Giro Rosa: Sheyla Gutiérrez kraait victorie in Baronissi; Van der Breggen behoudt roze trui

Gutiérrez wint de sprint van een groep vluchters.

Giro Rosa: Sheyla Gutiérrez kraait victorie in Baronissi; Van der Breggen behoudt roze trui

In de zevende rit van de Giro Rosa heeft Sheyla Gutiérrez de zegebloemen gegrepen. De Spaanse renster van Cyclance was in de 142 kilometer lange etappe van Isernia naar Baronissi de snelste van een groep van dertien. Anna van der Breggen behield de roze leiderstrui.

Gutiérrez was in het begin van de etappe al actief. Samen met Nicole Nesti (Aromitalia Vaiano Fondriest), waagde ze in het begin van de heuvelachtige etappe haar kans, maar deze werd al snel teniet gedaan. In de verzengende hitte liet het peloton pas begaan bij Gutiérrez' tweede poging. Ze kreeg elf dames met zich mee.

Met Sabrina Stultiens (Team Sunweb) zat er een Nederlandse mee in de kopgroep. Daarnaast waren Soraya Paladin (Alé Cipollini Galassia), Chloe Hosking (Alé Cipollini Galassia), Eugenia Bujak (BTC City Ljubljana), Elene Cecchini (Canyon - SRAM), Alexis Ryan (Canyon - SRAM), Lauren Kitchen (WM3), Alison Jackson (Bepink Cogeas), Tatiana Guderzo (Lensworld - Kuota), Carmela Cipriani (Conceria Zabri - Fanini - Guerciotti), Clara Koppenburg (Cervelo - Bigla), Rossella Ratto (Cyclance) de andere fugitivi.

Gutiérrez primus

Het heuvelachtige parkoers bleek te machtig voor Chloe Hosking. Zij moest de kopgroep voortijdig laten gaan. Hoewel de maximale voorsprong van de twaalf overige rensters rensters van dik drie minuten in de finale smolt als sneeuw voor de fel brandende Italiaanse zon, mochten de vluchters om de zege sprinten. In Baronissi rondde de Spaanse kampioene het ploegenspel keurig af. Paladin en Bujak mochten met haar mee op het podium.

Voor Gutiérrez was het de derde zege van 2017. Eerder dit jaar was ze al de beste in Le Samyn en het Spaans kampioenschap op de weg. Voor het eerst in haar carrière kon ze een overwinning in de WorldTour bijschrijven.

Van der Breggen blijft aan de leiding

Driekwart minuut na de kopgroep kwam ook een omvangrijke achtervolgende groep over de meet. Alle overgebleven favorieten voor het algemeen klassement lieten zich niet verrassen.

Met nog drie ritten te gaan in de Giro Rosa heeft Anna van der Breggen een voorsprong van 1'03" op haar voornaamste belager, Wiggle HIGH5 renster Elisa Longo Borghini. Annemiek van Vleuten volgt op een voorlopig derde plaats op 1'39" van Van der Breggen.

Het peloton start morgen in Baronissi voor de achtste rit. Alvorens de rensters na wederom 142 kilometer koers in finishplaats Centola arriveren moeten de rensters twee beklimmingen overwinnen. De wegen in nationaal park Cilento zijn niet echt gigantisch steil, maar desondanks wordt het een pittig dagje. De Cuccaro Vetere, de enige klim waar bergpunten te verdienen zijn, is een drietrapsraket, die wordt gevolgd door een lastige afdaling. 

Claudia Cretti valt zwaar

De etappe werd opgeschrikt door een zware valpartij van Claudia Cretti. De Italiaanse van Valcar - PBM ging in een afdaling aan hoge snelheid onderuit. De 21-jarige Cretti is in kritieke toestand opgenomen in het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Foto: Cor Vos