Eindstreep: wat gebeurde er op vrijdag 16 juni?

Een Sloveens getinte dag in wielerland.

Eindstreep: wat gebeurde er op vrijdag 16 juni?

Wielernieuws. Op een rijtje. Eindstreep in het kort.

Spilak heerst in Zwitserland

We beginnen in Oostenrijk, met de Ronde van Zwitserland. Daar gingen de bloemen naar Simon Spilak. De Sloveen van Katusha Alpecin soleerde naar de ritzege op de Tiefenbachferner. Hij neemt de leiderstrui over van Domenico Pozzovivo, die aardig wat tijd verloor.

Steven Kruijswijk kon het geweld van Spilak niet volgen, maar heeft in het klassement nog altijd de derde plaats te pakken. Met nog twee ritten te gaan volgt de roodharige klassementstroef van LottoNL - Jumbo op iets meer dan een minuut van Spilak.

Dylan Groenewegen in Ster ZLM Toer

Voor de tweede dag op rij staat Dylan Groenewegen (LottoNL - Jumbo) op het hoogste treetje. In de Ster ZLM Toer wint hij ook de tweede massasprint van de ronde door Nederland en België. Hij verslaat André Greipel en Moreno Hofland van Lotto - Soudal. 

Klassementsleider Primoz Roglic viel in de laatste kilometers van de rit. Volgens de eerste berichten is die andere kopman van LottoNL - Jumbo echter ongedeerd. Hij begint dan ook als leider aan de heuvelrit naar La Gileppe.

Route du Sud: Elia Viviani oppermachtig in Saramon

In de Route du Sud geen Sloveens wielersucces. Elia Viviani won daar met de rit met aankomst in Saramon in een massasprint. Carlos Barbero van Movistar is de nummer twee. Lorrenzo Manzin bezet de derde en laatste podiumplek.

Julien Loubet (Armée de Terre) blijft leider. In de bergrit van morgen tussen Saint-Gaudens en Gavarnie - Gèdre zal zijn leidende positie echter onder druk komen te staan. Op het programma staat onder meer de Col du Tourmalet.