HomeNieuwsTour de France: Sagan klopt Matthews op slotklim in Longwy

Tour de France: Sagan klopt Matthews op slotklim in Longwy

De Slowaak won de derde rit, de eerste met aankomst in Frankrijk.

Feest voor Peter Sagan in de Tour de France. De wereldkampioen schreef de derde etappe met aankomst in Longwy op zijn palmares bij.

Team Sky en Quick-Step Floors verdeelden tot nog toe de buit in de Ronde van Frankrijk. Geraint Thomas was voor de Britse sterrenformatie de sterkste in de verregende openingstijdrit in het Duitse Düsseldorf, waar Marcel Kittel even buiten de eigen landsgrenzen de massasprint in Luik won.

Zo vierde Kittel zijn ritzege.

Het was tijd om naar Frankrijk te trekken. De derde rit vertrok in Verviers, om 212,5 kilometer later aan te komen in Longwy, vlak bij de grens met Luxemburg. Onderweg lagen vier beklimmingen voor bergpunten te wachten, aan het einde volgde dan een klimmetje van 3de categorie in Longwy zelf. Met een bochtige, technische finale lag spektakel op de loer.

Sterke zes

Na een aantal kilometer kwamen zes renners weg van het peloton. Adam Hansen (Lotto Soudal), Romain Hardy (Fortuneo-Oscaro) en Nils Politt (Team Katusha Alpecin) zagen na een korte achtervolging het drietal Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert), Nathan Brown (Cannondale-Drapac) en Romain Sicard (Direct Énergie) aansluiten.

Zoals vaker in de Tour was het peloton nerveus, waardoor het gat met de vluchters klein bleef. Nadat Brown de eerste bergsprint van de dag won, nam Politt de tweede 4de categorie-klim voor zijn rekening. Het Duits-Amerikaanse duo kwam daarna op kop te liggen, waarna Brown ook op de derde beklimming als eerste boven kwam.

Tegenaanval

Richting de finale een interessante wending: Lilian Calmejane, het supertalent van Direct Énergie, viel aan. Hij kreeg met Thomas de Gendt (Lotto Soudal) en Pierre-Luc Périchon (Fortuneo-Oscaro) twee renners mee die net als de Fransman zelf een mannetje voorin hadden. Ze dichtten snel de bres en uiteindelijk kon enkel Hardy aanhaken.

Bijna twee minuten liep het viertal weg, terwijl Bora-Hansgrohe en Team Sunweb het commando voerden in het peloton. In de heuvelachtige finale reed Calmejane zoals verwacht zijn medevluchters eraf. Op tien kilometer van de streep was ook zijn liedje uit.

Spectaculaire slotklim

En dus kon de razende tocht naar de slotklim in Longwy volgen. Veel draaien en keren, met haarspeldbochten in Réhon, daarna onder de N52 door naar Longwy. Daar volgde een slotklim van 1,6 kilometer aan 5,8% gemiddeld, met de steilste stroken voor de rode vod.

Het tempo werd redelijk gedrukt op de slotklim, waarna BMC Racing Team de gashendel open trok. Richie Porte leek in de slotkilometer weg te rijden, maar wereldkampioen Peter Sagan antwoordde. De Slowaak kreeg het nog benauwd toen Michael Matthews dichter kwam in de slotmeters, maar stak uiteindelijk de handen in de lucht. Geraint Thomas blijft de leider in het algemeen klassement.

Foto: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Chris Froome schittert in eigen, hilarische versie van Bentley-reclame

Op sociale media is een hype ontstaan naar aanleiding van een reclamespotje van Bentley,...

Puck Moonen beleeft heftig wielerdagje: ‘Viel op een gegeven moment flauw op de achterbank van het busje’

Puck Moonen had tot 2021, na haar jaren bij Lotto Soudal, nog een contract...

Zonneveld ziet voor Jumbo-Visma weinig voordelen in fusie: ‘Het is geen keuze uit luxe’

In de podcast In het Wiel vertelt Thijs Zonneveld over het nieuws dat WielerFlits...

Meer zoals dit

Annemiek van Vleuten rijdt WK Gravel, maar zonder grote ambitie: ‘Ik ga gewoon 140 kilometer fietsen in Italië’

''Ik zie dit niet als een uitstel van mijn pensioen. Ik heb mij er...

Zonneveld ziet voor Jumbo-Visma weinig voordelen in fusie: ‘Het is geen keuze uit luxe’

In de podcast In het Wiel vertelt Thijs Zonneveld over het nieuws dat WielerFlits...

Renner Jumbo-Visma over mogelijke fusie: ‘Waarom zouden twee van de beste teams moeten fuseren?”

Het nieuws kwam gisteravond bij menig wielerliefhebber binnen als een donderslag bij heldere hemel....