Tour de France: Valpartijen teisteren slotfase; Démare wint eerste Tourrit in Vittel

Arnaud Démare wint in Vittel de door tuimelpartijen ontsierde massasprint.

Tour de France: Valpartijen teisteren slotfase; Démare wint eerste Tourrit in Vittel
  • Arnaud Démare Arnaud Démare

Arnaud Démare heeft zijn eerste Tourrit gewonnen. De Franse kampioen won in Vittel de pelotonsprint na een tumultueuze finale, waarin onder meer geletruidrager Geraint Thomas en Mark Cavendish ten val kwamen.

Onder toeziend oog van Hendrik van Luxemburg en de gebroeders Schleck werden de renners vertrokken de renners uit het Luxemburgse Mondorf-les-Bains voor een rit van 212,5 kilometer naar Vittel. In de woonplaats van Fränk en Andy Schleck demarreerde Guillaume van Keirsbulck vanuit het vertrek. Het peloton liet nagenoeg direct begaan.

Er wachtte een lange, eenzame dag voor de dappere Van Keirsbulck. Voor de derde dag op rij trok een renner van Wanty - Groupe Gobert ten aanval. In zijn eentje verzamelde de Belgische hardrijder van Wanty - Groupe Gobert een maximale voorsprong van meer dan tien minuten. Maar de eenzame fietser bleek niet opgewassen tegen de sprintersploegen.

In de finale nam de voorsprong gestaag af en op 17 kilometer van het einde was het verhaal van Van Keirsbulck uit. Hij werd bedankt voor de moeite. In plaats van rustig de etappe uit te rijden, probeerde de Belg nog zo lang mogelijk bij het peloton te blijven. Hier slaagde de man die morgen het rode rugnummer mag dragen in tot 4,5 kilometer van de meet. 

Voor de vierde keer in de Tourhistorie reed het peloton naar Vittel, waar een koninklijke massasprint moest volgen. De finale in de waterstad werd bruut verstoord door enkele valpartijen. Geletruidrager Geraint Thomas was één van de eersten die ten val kwam. Ook Dylan Groenewegen lag erbij, maar de sprinter van LottoNL - Jumbo komt er goed vanaf.

Even later, op het moment dat de sprint werd ingezet, werd er nog meer gevallen. Na een volgens de jury ontoelaatbaar manoeuvre van Peter Sagan komt Mark Cavendish in de dranghekken terecht. John Degenkolb (Trek - Segafredo) en Ben Swift (UAE Team Emirates) smakten achter Cavendish ook tegen het asfalt. De sprinter van Dimension Data bezeerde zich aan schouder en hand, reed de rit nog wel uit, maar werd na afloop ter controle overgebracht naar het ziekenhuis.

Van dit alles ondervond Arnaud Démare geen hinder. Hij klopte Peter Sagan (Bora - Hansgrohe) en Alexander Kristoff (Katusha Alpecin) in de oplopende laatste rechte lijn. De wereldkampioen kreeg even later, na protest van Dimension Data, dertig seconden tijdstraf en raakte zijn derde plaats in de daguitslag kwijt aan André Greipel. 

De Tour de France gaat morgen de Vogezen in. Na 160,5 kilometer ligt de finishlijn van de vijfde etappe bovenop de Planche des Belles Filles.

Foto's: Cor Vos