Giro Rosa: Marta Bastianelli zorgt voor eerste Italiaanse zege

Marta Bastianelli zorgt in de massasprint in Polla voor de eerste Italiaanse overwinning. Anna van der Breggen blijft in...

Giro Rosa: Marta Bastianelli zorgt voor eerste Italiaanse zege

Marta Bastianelli heeft de Italiaanse wielerfans de eerste thuiszege bezorgd tijdens de Giro Rosa. In de straten van Polla bleef de renster van Team Cippolini haar concurrenten Lotta Lepisto en Giorgia Bronzini achter zich. 

De negende etappe van de Giro Rosa begon in Centola en al in de beginfase moest er geklommen worden. Topsprinters als Kirsten Wild en Jolien D'Hoore moesten hierdoor al snel het peloton laten lopen. De openingsfase werd gekenmerkt door veel aanvalspogingen die allemaal al vroeg gesmoord werden. 

Annemiek van Vleuten kwam na 77 kilometer koers als eerste boven op de enige gecategoriseerde klim en hield Amanda Spratt en Elisa Longo Borghini achter zich. Eenmaal boven werd de weg vlak en ontsnapten Malgorzata Jesinska, Lauren Kitchen en Anna Trevisi uit het peloton. Hun voorsprong groeide tot maximaal anderhalve minuut. 

In Polla waren de wegen breed en vlak en het peloton, zonder de grote top-sprintsters, zette de achtervolging op de kopgroep in. In de laatste kilometer werden de drie ontsnapte rensters ingerekend en kon de sprint worden ingezet. Hierbij was Bastianelli dus uiteindelijk het snelste en hield ze Lepisto en Brozini achter haar. 

Anna van der Breggen kwam de hele etappe niet in gevaar en verdedigde haar voorsprong voor de roze trui. Het algemeen klassement bleef voorin ongewijzigd. 

Foto: Cor Vos