Eindstreep: Tour-selecties voor en na!

Maar dan dus écht veel Tour-selecties.

Eindstreep: Tour-selecties voor en na!

De Eindstreep brengt u bij op een nieuwsrijke dag.

Met vandaag alles over Tour-selecties.

Movistar Team weet wie Quintana en Valverde bijstaan

Movistar Team heeft negen namen op papier voor de Tour de France. Die maakte de Spaanse ploeg kenbaar middels een persbericht. Kopmannen van de formatie zijn, zoals al lang bekend, Nairo Quintana en Alejandro Valverde. In eerdere interviews heeft de ervaren Spanjaard wel aangegeven vol te knechten voor de Colombiaan.

Een lijst van 12 potentiële Tour-deelnemers werd twee weken geleden gepubliceerd door Movistar Team. Andrey Amador, Daniele Bennati, Carlos Betancur, Jonathan Castroviejo, Imanol Erviti, Jesús Herrada en Jasha Sütterlin vullen die plaatsen in.

Cavendish waagt poging na blessure

Mark Cavendish staat zaterdag aan de start van de Tour de France. De Brit maakt deel uit van de ploeg van Dimension Data voor de 104de editie van La Grande Boucle, dat maakte zijn werkgever bekend in een persbericht. 

Voor een groot deel van het seizoen kwam Cavendish niet in actie vanwege het Eppstein-Barr virus. Hij maakte onlangs in de Ronde van Slovenië zijn rentree, iets wat hij vorig jaar ook deed nadat blessures hem lang van de fiets hielden. "Het waren zware maanden voor me, maar ik heb ontzettend hard gewerkt om terug te keren. Als dit de Tour niet was geweest, hadden we het anders aangepakt. Maar ik ben het mezelf, de ploeg, de sponsoren en de Tour verschuldigd mijn best te doen."

Met Steven Cummings (dubbel Brits kampioen) en Scott Thwaites krijgt Cav twee landgenoten mee. De Zuid-Afrikaanse eer wordt verdedigd door Reinardt Janse van Rensburg en Jaco Venter. Ook Edvald Boasson Hagen, Bernhard Eisel, Serge Pauwels en Mark Renshaw zijn erbij.

Aru en Fuglsang delen kopmanschap in Frankrijk

Astana stuurt Fabio Aru en Jakob Fuglsang als kopmannen naar de Tour de France. Dat maakte de Kazachse ploeg bekend op Twitter, waar het één voor één alle renners uit de negenkoppige Tour-selectie presenteerde. De Italiaan - gisteren zichzelf gekroond tot kampioen van zijn land - en de Deen reden al succesvol samen in het Critérium du Dauphiné, gewonnen door Fuglsang.

Wordt dit het gouden duo tijdens de Tour?

Aru krijgt een landgenoot mee in de vorm van Dario Cataldo, Fuglsang heeft met Michael Valgren iemand die zijn taal spreekt. Andriy Grivko en vier Kazakken (Dmitriy Gruzdev, Bakhtiyar Kozhatayev, Alexey Lutsenko en Andrey Zeits) zijn ook van de partij in de Tour-selectie van de ploeg van Alexandre Vinokourov.

Direct Énergie passeert Coquard

Geen Bryan Coquard in de Tour de France. Zijn huidige broodheer Direct Énergie laat de sprinter thuis. De Franse ploeg onthulde haar selectie voor de belangrijkste wedstrijd van het jaar op Twitter. Thomas Voeckler staat voor zijn 15de en laatste Tour de France, terwijl Sylvain Chavanel aan zijn 17de Tour begint. 

In de sprints moet de zwart-gele brigade nu rekenen op Thomas Boudat en Adrien Petit, die normaal de lead out verzorgt voor Coquard. De kleine Franse sprinter werd uit de Tour-selectie gelaten, nadat eerder dit jaar bekend werd dat Coquard andere oorden wil opzoeken na dit jaar.

Thomas Boudat en het grote talent Lilian Calmejane maken hun Tour-debuut, de rest van de selectie bestaat uit Yohann Gène, Perrig Quemeneur, Romain Sicard en Angelo Tulik.

Van Baarle naar Tour voor Cannondale-Drapac

Dylan van Baarle is de enige Nederlander in de Tour-selectie van Cannondale-Drapac. Dat maakte de Amerikaanse WorldTour-formatie wereldkundig in een persbericht. Voor Van Baarle is het zijn derde Tour de France, de derde op rij ook. "De Tour is de belangrijkste wedstrijd voor een wielrenner. Het is een eer om er weer bij te zijn", vertelt hij in het perspraatje.

Voor het klassement speelt Cannondale-Drapac twee renners uit: Andrew Talansky en Rigoberto Urán. Dat terwijl de Colombiaan eerder dit jaar aangaf niet meer voor een klassement, maar voor ritzeges te gaan. Vier renners maken hun Tour-debuut: Alberto Bettiol, Patrick Bevin, Nathan Brown en Taylor Phinney. Ook Simon Clarke en Pierre Rolland zijn van de partij in Düsseldorf.

Démare in Tour met grote sprinttrein

FDJ kwam vandaag met haar selectie voor de Tour de France. Van de negen namen is de meest in het oog springende die van kersvers Frans kampioen Arnaud Démare. Hij won afgelopen zondag in de sprint tegen zijn rivaal Nacer Bouhanni en brengt de driekleur mee naar Düsseldorf, al mag de Fransman deze in de tijdrit niet dragen.

In de bergen rekent de Franse ploeg op de kunsten van Thibaut Pinot, nummer vier in de Giro d'Italia, en Rudy Molard. Voor de rest staat de gehele ploeg in teken van hun sprinter, behalve Arthur Vichot met een vrije rol.

Démare kan beschikken over Olivier Le Gac, Ignatas Konovalovas, Mickaël Delage, Jacopo Guarnieri en Davide Cimolai als sprinttrein.

Bouhanni belangrijkste Cofidis-renner in Tour

Cofidis mikt in de Tour de France vooral op de sprintkwaliteiten van Nacer Bouhanni. De Franse ploeg maakte de selectie voor haar thuisronde bekend via Twitter. Bouhanni krijgt met Christophe Laporte zijn vaste lead out mee naar Düsseldorf. Ook Cyril Lemoine, Florian Sénéchal en Geoffrey Soupe maken deel uit van het clubje-Bouhanni. 

De Belg Dimitri Claeys maakt zijn Tour-debuut. Julien Simon is voor de hellende aankomsten geselecteerd, Luis Ángel Maté en Daniel Navarro mogen hun gang gaan in de bergen. Vorig jaar miste Bouhanni de Tour doordat hij bij een vechtpartij rond het Franse kampioenschap een blessure opliep.

Meintjes voor witte trui en klassement in Tour

Louis Meintjes is de kopman van UAE Team Emirates in de aankomende Tour de France. Daarnaast zijn Ben Swift en Diego Ulissi beschermde renners, maakte de ploeg uit de Verenigde Arabische Emiraten bekend in een persbericht. Het is voor de opvolger van Lampre-Merida de eerste Tour.

"Vorig jaar werd ik achtste in de Tour de France, dat resultaat motiveert me om dit jaar beter te doen", zegt de jonge Meintjes. De Zuid-Afrikaan doet op 25-jarige leeftijd nog altijd mee voor de witte trui. 

Voor Ulissi is het zijn eerste Tour. De Italiaan sloeg bewust de 100ste Giro over. "Om nieuwe motivatie te zoeken en om te zien hoe groot de Tour de France is. Ik zal voor een ritzege gaan", stelt de nummer twee van het Italiaans kampioenschap. De selectie wordt aangevuld door de Italianen Matteo Bono en Manuele Mori, de Colombiaan Darwin Atapuma, de Kroaat Kristijan Durasek en de Noor Vegard Stake Laengen.

Bahrain Merida doet beroep op Colbrelli en Izagirre

Bahrain Merida kent negen namen met zes verschillende nationaliteiten voor haar Tour-debuut. Op de website van de Bahreinse ploeg staat het persbericht te lezen rond de Tour-selectie. "We gaan op een ontdekkingstocht in het Tour-peloton", stelt ploegleider Philippe Mauduit over de ronde in zijn land.

Ion Izagirre is de klassementsman van dienst bij de rijke ploeg en gooit zich daarmee in het diepe. "Het is nieuw, maar ik ben er niet bang voor of geobsedeerd door", vertelde de Bask tegen Cyclingnews. "De ploeg wil niet dat ik per se een klassement rijd, dus als het niet gaat zoals ik wil gaan we de doelen verleggen."

Met Grega Bole, Borut Bozic en Janez Brajkovic is de Sloveense nationaliteit het best vertegenwoordigd bij Bahrain Merida in Düsseldorf. Javier Moreno is naast Izagirre de enige Spanjaard en de Tsjech Ondrej Cink, de Japanner Yukiya Arashiro, de Eritreeër Tsgabu Grmay en de Italiaanse sprinter Sonny Colbrelli maken de selectie compleet. 

McLay en Sepúlveda moeten het doen voor Fortuneo-Vital Concept

Fortuneo-Vital Concept komt met 7 Fransen aan de start van de Tour de France. Toch moet het succes komen van de 2 niet-Fransen. Dat zijn namelijk sprintkopman Daniel McLay en de Argentijnse klimmer Eduardo Sepúlveda. McLay boekte vorig jaar al vier top tien-plaatsen, waarvan de derde stek in de zesde etappe naar Montauban de absolute uitschieter was. Eduardo Sepúlveda moet gaan voor een klassement, al lukt dat niet als hij net als in 2015 in de ploegleiderswagen stapt om een deel van het parkoers af te leggen.

De rest van de selectie bestaat uit Fransen, waarvan Laurent Pichon - de leider in de Coupe de France - zijn Tour-debuut maakt, net als de jonge Elie Gesbert en de allrounder Romain Hardy. Maxime Bouet, Brice Feillu, Pierre-Luc Périchon en Florian Vachon zijn ook aanvallers van dienst.

Minnaard in Tour-selectie Wanty vol debutanten

Wanty-Groupe Gobert heeft 9 renners geselecteerd voor hun debuut in de Tour de France. Alle 9 renners maken meteen ook hun Tour-debuut. Marco Minnaard is de enige Nederlander van dienst bij de Professional Continental-formatie. Wesley Kreder viel buiten de boot. Frederik Backaert, Thomas Degand, Guillaume van Keirsbulck en Pieter Vanspeybrouck zijn de Belgen binnen de Tour-ploeg.

Zelfs voor Yoann Offredo betekent het een Tour-debuut, de enige grote ronde die de Fransman tot nog toe reed was de Vuelta van 2010. Zijn talentvolle landgenoot Guillaume Martin gaat ook van start in Düsseldorf. De selectie wordt aangevuld door sprinter Andrea Pasqualon en allrounder Dion Smith.

Foto's: Cor Vos