Retro: Nijdam snelt naar zege en gele trui in Berlijn

De laatste keer dat de Tour in Duitsland in gang werd geschoten ging er een Nederlander met de zege aan de haal. Jelle N...

Retro: Nijdam snelt naar zege en gele trui in Berlijn

Jos van Emden heeft in Düsseldorf een reële kans de eerste gele trui van de Tour de France 2017 te pakken. De renner van LottoNL-Jumbo zou dan in de voetsporen treden van Jelle Nijdam, de Nederlandse hardrijder die op deze dag dertig jaar geleden de proloog won in Berlijn.

Vandaag wordt voor de vierde keer in de geschiedenis de Tourstart in Duitsland georganiseerd. In 1965 (winst Rik van Looy) was Keulen het decor van de start, in 1980 (winst Bernard Hinault) Frankfurt am Main en in 1987 dus Berlijn. De meest memorabele editie vanuit Nederlands opzicht was in de hoofdstad. In een zes kilometer lange proloog raasde Jelle Nijdam op de Kurfürstendamm naar de overwinning en de eerste gele trui. Hij bleef Lech Piasecki en latere eindwinnaar Stephen Roche voor.

Van een leiendakje ging de proloog allerminst. Wieler Revue sprak met hem: “We hadden een dokter in de ploeg die toen ook dienstdeed als trainer. Hij kreeg het gekke idee om mij niet te laten opwarmen voor de proloog. Vanuit het hotel in de auto, daarna in de achterbak van de ploegleiderswagen nog wat massageolie op mijn benen en hup, naar het startpodium. Ik had het nog nooit eerder gedaan, maar had vertrouwen in de expertise van de dokter.”

Wereldstad

Die 'vakbekwaamheid' levert weliswaar de winnaar, maar Nijdam merkte al snel dat het niet als ideale voorbereiding geldt. “In de eerste kilometer verzuurde ik helemaal, maar ik was toen zó goed dat ik door de pijngrens heen kon gaan. Ik won met drie seconden voorsprong.” Lachend: “Het pakte uiteindelijk toch goed uit, maar nadien heb ik het wijselijk toch nooit meer op die manier gedaan.”

Nijdam, momenteel werkend als ambulancechauffeur, is dertig jaar na dato nog steeds apetrots op zijn huzarenstukje in de Duitse hoofdstad. “Natuurlijk, het was mijn eerste overwinning in de Tour de France. Als toetje mocht ik de dag erna in de gele trui starten. Het begeerde kleinood hangt nu nog steeds ingelijst in de woonkamer. Ik zou niet durven zeggen dat het mijn mooiste ritzege was in de Tour. Het was wel de eerste stap naar een aantal mooie overwinningen. Dat de proloog plaatsvond in een wereldstad als Berlijn maakte het natuurlijk nog specialer.”

Lang kon Nijdam niet genieten van de leiderstrui, want de dag nadien hing die al om de schouders van de Pool Piasecki. Daarmee trad hij weer enigszins in de schaduw en nam hij zijn oorspronkelijke rol over. De volgende ritten trok hij gewoon weer de sprint aan voor Jean-Paul van Poppel. Een jaar later reed Nijdam nog twee dagen in de leiderstrui. Bovendien zou hij in totaal nog vijf Touretappes aan zijn erelijst toevoegen.

Foto: Cor Vos