HomeRetroRetro: Boom wint heroïsche kasseienrit naar Arenberg

Retro: Boom wint heroïsche kasseienrit naar Arenberg

Met angst en beven werd er uitgekeken naar een natte mini Parijs-Roubaix. Door praktisch heel het peloton, behalve Lars...

Vandaag precies drie jaar geleden boekte Lars Boom zijn grootste succes op de weg. De toen voor Belkin koersende Nederlander liet op de kasseien van Noord-Frankrijk knecht Jakob Fuglsang en geletruidrager Vincenzo Nibali achter zich. Achter deze drie was het slachtveld immens. 

Terwijl Nederland nog in Oranjesferen verkeert, staat er in de Tour de France van drie jaar geleden een zware rit van Ieper naar Arenberg op het programma. Het peloton wordt over negen kasseienstroken geleid en bovendien heeft het de voorgaande 24 uur veel geregend waardoor het spekglad is. De kasseien liggen er dus allerminst optimaal bij. Ideaal weer voor een ex-veldrijder, zoals Lars Boom.

De beslissende aanval van Boom op Nibali en Fuglsang

Dat Belkin de twee beste renners in de gelederen heeft die dag is vrijwel de gehele koers al duidelijk. De meest prangende vraag luidt dan ook: hoe gaat de ploeg dit uitspelen? Nog voor de finale is die vraag al beantwoord, want Sep Vanmarcke krijgt dusdanig vaak met pech af te rekenen, dat hij geen rol meer kan spelen in de slotfase. Boom is wel op kop verzeild geraakt. Niet met de minste namen, want ook Fabian Cancellara, Michal Kwiatkowski en Peter Sagan zitten vooraan.

Maar deze drie blijken niet de grootste concurrenten voor Boom in de strijd om de dagzege, want klassementsrenners Fuglsang en Nibali plegen een heuse coup door samen te demarreren. Boom is bij de pinken en rijdt er gezwind naartoe. Op de laatste kasseienstrook toont de wereldkampioen veldrijden van 2008 zich de betere van zijn metgezellen.

Wel doet Nibali een gouden zaak in het algemeen klassement. De heroïsche kasseienrit blijkt uiteindelijk de basis voor zijn eerste en enige Touroverwinning, mede doordat titelverdediger Chris Froome in dezelfde rit onderuit schuift en daarbij een breuk in zijn hand oploopt. Die andere grote concurrent, Alberto Contador, krijgt van de Italiaan ruim 2,5 minuut aan zijn broek en zou twee dagen later ook uitvallen.

Foto: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

De strijd om groen: Keizer Sagan tegen Koning Van Aert

Als de sprint in Sonderborg een voorproefje was, dan mogen we ons de komende...

Wout van Aert rijdt in dienst over kasseien: ‘We gaan de gele trui niet verdedigen’

Jonas Vingegaard liet na de derde etappe al aan Deense media weten dat Wout...

Column | Leuk zo’n Tourstart in Denemarken, maar zo’n vroege rustdag is de hel!

Normaal gesproken zijn rustdagen in de Tour al een kwelling waarbij het beklimmen van...

Tour | De mooiste en meest opvallende beelden uit Denemarken: MVDP rost bal in zee, Viking Uran en meer

De Tourstart in Denemarken zit erop en alhoewel er van de verwachte waaieretappes niks...

Meer zoals dit

Bindende terugkijktip na aankondiging afscheid: Tom Dumoulin z’n magistrale zege op Cumbre del Sol in de de Vuelta van 2015

Tom stopt, maar Cumbre del Sol blijft altijd! Onze redacteur over wat hem betreft de mooiste zege van Dumoulin, waarmee je iedere niet-wielerliefhebber wielerfan maakt. Over tenor Tom en winnen van een hobo en een fluit. Bedankt voor deze, en al die andere schitterende momenten, Tom!

Video | Storm in Nederland, dat kan maar één ding betekenen: terugkijken naar de Gent-Wevelgem van 2015, waar Geraint Thomas de berm in waaide

Storm in Nederland. De perfecte aanleiding om nog eens de heerlijke beelden terug te kijken van die legendarische Gent-Wevelgem.

De enige wielervideo die nu toepasselijk is: Breukink wint befaamde sneeuwetappe in de Giro

Sneeuw staat in het Nederlandse wielrennen gelijk aan Breukink over de Gavia in de Giro van '88...