HomeRetroRetro: Boom wint heroïsche kasseienrit naar Arenberg

Retro: Boom wint heroïsche kasseienrit naar Arenberg

Met angst en beven werd er uitgekeken naar een natte mini Parijs-Roubaix. Door praktisch heel het peloton, behalve Lars...

Vandaag precies drie jaar geleden boekte Lars Boom zijn grootste succes op de weg. De toen voor Belkin koersende Nederlander liet op de kasseien van Noord-Frankrijk knecht Jakob Fuglsang en geletruidrager Vincenzo Nibali achter zich. Achter deze drie was het slachtveld immens. 

Terwijl Nederland nog in Oranjesferen verkeert, staat er in de Tour de France van drie jaar geleden een zware rit van Ieper naar Arenberg op het programma. Het peloton wordt over negen kasseienstroken geleid en bovendien heeft het de voorgaande 24 uur veel geregend waardoor het spekglad is. De kasseien liggen er dus allerminst optimaal bij. Ideaal weer voor een ex-veldrijder, zoals Lars Boom.

De beslissende aanval van Boom op Nibali en Fuglsang

Dat Belkin de twee beste renners in de gelederen heeft die dag is vrijwel de gehele koers al duidelijk. De meest prangende vraag luidt dan ook: hoe gaat de ploeg dit uitspelen? Nog voor de finale is die vraag al beantwoord, want Sep Vanmarcke krijgt dusdanig vaak met pech af te rekenen, dat hij geen rol meer kan spelen in de slotfase. Boom is wel op kop verzeild geraakt. Niet met de minste namen, want ook Fabian Cancellara, Michal Kwiatkowski en Peter Sagan zitten vooraan.

Maar deze drie blijken niet de grootste concurrenten voor Boom in de strijd om de dagzege, want klassementsrenners Fuglsang en Nibali plegen een heuse coup door samen te demarreren. Boom is bij de pinken en rijdt er gezwind naartoe. Op de laatste kasseienstrook toont de wereldkampioen veldrijden van 2008 zich de betere van zijn metgezellen.

Wel doet Nibali een gouden zaak in het algemeen klassement. De heroïsche kasseienrit blijkt uiteindelijk de basis voor zijn eerste en enige Touroverwinning, mede doordat titelverdediger Chris Froome in dezelfde rit onderuit schuift en daarbij een breuk in zijn hand oploopt. Die andere grote concurrent, Alberto Contador, krijgt van de Italiaan ruim 2,5 minuut aan zijn broek en zou twee dagen later ook uitvallen.

Foto: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Mathieu van der Poel kan zich zondag in uniek monumentenrijtje rijden

Na een lange solo in de E3 Saxo Classic waarbij hij Wout van Aert...

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Meer zoals dit

Terugblikken: de eerste regenboogtrui van Marianne Vos in 2004

Een wielerlegende dient zich aan in Verona.

De enige wielervideo die nu toepasselijk is: Breukink wint befaamde sneeuwetappe in de Giro

Sneeuw staat in het Nederlandse wielrennen gelijk aan Breukink over de Gavia in de Giro van '88...

VIDEO | Vandaag precies 6 jaar geleden won Lars Boom heroïsche kasseienrit

Vandaag precies 6 jaar geleden, op 9 juli 2014 won Lars Boom de onvergetelijke kasseienrit in de Tour de France. Hij maakte daarmee en passant een einde aan een periode van 9 jaar zonder Nederlandse etappezege.