Roze Anna van der Breggen: 'Er komen nog veel etappes'

Van der Breggen pakte in de tweede etappe van de Giro Rosa de leiderstrui.

Roze Anna van der Breggen: 'Er komen nog veel etappes'

Na de tweede etappe in de Giro Rosa kreeg Anna van der Breggen de roze trui omgehangen. De winnares van de Giro Rosa van 2015 maakte deel uit van een kopgroep van drie op de enige gecategoriseerde klim van de dag en werd uiteindelijk tweede in de daguitslag achter Annemiek van Vleuten. Daarmee pakte Van der Breggen de roze leiderstrui over van ploeggenote Karol-Ann Canuel.

"We verwachtten dat de klim zwaar zou zijn", zegt Van der Breggen over de finale van de eerste rit in lijn. "In het koersprofiel ziet het er nog niet zo zwaar uit, maar het is mijn negende Giro. Ik weet inmiddels dat koersprofielen in die wedstrijd niet zo veel zeggen." Van der Breggen, Van Vleuten en Elisa Longo Borgini (Wiggle - HIGH5) wisten zich op de Forcella di pala Barzana van de rest van het pak af te scheiden. Op de top had het trio een aantal seconden op de eerste achtervolgers.

Omdat haar ploeggenote Megan Guarnier in de achtervolgende groep reed kreeg Van der Breggen de opdracht om niet mee te draaien. "Voor mij was het niet echt belangrijk om een grote voorsprong op Annemiek en Elisa te pakken," zegt Van der Breggen. "Ik wilde ook Megan in een goede positie in het klassement houden." Toch bleef het drietal door de inspanningen van Longo Borghini en Van Vleuten vooruit. Sterker nog: de voorsprong op het groepje met onder meer Guarnier liep op tot bijna twee minuten aan de meet.

In de sprint eindigde Van der Breggen als tweede met een fietslengte achterstand op de laureaat Van Vleuten. Maar Van der Breggen nam wel het roze over van haar Boels - Dolmans ploeggenote Karol-Ann Canuel. In het klassement is het verschil tussen de twee nu achttien seconden in het voordeel van Van der Breggen. "Het was een goede dag en voor vandaag ben ik blij, maar er komen nog heel veel etappes."

De derde etappe van de Giro Rosa gaat vandaag over 100 kilometer van San Fior naar San Vendemiano. Onderweg is er één gecategoriseerde hindernis, de korte, maar nijdige beklimming van de Muro di Ca' del Poggio.

Bekijk hieronder de beelden van de tweede etappe!

Foto: Cor Vos