Eindstreep: Feest voor Thomas, Van Vleuten en Van der Breggen, drama voor Izagirre en Valverde

Wat was er aan de hand in wielerland?

Eindstreep: Feest voor Thomas, Van Vleuten en Van der Breggen, drama voor Izagirre en Valverde

Vandaag in het wielernieuws: de langverwachte openingstijdrit van de Tour de France, een minder gelukkige dag voor de Spaanse klassementsrenners en dubbel Nederlands wielersucces in de Giro Rosa!

Thomas pakt eerste geel

In Düsseldorf is de eerste rit van de ronde van Frankrijk, een tijdrit van 14 kilometer, een prooi voor Geraint Thomas. Stefan Küng (BMC) en Thomas' ploegmaat Vasil Kiryienka moeten de duimen leggen voor Welshman van Team Sky. 

Froome beste der klassementsmannen

Chris Froome wordt zesde in de tijdrit en pakt direct al tijd op directe concurrenten in het algemeen klassement. Simon Yates is best of the rest met 25 seconden achterstand op Froome. Richie Porte wordt op 35 seconden gezet, een tel voor Nairo Quintana, Rafal Majka en Daniel Martin.

Romain Bardet Fabio Aru, Alberto Contador en Jakob Fuglsang volgen weer kort daarachter. En dus is Froome misschien wel de morele winnaar van de dag.

Valverde breekt knieschijf

De grote verliezer van de dag is Alejandro Valverde. De tijdrit duurde voor hem niet langer dan een paar kilometer. De Spanjaard nam in een bocht iets teveel risico en belandde in de hekken. Direct was duidelijk dat Valverde zijn weg niet kon vervolgen. Uit de eerste checks in het ziekenhuis blijkt later dat de Movistar-renner zijn knieschijf heeft gebroken.

Hoe lang El Imbatido uit de roulatie is is nog niet bekend. 

Ook Izagirre al uit Tour

Jon Izagirre, vertrokken als kopman van Bahrain Merida ging in dezelfde bocht als Valverde onderuit. En ook deze Spaanse klassementsrenner moest de strijd staken. 

Van Vleuten slaat toe in Giro Rosa

In de 122,2 kilometer lange rit van Zoppola naar Montereale Valcellina wint zij de sprint van een klein groepje, met daarin ook Anna van der Breggen en Elisa Longo Borghini. Het drietal was op de laatste beklimming weggesprongen en ze bouwden een voorsprong op van bijna twee minuten op een groepje achtervolgers.

Roze voor Van der Breggen

De eerste plaats vandaag voor Annemiek van Vleuten. De leiderstrui hangt nu echter om de schouders van Anna van der Breggen. De winnaar van de Giro Rosa van 2015 nam de trui over van Karol-Ann Canuel en heeft nu 18 seconden voorsprong op Van Vleuten, haar naaste belager.

De dag van morgen

De Tour gaat verder met een rit van Düsseldorf naar Luik. De Giro Rosa is toe aan de derde etappe, een toch van San Fior naar San Vendemanio. Ook kunt u een verslag van de Slag om Norg verwachten! Dat en meer wielernieuws leest u ook morgen bij Wieler Revue!

Foto's: Cor Vos