HomeNieuwsTour de France vandaag: 6 | Vesoul - Troyes | 216 kilometer

Tour de France vandaag: 6 | Vesoul – Troyes | 216 kilometer

Kan Marcel Kittel vandaag voor de tweede keer juichen?

Nu de kruitdampen van de eerste confrontatie tussen de klassementsrenners zijn opgetrokken, krijgen de renners vandaag opnieuw een vlakke etappe voorgeschoteld. Kan Arnaud Démare in Troyes zijn voorsprong voor groen uitdiepen? Of wint ene Marcel Kittel vandaag zijn tweede? Wieler Revue blikt alvast vooruit!

Streek

Vesoul is dan niet heel bekend, tussen de bekende Fransen afkomstig uit Vesoul schuilt de naam Stéphane Peterhansel. En als uw sportinteresse wat verder reikt dan enkel de wielersport, zal de naam Peterhansel u niet onbekend in de oren klinken. De Fransman won maar liefst dertien keer Parijs-Dakar, waarvan zes keer op een Yamaha-motor en zeven keer (Mitsubishi, Mini en Peugeot) in de auto-klasse.

Troyes is een stad in het zuiden van de Champagne-regio. Drank zal voor de winnaar dus wel aangesleept kunnen worden. De Seine stroomt door Troyes, wat zorgt voor veel toerisme in de binnenstad. De bekendheid van Troyes zit hem in de Troy Ounce, een gewichtseenheid die voor de prijsstelling van edele metalen nog steeds wordt gebruikt.

Parkoers

De renners zetten langzaam koers richting de Alpen. Vanuit Vesoul, gelegen vlakbij de Duitse grens in de Bourgogne, gaat men echter weer lichtjes naar het noorden. Troyes ligt namelijk meer in het noordwesten als men vanuit Vesoul kijkt. In Vesoul werd vorig jaar ook het Frans kampioenschap wielren- nen gehouden. Thibaut Pinot was weergaloos in de tijdrit, zijn ploeggenoot Arthur Vichot werd voor de tweede keer Frans kampioen op de weg.

Vergis je niet: ook in Troyes ligt een behoor- lijk stukje wielergeschiedenis. Niet alleen vanwege de klassieker Parijs-Troyes, maar ook vanwege de Tour de France die hier vaak vertrok en aankwam. Was de laatste aan- komst met als winnaar Erik Zabel nog in 2000, het laatste vertrek was in 2005. Het peloton voerde van Troyes naar Nancy, met ontzettend veel regen onderweg. In Nancy sloeg vrijwel het gehele peloton tegen het dek. Met kunst- en vliegwerk bleef Alexandre Vinokourov overeind, maar hij kon niet meer tot bij winnaar Lorenzo Bernucci komen. Op de brede lanen in Troyes is nu, weersomstandigheden daargelaten, wel een sprint voor- zien.

Beklimmingen

km 69: Cote de Langres (458 meter) 4de categorie
km 154: Cote de la Colline Sainte-Germaine (309 meter) 4de categorie

Favorieten

Misrekenen de sprintersploegen zich vandaag een eerste keer? Gezien de weinige hindernissen in het parkoers en het hoge aantal af te leggen kilometers, is de kans op een massasprint vandaag heel groot. We zetten de grootste kanshebbers voor vandaag op een rijtje.

Gezien de afwezigheid van Peter Sagan en Mark Cavendish hebben we alvast twee kanshebbers minder voor vandaag. Dat spreekt alvast in het voordeel van de andere sprinters, Marcel Kittel op kop. De Duitser krijgt een unieke kans om met het groen om de schouders Parijs binnen te rijden, maar dan moet hij wel voorbij Arnaud Démare. De kopman van FDJ telt intussen al 40 punten voorsprong op Kittel en zit vol zelfvertrouwen na zijn zege in Vittel.

Een andere Duitser die vandaag zijn neus aan het venster zal willen steken is André Greipel. De sprinter van Lotto-Soudal kwam er in eerdere sprints niet echt aan te pas maar heeft in het verleden al bewezen dat hij uit het niets kan toeslaan. Ook vorig jaar holde hij achter de feiten aan maar wist hij wel de koninklijke sprint in Parijs naar zijn hand te zetten. Als het Lotto-Soudal treintje op de rails staat kan het vandaag zomaar raak zijn voor Greipel. 

Langs Nederlandse zijde is het uitkijken naar Dylan Groenewegen. De renner van LottoNL-Jumbo verkeert naar eigen zeggen in de beste vorm ooit en wil die graag verzilveren. In eerdere sprints miste Groenewegen telkens dat tikje extra om te kunnen meespelen voor de zege. Niets zegt dat dat extraatje vandaag niet aanwezig zal zijn. Een man die tot hiertoe ook een extraatje miste, is Alexander Kristoff. De Noor gaf in Luik niet thuis, maar dook in Vittel toch ineens op. De pure snelheid van Greipel en Kittel heeft Kristoff niet, maar als alle puzzelstukjes in elkaar vallen kan het zomaar eens raak zijn.

Dat laatste geldt ook voor Nacer Bouhanni. Het moet een doorn in het oog geweest zijn om zijn eeuwige rivaal Démare te zien zegevieren in Vittel. De renner van Cofidis kampt hoe dan ook met revanchegevoelens.

Andere kanshebbers zijn: John Degenkolb (Trek-Segafredo), Ben Swift (UAE Emirates), Sonny Colbrelli (Bahrain Merida), Michael Matthews (Team Sunweb), Daniel McClay (Fortuneo-Oscaro) en Adrien Petit (Direct Energie).

Prijsvraag

Denk jij te weten wie de rit wint? Reageer dan op dit bericht op onze Facebook-pagina, of via Twitter! Onder de goede voorspellers wordt een shirt van CyclingLifestyle.nl verloot! 

Foto’s: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Strava laat zien: Mathieu van der Poel viert winst in Hulst met… een rondje heel hard rennen!

Dat wielrenners, en dan met name veldrijders, hardlopen is geen nieuws meer. Wout van...

6 Best wel rare dingen die wij wielrenners normaal gedrag vinden

Rare jongens zijn wij eigenlijk als je alles hieronder in ogenschouw neemt...

Mathieu van der Poel bevestigt deelname aan wereldbeker mountainbike in Valkenburg

Sinds de olympische spelen in Tokyo reed Van der Poel niet meer op de...

Wat Van der Poel liet zien beviel Adrie: ‘Wat me opviel, is dat hij twee tanden groter kan rijden dan voorgaande jaren’

In gesprek met WielerFlits blikte Adrie terug op de rentree van Van der Poel....

Meer zoals dit

Wat Van der Poel liet zien beviel Adrie: ‘Wat me opviel, is dat hij twee tanden groter kan rijden dan voorgaande jaren’

In gesprek met WielerFlits blikte Adrie terug op de rentree van Van der Poel....

Mathieu van der Poel blij maar kritisch: ‘Technisch maakte ik veel fouten, maar ben heel blij met mijn vorm’

Mathieu van der Poel startte in Hulst weliswaar op de vierde rij, maar al...

Mathieu van der Poel luistert rentree in wereldbeker Hulst op met dominante overwinning

De ogen in Hulst waren zonder meer gericht op Mathieu van der Poel. De...