HomeNieuwsTour de France vandaag: 1 I Düsseldorf-Düsseldorf I 14 kilometer

Tour de France vandaag: 1 I Düsseldorf-Düsseldorf I 14 kilometer

Eindelijk is het zover: de Tour de France gaat beginnen. Wat kun je vandaag verwachten?

Wielerfans hebben vol verwachting uitgekeken naar de dag dat de Tour de France zou starten. Vandaag is het zover. Wat kun je verwachten van de tijdrit in Düsseldorf?

Streek

Düsseldorf is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De stad telt ruim 600.000 inwoners en ligt net buiten het Ruhrgebied. Zijn ligging aan de Rijn maakt het een aantrekkelijke stad voor toeristen. Nederlandse toeristen kennen de stad vooral vanwege carnaval en de kerstmarkten aan het einde van het jaar. Düsseldorf werd in de Eerste Wereldoorlog vanaf 1921 tot en met 1925 bezet door de Franse en Belgische troepen. De ondertekening van het Dawesplan maakte een einde aan die bezetting. In de Tweede Wereldoorlog kwamen ongeveer 5000 burgers om het leven en werd meer dan de helft van de gebouwen vernietigd. In april 1945 kwam er een einde aan de oorlog in de stad nadat Amerikaanse troepen Düsseldorf hadden ingenomen.

Parkoers

De Tourstart vindt weer eens plaats in Duitsland. Dat was exact dertig jaar geleden voor het laatst het geval. In 1987 won Jelle Nijdam de proloog in West-Berlijn, waarna Nico Verhoeven de eerste rit in lijn – ook van en naar West-Berlijn – op zijn naam schreef. In totaal waren er zes Nederlandse ritzeges in die Tour te aanschouwen. De tijdrit van nu is 14 kilometer lang en kent nauwelijks bochten. Van de 14 kilometer voeren er zo’n 10 kilometer langs de Rijn, waardoor techniek amper van pas komt. Het lijkt duidelijk dat de tijdrit er neergelegd is om met Tony Martin een Duitser in de gele trui te krijgen. Maar we weten allemaal nog hoe dat met de chronorace in Utrecht afliep. Ook die was neergelegd om destijds Tom Dumoulin in de gele trui te kunnen hijsen, maar die vlieger ging niet op.

Favorieten

De druk voor Tony Martin om te presteren in eigen land zal immens zijn. De wereldkampioen tijdrijden toonde afgelopen weekend zijn goede vorm door zich eveneens te kronen tot Duits tijdritkampioen. Makkelijk ging dat niet, want onze oosterburen hebben nog een renner om rekening mee te houden: Jasha Sütterlin. De renner van Movistar kwam in Chemnitz slechts veertien seconden te kort om Martin van zijn troon te stoten.

LottoNL-Jumbo heeft ook een goede kans om de druk er aan het begin van de Tour de France direct van af te halen. Jos van Emden repte over dé kans van zijn leven. Wil hij ooit geel pakken, dan zal het nu moeten gebeuren. De Schiedammer heeft echter al een inspannende Giro d’Italia achter de rug en voelt zich niet honderd procent. Wie wel in optimale vorm aan de start zal staan, is Primoz Roglic. Vorig jaar stak de Sloveen in de Giro d’Italia zijn neus voor het eerst aan het tijdritvenster. Sindsdien rijgt hij de overwinning aaneen in tijdritten en daarom geldt hij misschien wel als de te kloppen man in Düsseldorf.

Dan is er nog Michal Kwiatkowski, die in het verleden heeft aangetoond uitermate goede tijdritten te kunnen rijden. De Pool liet in het Criterium du Dauphiné zien in goede vorm te steken. En als Kwiat goed is, is hij vaak ook héél goed. Daarnaast heeft Sky met Vasil Kiryienka een ex-wereldkampioen tijdrijden in de gelederen, maar de Wit-Rus lijkt niet direct mee te kunnen doen voor het geel, mede doordat veertien kilometer aan de korte kant voor hem is. Andere renners die wel een grote kans op het geel maken zijn: Michael Matthews, Zwitsers tijdritkampioen Stefan Küng en de Spaanse titelhouder in de tijdritdiscipline Jonathan Castroviejo.

Wieler Revue tipt Primoz Roglic vandaag als winnaar.

Weer

Het heeft heel de nacht geregend in Düsseldorf, waardoor het parkoers vrij glad is. De kans dat het weer gaat regenen is levensgroot, want de kans is meer dan 60% dat er neerslag gaat vallen vandaag. De weersomstandigheden gaan dus een extra dimensie geven aan de chronorace.

Tony Martin na het Duitse tijdritkampioenschap. Hij moet met Jasha Sütterlin (links) de Duitse eer hoog houden in Düsseldorf

Prijsvraag

Denk jij te weten wie de rit wint? Reageer dan op dit bericht op onze Facebook-pagina, of via Twitter! Onder de goede voorspellers wordt een shirt van CyclingLifestyle.nl verloot! 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Bruyneel over megafusie: ‘Schetst droevig beeld van de wielersport, maar ik begrijp de logica’

De wielerwereld is sinds zondagavond in de ban van een mogelijke fusie tussen Jumbo-Visma...

Ex-ploegleider Brian Holm over fusiegesprekken: ‘Movistar en Ineos hebben het ook gedaan’

Het blijft muisstil in het kamp van Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step, sinds zondagavond bekend...

Thibau Nys wil komende crosswinter aansluiting maken met de top en rijdt in 2024 wellicht Giro of Vuelta

Het wegseizoen loopt stilaan op zijn einde en dus mogen we ons opmaken voor...

Jumbo-Visma ontmoet Apple-baas Cook: ‘Straks kijken we de race in 3D, wordt een emotionele ervaring’

Het Brabants Dagblad was daarbij aanwezig en sprak met de Apple-baas. Zo vertelde Cook...

Meer zoals dit

Jumbo-Visma ontmoet Apple-baas Cook: ‘Straks kijken we de race in 3D, wordt een emotionele ervaring’

Het Brabants Dagblad was daarbij aanwezig en sprak met de Apple-baas. Zo vertelde Cook...

Mark Cavendish (38) doet er toch nog een jaartje bij

Tijdens de afgelopen Giro d'Italia kondigde een emotionele Mark Cavendish aan dat hij na...

Thomas ziet fusie tussen Jumbo en Quick-Step niet werken: ‘Remco haat Jumbo en Jumbo haat Remco’

In zijn podcast met Luke Rowe bespreekt Thomas het wel en wee in de...