HomeRetroRetro: Andrei Teteriouk zet Kazachs wielrennen op de kaart

Retro: Andrei Teteriouk zet Kazachs wielrennen op de kaart

21 jaar geleden was het Kazachstan boven in de Ronde van Zwitserland. Niet door Alexandre Vinokourov, maar het was Andre...

Vandaag 21 jaar geleden kreeg het Kazachse wielrennen een flinke impuls. Niet door Alexandre Vinokourov, kroonprins van fietsend Kazachstan, maar door Andrei Teteriouk. Hij won in de Ronde van Zwitserland van 1996 de vierde etappe.

Kazachse wielrenners zijn sinds de doorbraak van Alexandre Vinokourov gemeengoed in het peloton. Wie kent bijvoorbeeld de kenmerkende blauw-gele kampioenstrui van Vino niet? Hij reed er mee naar een verrassende zege op de Champs-Elyseés in de Tour de France van 2005. Tot de opkomst van de toenmalig renner van T-Mobile hadden enkele landgenoten al voorzichtig aan de boom geschud.

Onder anderen huidig Astana-ploegleider Alexander Shefer (in 1996 achtste in de Giro d’Italia) en Oleg Kozlitin lieten zien meer dan pelotonvulling te kunnen zijn. Kozlitin won in 1993 bijvoorbeeld Parijs-Camembert. Maar degene met de opvallendste erelijst tot dan toe was Andrei Teteriouk, die op deze dag 21 jaar geleden de etappe wist te winnen in de Ronde van Zwitserland. Teteriouk was geen onbekende meer, want hij won onder de vlag van de Sovjet-Unie in 1989 al de Baby Giro.

Bergklassement

In de vierde etappe in Zwitserland had de Kazach weinig tegenstand te duchten, want de nummer twee, de Italiaan Marco Serpellini, volgde aan de eindstreep op ruim drie minuten. Grote namen als Gianni Bugno, Davide Rebellin en latere eindwinnaar Peter Luttenberger kregen ruim zeven minuten aan hun broek. Twee dagen later is Teteriouk weer dicht bij een zege, maar moet hij enkel Luttenberger voor laten gaan. Toch levert de tweede plaats hem weldegelijk iets op, want mede door die prestatie kroont hij zich tot eindwinnaar van het bergklassement. Een jaar later won de redelijk klimmende Teteriouk ook nog een rit in de Dauphiné.

Zijn prestaties kwamen echter snel in de schaduw te staan, want ene Vinokourov stond twee jaar voor de eeuwwisseling op het punt van doorbreken. Samen met Andrei Kivilev, wiens loopbaan tot een triest einde kwam in Parijs-Nice. Vino kreeg wel de kans een imponerende, en soms duistere, carrière op te bouwen. Sindsdien is Kazachstan, met Astana als vaandeldrager, een bekende naam in het wielrennen. Momenteel herbergt het land elf WorldTour-renner, waarvan Aleksei Lutsenko de bekendste is. Hij volgde in 2015 het voorbeeld van Teteriouk door een rit te winnen in de Ronde van Zwitserland.

Foto: Cor Vos 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Mathieu van der Poel bevestigt deelname aan wereldbeker mountainbike in Valkenburg

Sinds de olympische spelen in Tokyo reed Van der Poel niet meer op de...

Wat Van der Poel liet zien beviel Adrie: ‘Wat me opviel, is dat hij twee tanden groter kan rijden dan voorgaande jaren’

In gesprek met WielerFlits blikte Adrie terug op de rentree van Van der Poel....

Iserbyt lachend: ‘Toen Van der Poel me in de eerste ronde voorbijreed, dacht ik dat hij een minuut zou wegrijden”

Eli Iserbyt zakte halfweg koers vrij ver weg, maar in de slotfase wist hij...

Mathieu van der Poel blij maar kritisch: ‘Technisch maakte ik veel fouten, maar ben heel blij met mijn vorm’

Mathieu van der Poel startte in Hulst weliswaar op de vierde rij, maar al...

Meer zoals dit

Terugblikken: de eerste regenboogtrui van Marianne Vos in 2004

Een wielerlegende dient zich aan in Verona.

Video | Storm in Nederland, dat kan maar één ding betekenen: terugkijken naar de Gent-Wevelgem van 2015, waar Geraint Thomas de berm in waaide

Storm in Nederland. De perfecte aanleiding om nog eens de heerlijke beelden terug te kijken van die legendarische Gent-Wevelgem.

De enige wielervideo die nu toepasselijk is: Breukink wint befaamde sneeuwetappe in de Giro

Sneeuw staat in het Nederlandse wielrennen gelijk aan Breukink over de Gavia in de Giro van '88...