HomeRetroRetro 2011: De Gendt houdt Andy Schleck af en wint bergetappe Ronde...

Retro 2011: De Gendt houdt Andy Schleck af en wint bergetappe Ronde van Zwitserland

Dag op dag zes jaar geleden won Thomas De Gendt de zevende etappe in de Ronde van Zwitserland na een fabelachtige solo.

Vandaag in Retro aandacht voor een Thomas De Gendtje. In de Ronde van Zwitserland van 2011 glipt de Belg weg uit een uitgebreide kopgroep en houdt op de slotklim onder andere Andy Schleck af.

Thomas De Gendt is intussen al welbekend bij het wielerpubliek. In 2011 liet de renner van het toenmalige Vacansoleil-DCM voor het eerst een glimp van zijn klasse zien in de zevende etappe van de Ronde van Zwitserland.

Vanuit Vaduz, de hoofdstad van Liechtenstein, trekt het peloton in de zevende etappe via een lus door Zwitserland richting Serfaus, in Oostenrijk. Een trip van 222,8 kilometer. Na zeven kilometer valt Michael Albasini aan en krijgt zestien renners mee in zijn zog. Daarbij klinkende namen als Andy Schleck, George Hincapie, Christian Vandevelde, Luca Paolini, Enrico Gasparotto en ene Thomas De Gendt.

De Gendt voert de forcing

De Gendt solo

Op enkele kilometers voor de slotklim trekt De Gendt er alleen op uit. Er is dan nog meer dan tien kilometer te rijden en achter hem is Andy Schleck volledig ontketend. Maar het onwaarschijnlijke gebeurd, De Gendt blijft uit de klauwen van Schleck en houdt uiteindelijk nog 35 seconden over.

Foto: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Mathieu van der Poel blikt vooruit: ‘Ik zit liever in een ontsnapping dan in een peloton’

De Tour de France begint morgen met een tijdrit door Kopenhagen. Van der Poel...

De koffer van Martijn Tusveld: ‘Ik heb mijn studieboek psychologie meegenomen’

Nee, Martijn Tusveld is niet iemand die zich een week voor vertrek al druk...

Video | Groenewegen: ‘Ik ben in mijn beste vorm ooit’

Hij heeft dit jaar al een paar keer gewonnen, maar een zege in de...

Meer zoals dit

Bindende terugkijktip na aankondiging afscheid: Tom Dumoulin z’n magistrale zege op Cumbre del Sol in de de Vuelta van 2015

Tom stopt, maar Cumbre del Sol blijft altijd! Onze redacteur over wat hem betreft de mooiste zege van Dumoulin, waarmee je iedere niet-wielerliefhebber wielerfan maakt. Over tenor Tom en winnen van een hobo en een fluit. Bedankt voor deze, en al die andere schitterende momenten, Tom!

Video | Storm in Nederland, dat kan maar één ding betekenen: terugkijken naar de Gent-Wevelgem van 2015, waar Geraint Thomas de berm in waaide

Storm in Nederland. De perfecte aanleiding om nog eens de heerlijke beelden terug te kijken van die legendarische Gent-Wevelgem.

De enige wielervideo die nu toepasselijk is: Breukink wint befaamde sneeuwetappe in de Giro

Sneeuw staat in het Nederlandse wielrennen gelijk aan Breukink over de Gavia in de Giro van '88...