Eindstreep: Exit Sagan, feest voor Démare, Van Vleuten en Slagter

Een bewogen dag in wielerland.

Eindstreep: Exit Sagan, feest voor Démare, Van Vleuten en Slagter

De samenvatting van een hectisch dagje in wielerland.

Arnaud Démare wint eerste Tourrit

In Vittel wint Arnaud Démare de door valpartijen ontsierde etappe. In de aanvankelijke daguitslag is Peter Sagan achter de Franse kampioen tweede, later wordt Alexander Kristoff tot nummer twee uitgeroepen. André Greipel is in de herziene uitslag de nummer drie.

In de laatste kilometer van de rit waren er twee grote valpartijen. Bij de eerste crash waren onder meer Geraint Thomas en Dylan Groenewegen betrokken. In de sprint komen Mark Cavendish, Ben Swift en John Degenkolb ten val. 

Jury diskwalificeert Peter Sagan

Na afloop van de vierde etappe halen de commissarissen Peter Sagan uit de Tour de France. Dat maakte de jury goed anderhalf uur na afloop van de etappe bekend op een persconferentie. Sagan wordt uit koers genomen omwille van zijn manoeuvre waarmee hij Cavendish ten val zou hebben gebracht.

De jury gaf Sagan in eerste instantie een straf van 30 seconden voor dit vergrijp. Ook werd hij teruggezet in de daguitslag en zou hij tachtig punten verliezen in de strijd om de groene trui. Die beslissing is na lang juryberaad dus herzien. Morgen gaat de Tourkaravaan verder zonder de Slowaakse wereldkampioen.

Juryvoorzitter Philippe Marien maakte het nieuws bekend. 

Van Vleuten haalt uit in klimtijdrit Giro Rosa

Annemiek van Vleuten heeft de vijfde etappe van de Giro Rosa, een klimtijdrit, gewonnen. Op het pittige parkoers verslag ze Anna van der Breggen met 41 seconden verschil. Van der Breggen blijft nog wel altijd ruim aan de leiding staan in het klassement.

Slagter gloreert in Oostenrijk

Tom-Jelte Slagter heeft zijn eerste zege van 2017 te pakken. In de Ronde van Oostenrijk won hij de derde etappe door in de finale met een klein groepje uit het peloton te ontsnappen. In de sprint weet hij het af te maken.

De dag van morgen

Met of zonder Peter Sagan; we gaan verder met de Tour de France. De eerste aankomst bergop staat op het menu. La Planche des Belles Filles zal zonder twijfel voor verschuivingen zorgen. Ook volgen we de verrichtingen van de vrouwen in de Giro Rosa en zijn we weer bij de Ronde van Oostenrijk.

Foto's: Cor Vos