Eindstreep: Calmejane verslaat Gesink, Oostenrijks succes voor Team Roompot en transfernieuws

In de eindstreep kijken we terug op het wielernieuws van vandaag.

Eindstreep: Calmejane verslaat Gesink, Oostenrijks succes voor Team Roompot en transfernieuws

Na twee lange saaie dagen in de Tour de France doemden vandaag de bergen weer op en was er vuurwerk. Maar ook in Oostenrijk en Italie werd hard gekoerst. In de eindstreep alles op een rijtje, met dit keer Lilian Calmejane, Robert Gesink, Chris Froome, Marta Bastianelli en Pim Ligthart. 

Gesink tweede na sterk optreden

De achtste etappe van de Tour de France was om van te smullen en dat alles door een Nederlandse smaakmaker. Robert Gesink zat vanaf de ontsnapping van de kopgroep mee voorin en zat daarna bij elke ontsnapping. Uiteindelijk greep hij net naast de dagzege die naar de Fransman Lilian Calmejane ging. 

"De Jura past door het glooiende landschap niet helemaal bij mij. Ik reed een goede koers, maar kon net het gat niet dichtrijden. Ik kijk uit naar de kansen in de komende weken," aldus Gesink na de finish. 

Het foutje van Chris Froome en Team Sky

Chris Froome en Team Sky hadden geen gemakkelijke dag. Door een grote kopgroep met enkele concurrenten die de gele trui konden overnemen moest er hard gekoerst worden. een foutje in een krappe bocht zorgde daarnaast voor een schrik bij de Britse ploeg. uiteindelijk werd Froome niet aangetast en behield hij zijn voorsprong. 

Nederlanders in de ontsnapping

De achtste etappe werd gekenmerkt door een kopgroep van 46 coureurs die de zegen van het peloton kregen. Robert Gesink was niet de enige Nederlander die mee sprong. De jonge Maurits Lammertink liet zichzelf zien en ook Marco Minnaard en Koen de Kort waren mee gesprongen. Laurens ten Dam reed zelfs lang in de virtuele gele trui, maar zag zijn kansen op de overwinning vergaan na de aanval van teammaat Warren Barguil. 

Succes voor Team Roompot - Nederlandse Loterij in Ronde van Oostenrijk

Met een vlakke aankomst kon de zege in het eindklassement niet bijna niet meer aan Stefan Denifl voorbij gaan, maar desalniettemin werd er hard gekoerst. Pieter Weening ging in de aanval en sprokkelde onderweg genoeg punten bij elkaar om de bergtrui te winnen. De afsluitende etappe in Wells werd gewonnen door veldrijder Clément Venturini, die Sep Vanmarcke achter zich hield. Pim Lighthart maakte met een derde plaats het feest voor Team Roompot - Nederlandse Loterij compleet. 

Italiaanse sprint naar zege, Van der Breggen blijft in roze

De Italiaanse Marta Bastianelli heeft in de sprintetappe naar Polla een eerste thuisoverwinning voor de Italiaanse fans gepakt. Na een zware aanloop waarbij de snelle sprinters bergop werden gelost was de renster van Team Cippolini nipt sneller dan Lotta Lepisto en Giorgia Bronzini. De roze trui van Anna van der Breggen kwam niet in gevaar. Ondertussen blijft de toestand van de zwaar gevallen Claudia Cretti onveranderd. Nog altijd kritiek, maar stabiel. De leidster van de Giro Rosa stak haar gevallen collega een hart onder de riem. 

Geruchtenmolen op volle gang 

Op 1 augustus mogen transfers binnen de wielerwereld pas definitief bekend gemaakt worden, maar tijdens de Tour de France draait de geruchtenmolen al op volle toeren. Werd eerder al vermeld dat Ramon Sinkeldam een aanbieding van FDJ op zak heeft, dan komt daar vandaag de naam van Mikel Nieve bij. De rijder van het Sky Pro Cycling team wordt meervoudig gelinkt aan een overstap naar Orica-Scott. Chris Froome zou daarmee een belangrijke hulp aan zijn zijde moeten missen. 

Foto's: Cor Vos