HomeNieuwsTour de France: Sagan klopt Matthews op slotklim in Longwy

Tour de France: Sagan klopt Matthews op slotklim in Longwy

De Slowaak won de derde rit, de eerste met aankomst in Frankrijk.

Feest voor Peter Sagan in de Tour de France. De wereldkampioen schreef de derde etappe met aankomst in Longwy op zijn palmares bij.

Team Sky en Quick-Step Floors verdeelden tot nog toe de buit in de Ronde van Frankrijk. Geraint Thomas was voor de Britse sterrenformatie de sterkste in de verregende openingstijdrit in het Duitse Düsseldorf, waar Marcel Kittel even buiten de eigen landsgrenzen de massasprint in Luik won.

Zo vierde Kittel zijn ritzege.

Het was tijd om naar Frankrijk te trekken. De derde rit vertrok in Verviers, om 212,5 kilometer later aan te komen in Longwy, vlak bij de grens met Luxemburg. Onderweg lagen vier beklimmingen voor bergpunten te wachten, aan het einde volgde dan een klimmetje van 3de categorie in Longwy zelf. Met een bochtige, technische finale lag spektakel op de loer.

Sterke zes

Na een aantal kilometer kwamen zes renners weg van het peloton. Adam Hansen (Lotto Soudal), Romain Hardy (Fortuneo-Oscaro) en Nils Politt (Team Katusha Alpecin) zagen na een korte achtervolging het drietal Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert), Nathan Brown (Cannondale-Drapac) en Romain Sicard (Direct Énergie) aansluiten.

Zoals vaker in de Tour was het peloton nerveus, waardoor het gat met de vluchters klein bleef. Nadat Brown de eerste bergsprint van de dag won, nam Politt de tweede 4de categorie-klim voor zijn rekening. Het Duits-Amerikaanse duo kwam daarna op kop te liggen, waarna Brown ook op de derde beklimming als eerste boven kwam.

Tegenaanval

Richting de finale een interessante wending: Lilian Calmejane, het supertalent van Direct Énergie, viel aan. Hij kreeg met Thomas de Gendt (Lotto Soudal) en Pierre-Luc Périchon (Fortuneo-Oscaro) twee renners mee die net als de Fransman zelf een mannetje voorin hadden. Ze dichtten snel de bres en uiteindelijk kon enkel Hardy aanhaken.

Bijna twee minuten liep het viertal weg, terwijl Bora-Hansgrohe en Team Sunweb het commando voerden in het peloton. In de heuvelachtige finale reed Calmejane zoals verwacht zijn medevluchters eraf. Op tien kilometer van de streep was ook zijn liedje uit.

Spectaculaire slotklim

En dus kon de razende tocht naar de slotklim in Longwy volgen. Veel draaien en keren, met haarspeldbochten in Réhon, daarna onder de N52 door naar Longwy. Daar volgde een slotklim van 1,6 kilometer aan 5,8% gemiddeld, met de steilste stroken voor de rode vod.

Het tempo werd redelijk gedrukt op de slotklim, waarna BMC Racing Team de gashendel open trok. Richie Porte leek in de slotkilometer weg te rijden, maar wereldkampioen Peter Sagan antwoordde. De Slowaak kreeg het nog benauwd toen Michael Matthews dichter kwam in de slotmeters, maar stak uiteindelijk de handen in de lucht. Geraint Thomas blijft de leider in het algemeen klassement.

Foto: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Van der Poel amuseert zich op MTB-testevent in Élancourt: ‘Mening van mensen doet er niet toe’

Parijs heeft volgend jaar de eer om de Olympische Spelen te mogen ontvangen. De...

Bredewold verrassend Europees kampioene: ‘Tot de laatste 2 kilometer zat ik te wachten tot ze terug zouden komen’

"Ik heb er geen woorden voor", begon Bredewold na afloop haar verhaal bij de...

Mischa Bredewold soleert op haar 23e naar Europese titel op de weg

De VAM-berg in Drenthe vormt dit weekend het decor van de Europese kampioenschappen op...

📸 Mauro Schmid reageert subtiel op aantijgingen van Patrick Lefevere

Het seizoen loopt ten einde en dus moet Patrick Lefevere straks weer afscheid nemen...

Meer zoals dit

Bredewold verrassend Europees kampioene: ‘Tot de laatste 2 kilometer zat ik te wachten tot ze terug zouden komen’

"Ik heb er geen woorden voor", begon Bredewold na afloop haar verhaal bij de...

Mischa Bredewold soleert op haar 23e naar Europese titel op de weg

De VAM-berg in Drenthe vormt dit weekend het decor van de Europese kampioenschappen op...

Miguel Angel Lopez ‘drie uur lang’ ontvoerd door overvallers in bijzijn van gezin

Opmerkelijk nieuws vanuit Colombia. Miguel Angel Lopez is in zijn eigen woning ontvoerd en...