Cardoso: 'Heb gezien hoe doping de sport kapot maakt, wil daar geen onderdeel van zijn'

De Portugees werd betrapt op het gebruik van EPO.

Cardoso: 'Heb gezien hoe doping de sport kapot maakt, wil daar geen onderdeel van zijn'

De Portugees André Cardoso van Trek-Segafredo werd bij een controle buiten competitie betrapt op het gebruik van EPO.

De Portugese klimmer reageerde zelf gisteren op Facebook. "Vandaag ontving ik een bericht van de UCI dat mijn A-staal van een test op 18 juni positief was getest op Erythropoietin. Ik heb de UCI gevraagd om mijn B-staal zo snel mogelijk te testen."

Cardoso was voor het eerst geselecteerd voor de Tour de France, in de ploeg van Alberto Contador. "Dat was de grootste eer waar ik op kon hopen. Ik keek ernaar uit mijn best te doen voor de ploeg en mezelf tijdens de Tour", was de Portugees hoopvol.

"Ik geloof in een schone sport en ben altijd een schone renner geweest, maar besef dat dit nieuws mezelf, de sport en de ploeg in een kwaad daglicht zet", gaat Cardoso verder. "Ik zou nooit iets willen doen dat mijn vrienden en collega's in het gedrang zou brengen."

De Portugees wijst erop dat hij niets verkeerd heeft gedaan. "Ik weet dat iedereen me schuldig zal vinden, maar ik vind het belangrijk te zeggen dat dit nieuws me raakt en wil zeggen dat ik nooit iets illegaals heb genomen. Ik heb op de eerste rij gezeten en gezien hoe doping onze sport kapot heeft gemaakt. Ik zou daar nooit een onderdeel van willen zijn. Ik hoop dat mijn B-staal negatief zal zijn."

Cardoso wordt in de Tour-selectie van Trek-Segafredo vervangen door Haimar Zubeldia.

Foto: Cor Vos