Eindstreep: Aru maakt indruk, geel voor Froome en weer raak voor Viviani

Het was weer een hectisch dagje in de wielerwereld. Grote winnaar: Fabio Aru.

Eindstreep: Aru maakt indruk, geel voor Froome en weer raak voor Viviani
  • Fabio Aru Fabio Aru

Wat gebeurde er vandaag in de wielerwereld? Lees het in de Eindstreep. Met vandaag onder anderen: Fabio Aru, Chris Froome, Robert Gesink, Elia Viviani en Lotta Lepistö.

Fabio Aru imponeert in eerste bergrit

Veel klassementsrenners zullen met kriebels in hun lijf zijn opgestaan vanmorgen. De eerste bergrit wachtte en nog direct op de immens steile Planche des Belles Filles. De Sky-trein nam zoals verwacht en gewend weer de leiding op de slotklim. 

In tegenstelling tot voorgaande jaren was er nu wel iemand die het treintje deed ontsporen: Fabio Aru. Daniel Martin en Chris Froome werden respectievelijk tweede en derde. Geletruidrager Geraint Thomas kon niet met de besten mee en verloor daardoor het leiderstricot aan zijn teamgenoot

Reacties na de vijfde Touretappe

Chris Froome: “Het is geweldig om terug in het geel te zijn. Dit is waar ik heel het seizoen zo hard voor heb gewerkt. Het team deed geweldig werk voor me door me de hele dag uit de problemen te houden. We moeten tevreden zijn, omdat we als team een goede etappe hebben gereden. We staan nog steeds één en twee in het algemeen klassement, dus hebben we nog de nodige opties om te spelen.”

Fabio Aru: “Ik had de klim naar La Planche des Belles Filles nooit eerder gedaan. Ik heb video’s bekeken van Froome en Nibali die in 2012 en 2014 wonnen. Dat is wat me er van overtuigde om op drie kilometer van de meet aan te vallen. Ik heb altijd al geprobeerd om spektakel te leveren aan de fans. Dat was mijn intentie, maar spektakel leveren én winnen is een enorme bevrediging.”

Robert Gesink: “Mijn doelen voor deze Tour liggen verderop. Ik gebruik de eerste week om in te komen. Ik kan verder niet echt iets afleiden uit vandaag, maar het afzetten van de jongens ging prima en verder voel ik me ook gewoon goed.”

Peter Sagan geeft zijn verklaring

Het was een nachtje wachten, maar uiteindelijk kwam Peter Sagan vanmorgen met zijn kant van het verhaal van zijn uitsluiting. "Ik kan de beslissing van de wedstrijdjury alleen maar aanvaarden. Maar dat betekent niet dat ik akkoord ben met de beslissing om mij uit koers te nemen."

"Ik vind dat ik niets verkeerds deed in de sprint. Het was een gekke sprint. Het zal niet de eerste en niet de laatste gekke sprint zijn." Wel had Sagan nog een opbeurend woordje over voor Cavendish: "Ik vind het heel erg dat Mark is gevallen. Ik hoop dat hij snel herstelt."

Sagan op weg naar de pers

Elia Viviani wint weer in Oostenrijk

Elia Viviani heeft zijn tweede etappe van deze Ronde van Oostenrijk gewonnen. De renner van Team Sky, momenteel uitkomend voor het nationale team van Italië, was de beste in een sprint met een gedecimeerd groepje. Hij bleef Jason Lowndes en leider Sep Vanmarcke voor.

Lotta Lopistö nu wel de beste

Ze was al een keer tweede in de Giro Rosa, maar nu was de Finse Lotta Lepistö wel de beste in Italië. De renster van Cervelo Bigla Pro Cycling bleef Coryn Rivera en Giorgia Bronzini voor. 

Foto: Cor Vos