Tour de France vandaag: 8 | Dole - Station des Rousses | 187,5 kilometer

Wie wint de eerste bergrit in de Jura?

Tour de France vandaag: 8 | Dole - Station des Rousses | 187,5 kilometer

Na twee vlakke dagen trekt de Tourkaravaan vandaag weer de bergen in. De Jura zorgt vandaag en morgen voor een adembenemend decor. In het eerste deel van dit tweeluik zijn vermoedelijk de vluchters aan de beurt. Wieler Revue blikt vooruit op de dag die voor ons ligt.

Streek

Dôle is de geboorteplaats van Louis Pasteur, de geest achter de naar hem vernoemde pasteurisatietechniek en van het vaccin tegen hondsdolheid. Zijn geboortehuis werd omgebouwd tot een museum dat zijn wetenschappelijke werk tentoonstelt en uitlegt. Voor de rest staat Dôle vooral bekend om de pittoreske en romantische eettentjes aan de Doubs.

Les Rousses ligt vlakbij de grens met Zwitserland en is bekend vanwege het Station des Rousses. Vandaar dat de ASO kiest voor de benaming Station des Rousses, een groot skistation in de Franse Jura. Sportfanaten kunnen sowieso hun ding doen in Les Rousses, want het Lac des Rousses vormt een mooie locatie voor watersport. En zij die echt alleen toeristisch bezig willen zijn, kunnen net zo goed aan de andere kant van de grens even Genève of Lausanne bezoeken.

Parkoers

We gaan naar de Jura, naar Dôle. Vanaf de oevers van rivier de Doubs, in wielerland vooral bekend om de Tour du Doubs, rijdt men in oostelijke richting naar de grens met Zwitserland. In Dôle was er tot nu toe maar één winnaar in de Tour de France, de bevlogen Eddy Planckaert. Ook vond er maar één keer eerder een start plaats, in 1992 toen het peloton naar Saint-Gervais Mont Blanc trok. Rolf Järmann won die bergrit destijds.

Station des Rousses, ook wel Les Rousses genoemd, was pas in de Tour de France van 2010 een start- en aankomstplaats. Indertijd kwam in Les Rousses de thuisrijder Sylvain Chavanel na een lange ontsnapping met ploeggenoot Jérôme Pineau nog solo over de streep, een dag later toog het peloton naar Morzine voor een aankomst bergop op Morzine-Avoriaz. Andy Schleck versloeg Samuel Sánchez, Robert Gesink werd derde. Het is natuurlijk een aankomst bergop, maar voor het Tour-peloton is de beklimming naar Les Rousses enkel loodzwaar als er ook daadwerkelijk koers wordt gemaakt.

De laatste 23 kilometer zien er zo uit. Na de Montée de la Combe de Laisia les Molunes (een hele mond vol) golft het nog 12 kilometer richting de finish. Als er verschillen zijn tussen de favorieten kan er natuurlijk iets moois gebeuren. En ook voor de vluchters die vermoedelijk mogen strijden om de bloemen

Favorieten

Goed, niets is zeker in de wielerwereld, maar het heeft er toch alle schijn van dat deze etappe geknipt is voor de vluchters. Het belooft een interessant schouwspel te worden vanaf de start. Welke renners krijgen de zegen van het peloton? En wie blijven er op de flanken van de slotklim over om te strijden om de overwinning? We bespreken de kansen van vijf rasaanvallers.

Zegt u aanvallen, dan zegt u Stephen Cummings. Als de Britse kampioen het op zijn heupen krijgt is er doorgaans niemand die hem bij kan houden in een etappe op soortgelijk terrein. In Mende legde hij er twee jaar geleden pardoes Pinot en Bardet op. En zijn solo vorig jaar is ook een memorabele. Zijn grote motor gecombineerd met aanvalsdrift en een prettige dosis koersinzicht maken van hem een gevaarlijke klant in elke kopgroep.

Lilian Calmejane won vorig jaar schijnbaar vanuit het niets een etappe in de Vuelta, maar de Fransman van Direct Energie blijkt zeker geen eendagsvlieg. Dit jaar laat hij steeds zien hoe goed hij is. Al drie 2.1 koersen schreef hij op zijn naam. Dan ben je geen kleine jongen. En ook op weg naar Longwy liet hij zien wat hij kan. Vandaag lijkt ook een geschikte dag voor de man uit Albi om zijn vorm te etaleren.

Ook Thomas De Gendt mogen we tot de aanvallende renners rekenen. Hij maakt lange dagen op kop van het peloton in dienst van André Greipel, maar mag op dagen als deze ook voor eigen kans gaan. De Gendt is net als Cummings heel goed in staat om zijn dag uit te kiezen. In de Dauphiné bleek onlangs nog wel dat er niks aan te doen is als hij op een goede dag het ruime sop kiest.

Voor Quick-Step Floors kan de Tour eigenlijk al niet meer stuk. De ploeg van Patrick Lefevere heeft met Marcel Kittel al drie ritzeges binnengeharkt, en dus is alles wat volgt eigenlijk bonus. De eerste bonus zou vandaag bijvoorbeeld al kunnen komen dankzij Gianluca Brambilla. Deze Italiaan won vorig jaar al een rit in de Vuelta en de Giro, en daar zou zomaar nu een zege in de Tour bij kunnen komen. Goed bergop, nog beter op golvend terrein en een aanvallende instelling. Ideaal voor deze etappe.

Misschien wel de hoogste man in de Orde der Aanvalslustigen is Pierre Rolland. De Tour de France zal hij vermoedelijk nooit winnen, maar niemand twijfelt aan de kwaliteiten van de Fransman. In de Giro d'Italia was hij al ontzettend actief, en met succes. De renner van Cannondale - Drapac won een hele mooie etappe. Vandaag zou Rolland ook zomaar weer de kans kunnen krijgen.

Nederlanders mogen wellicht hopen op Laurens ten Dam en Robert Gesink. Beide heren wonnen nog geen rit in de Tour, maar zouden er natuurlijk wel graag één op hun palmares willen zien. Voor Ten Dam lonkt met een flinke dosis geluk zelfs nog de gele trui. Er zijn gekkere dingen gebeurd in de wielrennerij.

Andere namen om in de gaten te houden: Tony Gallopin, Michael Albasini, Thomas Voeckler, Tim Wellens, Thibaut Pinot, John Darwin Atapuma en Diego Ulissi.

Wieler Revue tipt vandaag Lilian Calmejane als winnaar.

Prijsvraag

Denk jij te weten wie de rit wint? Reageer dan op dit bericht op onze Facebook-pagina, of via Twitter! Onder de goede voorspellers wordt een shirt van CyclingLifestyle.nl verloot! 

Foto's: Cor Vos, Tour de France