Tour de France: Calmejane houdt Gesink van Tourzege in Station des Rousses

De Fransman Lilian Calmejane heeft de tweede bergetappe van de Tour gewonnen. Robert Gesink reed naar een sterke tweede...

Tour de France: Calmejane houdt Gesink van Tourzege in Station des Rousses
  • Robert Gesink Robert Gesink

De tweede bergetappe van de Tour de France naar het skistation van Des Rousses is gewonnen door Lilian Calmejane. De Fransman reed in de slotfase weg uit een kopgroep met onder meer Robert Gesink, die de tweede plaats opeiste. 

Ondanks meerdere ontsnappingspogingen in de openingsfase bleef het peloton lang bij elkaar. Het tempo lag echter ontzettend hoog en na 80 kilometer lag de gemiddelde snelheid boven de 45 kilometer per uur. Voor het team van Quickstep Floors Cycling voerde de snelheid op in aanloop naar de enige tussensprint van de dag. Deze werd echter gewonnen door André Greipel die Michael Matthews en Marcel Kittel achter zich hield. Arnaud Demare moest door het hoge tempo al vroeg lossen en kwam bij de eerste tussensprint al op 2.45 minuut achterstand door. 

Na tachtig kilometer koers kreeg een grote groep van 46 coureurs de zege van het peloton en al snel bouwden zij een voorsprong uit van drie minuten. Robert Gesink, Laurens ten Dam, Marco Minnaard, Koen de Kort en Maurits Lammertink zaten namens Nederland mee in de kopgroep. 

Op de eerste echte klim van de dag zorgde Warren Barguil voor een afsplitsing in de achtervolgende groep, waardoor deze uit elkaar viel. De Fransman hield geen stand en ook het merendeel van de ontsnapten vielen terug in de handen van het peloton waar Sky het tempo hoog hield. 

Uiteindelijk bleven vier rijders vooruit op de laatste steile klim. Lilian Calmejane voerde hierin het tempo aan, terwijl Robert Gesink van achteruit pas later aansloot. Nicholas Roche en Serge Pauwels maakten ook deel uit van de kopgroep. 

Halverwege de klim naar Des Rousses ontsnapte Calmejane uit de kopgroep en ondanks verwoede pogingen van Gesink om de Fransman terug te halen slaagde hij daar niet in. Ook een krampaanval van Calmejane in de slotkilometers maakten daar geen verandering in. Gesink moest zodoende achter Calmejane genoegen nemen met een tweede plaats. 

Achter de rug van de twee koplopers kwamen de klassementsrenners als groep over de streep. Hierbij werden geen grote verschillen in het klassement gemaakt en blijft Chris Froome het geel om zijn schouders houden. 

Foto: Cor Vos