Tour de France: Kittel verslaat Boasson Hagen na millimetersprint

Marcel Kittel met zijn derde van deze Tour.

Tour de France: Kittel verslaat Boasson Hagen na millimetersprint

Marcel Kittel heeft de zevende etappe in de Tour de France gewonnen. Dit keer ging het niet heel gemakkelijk, want hij bleef Edvald Boasson Hagen met een heel klein verschil voor. Michael Matthews werd derde. 

Na de etappe naar Troyes van gisteren werd er het nodige geklaagd. Tweehonderd kilometer plus, bloedhitte en totaal geen obstakels in het parkoers: het zorgde voor een dodelijk saaie etappe. Door sommige analisten omschreven als kijken naar groeiend gras. Het slechte nieuws van vandaag was dat er eenzelfde soort etappe op het programma stond. Er was één verschil: de wind hing vandaag als een schaduw boven het peloton.

Ondanks een lange werkdag vooraan kozen er toch weer een paar renners voor de vlucht van de dag. Deze keer opvallend genoeg zonder renner van Wanty Groupe Gobert, want dat was hen verboden door ploegleider Hilaire Van der Schueren. Tegenover Sporza zei hij vooraf: "Het is een lange rit en het is zeer warm. Dat vergt veel van je lichaam. Zaterdag is een belangrijke etappe. We hebben die rit verkend en weten hoe zwaar die etappe is. Ik kan jullie verzekeren, er zal vandaag niemand van ons meegaan in de ontsnapping."

Wel was er een Nederlander die zich vooraan meldde, namelijk Dylan van Baarle, die eerder al in de vijfde etappe in de vlucht van de dag zat. De Voorburger kreeg Yohann Gene, Manuele Mori en Maxime Bouet met zich mee. Maar net als in eerdere dagen kreeg de kopgroep weinig ruimte van het peloton, waar wederom onder andere Julien Vermote kilometerslang voorop reed.

Even leek er op veertig kilometer van de meet een serieuze kans op waaiers. De klassementsploegen meldden zich vooraan, de snelheid ging de hoogte in en de zenuwen in het peloton waren voelbaar. Maar tot breuken leidden dat niet, waardoor enkel de voorsprong van de kopgroep met rassenscheden naar beneden was gegaan. Het viertal mocht nog even spartelen vooraan en liep zelfs nog even uit tot een kleine minuut. Maar in dienst van Kittel reden Philippe Gilbert en Gianluca Brambilla het peloton terug tot aan de kop van de koers. Van Baarle kreeg nog wel de prijs voor de strijdlust. 

Op zes kilometer van het einde werd het viertal ingerekend door het jagende peloton, waar de treintjes inmiddels weer vorm hadden gekregen. Hoewel dat op voorgaande dagen vaker niet dan wel lukte. Onder meer Quick-Step Floors, Team Katusha Alpecin en LottoNL-Jumbo zaten goed gegroepeerd vooraan. 

Na een bocht naar rechts probeerde Orica-Scott het peloton nog op te jagen. Sprinters als Kittel en Démare zaten ver van achter, maar zij konden vrij makkelijk terugkomen aan de kop van het peloton. Met 75 kilometer per uur raasde het peloton naar de finish en onder de vod nam Quick-Step Floor de kop over. Kittel zette zijn sprint vervolgens erg laat in. Bijna te laat, want hij bleef Boasson Hagen maar een paar millimeter voor. Door zijn overwinning evenaarde hij Erik Zabel in de strijd om meeste Duitse etappezeges in de Tour de France. 

Foto: Cor Vos