dan een vereiste. De Ier Dan Martin heeft al vaker laten zien over die rappe benen te beschikken. Bovendien steekt de renner van Quick-Step Floors in uitstekende vorm. 

Na zijn zegetocht op La Planche des Belles Filles is ook Fabio Aru iemand om rekening mee te houden. Sterker nog: de Italiaan leek ook gisteren weer zeer gemakkelijk mee te peddelen in het peloton. Met de smaak van winnen in het achterhoofd zal Aru er alles aan doen weer op het podium te komen. Daarnaast zijn klassementsrenners als Richie Porte, Alberto Contador en Simon Yates grote kanshebbers op de overwinning. 

Wieler Revue tipt vandaag Dan Martin als winnaar!

Het weer

De voorgaande dagen was het bloedheet in Frankrijk, maar de omstandigheden dreigen om te slaan. De kans op regen is vandaag erg groot, wat dus een extra obstakel kan vormen tijdens de etappe. Zelfs onweer is niet uitgesloten. 

Prijsvraag

Denk jij te weten wie de rit wint? Reageer dan op dit bericht op onze Facebook-pagina, of via Twitter! Onder de goede voorspellers wordt een shirt van CyclingLifestyle.nl verloot! 

Foto’s: Cor Vos, Tour de France

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

De 5 grootste transfers van het wielerjaar 2023

Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) Hij zit misschien net onder de absolute top, maar pak Richard...

Eli Iserbyt gooit bloemetje richting Van der Poel en Pidcock: ‘Wordt heel moeilijk voor ons’

Eli Iserbyt reed in de Wereldbeker van Hulst naar een hoopgevende derde plaats, zijn...

Annemiek van Vleuten op fietssafari bij Masai in Kenia: ‘Voel me bevoorrecht’

Annemiek van Vleuten ging de afgelopen jaren in de winter naar Colombia om daar...

Roodhooft verrast met wensenlijst 2023: ‘Ik zie Van der Poel het liefst Milaan-Sanremo winnen’

Die van Mathieu van der Poel staat grotendeels al vast en kent weinig verrassingen....

Meer zoals dit

De 5 grootste transfers van het wielerjaar 2023

Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) Hij zit misschien net onder de absolute top, maar pak Richard...

Roodhooft verrast met wensenlijst 2023: ‘Ik zie Van der Poel het liefst Milaan-Sanremo winnen’

Die van Mathieu van der Poel staat grotendeels al vast en kent weinig verrassingen....

Paul Herygers spreekt crossers moed in na zege Van der Poel: ‘Het verschil met de kleppers is kleiner geworden’

In Hulst was Van der Poel duidelijk nog niet in zijn beste vorm. Fysiek...