Robert Gesink: 'Wilde het gat dicht knallen'

Robert Gesink greep in de tweede bergetappe van de Tour de France net naast de winst.

Robert Gesink: 'Wilde het gat dicht knallen'
  • Robert Gesink Robert Gesink

Robert Gesink kende in de bergetappe naar Station des Rousses een topdag en was de hele dag groot kanshebber voor de overwinning van een Touretappe. Uiteindelijk was er één Fransman een slag beter. 

Na een snelle aanloop ontstond aan de voet van de eerste col een grote kopgroep. Gesink maakte vanaf het begin af aan deel uit van de voorste groep en op de laatste klim vocht hij met Nicholas Roche, Serge Pauwels en Lilian Calmejane voor de overwinning.

“Het was een heel lastige dag vandaag. Het duurde lang voordat we weg kwamen en het was ook lastig om mee te zitten. Daarna zat ik vaak achter de feiten aan te rijden en heb ik veel krachten verspeeld onderweg. Toch denk ik dat het plan goed werkte en als je daar alleen zit kan je ook niet achter alles aan springen."

Halverwege de klim ontsnapt Calmejane en hij slaat direct een gat op de concurrentie. Gesink zet de achtervolging in, maar strand op vijftien seconden van de leider.

"Op de laatste klim reed ik Serge Pauwel los en kwam ik Nicholas Roche voorbij en wilde ik het gat naar Calmejane snel dicht knallen. Dat lukte net niet en toen ontplofte ik een beetje, kon te weinig herstellen. Hij kreeg wel kramp, maar ik was niet veel frisser."

Calmejane schiet in de kramp en verliest snelheid op het laatste steile stukje. De Fransman hervindt echter zijn tempo en laat Gesink achter zich. Calmejane wint en Gesink wordt tweede. De renner van LottoNL Jumbo kijkt echter alweer vooruit naar zijn volgende kansen. 

"Het was vandaag een hele mooie koers en er komen nog meer kansen. De Jura is niet helemaal mijn terrein, teveel glooiing. Morgen doe ik het waarschijnlijk rustig aan om later deze Tour met zelfde spel weer een kans te krijgen.”

Foto: Cor Vos