Giro Rosa: Lepistö spurt naar zege in zesde etappe

Lotta Lepistö heeft de zesde etappe in de Giro Rosa gewonnen.

Giro Rosa: Lepistö spurt naar zege in zesde etappe

Lotta Lepistö heeft de zesde etappe in de Giro Rosa gewonnen. Drie dagen geleden werd ze nog tweede, maar nu schoot de Finse wel raak. Ze bleef Coryn Rivera en Giorgia Bronzini voor. 

Na de geweldige tijdrit van Annemiek van Vleuten was de beurt nu weer aan de sprintsters. Vandaag kreeg het vrouwenpeloton namelijk een rit voorgeschoteld waar vooraf eigenlijk al bekend was dat er weinig mutaties in het klassement zouden plaatsvinden. In de regio Abruzzen valt er genoeg te beklimmen, maar de organisatie koos voor een plaatselijk rondje. Die werd drie keer aangedaan, maar kende maar zo’n honderd meter hoogteverschil.

Een echte vlucht van de dag wilde maar niet op gang komen in het begin. Vluchtpogingen van onder anderen de Nederlandse Claudia Koster (Team VéloCONCEPT) en Alison Jackson (Bepink Cogeas) werden tenietgedaan door het peloton. Met nog één plaatselijk rondje te gaan wist een groepje van drie zich pas af te scheiden. 

Daarbij zat Hannah Barnes (Canyon SRAM Racing), de Engelse die eerder al de derde etappe op haar naam schreef. Zij kreeg Soraya Paladin (Alé Cipollini) en Sofia Bertizzolo (Astana Womens Team) met haar mee. Het drietal reed een voorsprong van een kleine minuut bijeen, maar het was niet genoeg om het peloton af te houden. Met nog dertien kilometer te gaan werden zij weer ingelopen door de sprintersteams.

Een massasprint bleek dus niet te ontlopen in Roseta degli Abruzzi. Boels Dolmans leidde het pact de laatste vier kilometer in, maar moest in de absolute finale af geven aan Wiggle High5. Kopvrouw Bronzini van Wiggle kon het werk echter niet afmaken en moest de zege laten aan Lepistö. De roze trui blijft om de schouders van Anna van der Breggen.

Foto: Cor Vos