Overambitieuze Vervaeke: “Ik heb mezelf de vermoeidheid in getraind”

Louis Vervaeke klopt in zijn eerste jaar bij de profs hard op de deur van de elite. Maar de Belg kan dit seizoen weinig...

Overambitieuze Vervaeke: “Ik heb mezelf de vermoeidheid in getraind”

Louis Vervaeke maakte in zijn eerste jaar bij de profs indruk in onder meer de Ronde van het Baskenland. Maar die ontwikkeling heeft hij niet door kunnen trekken, want de klimmer kan ook dit jaar nog geen opvallende resultaten boeken. In de Ronde van Zwitserland staat hij momenteel 99ste in het klassement. 

Dat heeft zo zijn redenen, want om in de lift omhoog te raken zette Vervaeke dit voorjaar alles op alles. Het wierp zijn vluchten allerminst af. Sterker nog: het had een averechts effect. Tegen De Standaard: “Ik finishte tweede in de Trofeo Serra de Tramuntana en vierde in de Trofeo Andratx. Voor het eerst in mijn loopbaan had ik het gevoel dat ik het niveau had om wedstrijden te winnen bij de profs.”

Vanaf die koersen op Mallorca komt Vervaeke niet meer voor in de hoogste uitslagenrangen. “Op dat moment ben ik te fanatiek beginnen te werken. Te gemotiveerd. Samen met mijn trainer gingen we te veel geloven dat ik nog een extra stap kon zetten. Om het cru te zeggen: mijn trainingsweken waren zwaarder dan een rittenkoers van een week. Ik heb mezelf helemaal in de vermoeidheid getraind.”

Vuelta

Daarnaast deed de renner van Lotto Soudal er ook alles aan om zo licht mogelijk te worden. Gevolg: hij had te weinig energie om te presteren op de fiets. “Dat is de grootste fout die ik heb gemaakt. Op trainingsdagen at ik ’s ochtends nog goed, maar nadien veel te weinig. Op rustdagen al helemaal. Het werd een vicieuze cirkel.”

De Ronde van Zwitserland vormt wat betreft koersen het begin van zijn herstel. In feite startte dat proces al eerder, want Vervaeke teert inmiddels op de kennis van sportpsychologen en de ervaring in zijn team. “Ik leer om het los te laten. Om te vertrouwen op mijn talent en het niet te veel te willen manipuleren.” Het grote doel wordt nu de Ronde van Spanje. Niet als klassementsrenner, maar als aanvaller. Vervaeke erkent dat hij geleerd heeft zijn ambities ook te kunnen bijstellen.

Foto: Cor Vos