Matthews de sterkste in Bern, dubbelslag voor sprinter van Team Sunweb

De Australiër won in de bondsstad van Zwitserland.

Matthews de sterkste in Bern, dubbelslag voor sprinter van Team Sunweb
  • Team DSM Team DSM

Bloemen en champagne voor Michael Matthews in de Ronde van Zwitserland. In Bern was hij de sterkste na een pittig slotklimmetje, de Australiër van Team Sunweb pakte daarmee ook het geel.

In twee dagen tijd was Rohan Dennis van winnaar en gele trui naar schlemiel in een bijrol veranderd. De winnaar van de proloog in Cham was gisteren betrokken bij een valpartij, waarbij de Australiër van BMC Racing Team een bloeduitstorting op de rechterpols opliep.

Steven Lammertink van Team LottoNL-Jumbo lag er ook bij, maar in het ziekenhuis werd vastgesteld dat er geen breuken waren bij de tijdrijder, die knap negende werd in de proloog. Philippe Gilbert won de tweede etappe na een vreemde finale. De eerste zege voor de Belgisch kampioen na de Amstel Gold Race.

De tweede rit in lijn voerde van Menziken in het kanton Aargau naar Bern, de bondsstad van Zwitserland. Vorig jaar eindigde hier de zestiende etappe van de Tour de France, met Peter Sagan als winnaar. De wereldkampioen kon op herhaling, want de aankomst lag vandaag 300 meter verwijderd van de finishlijn in de Tour.

Reijnders aan kop

Een duo ging op pad. Bergtruidrager Lasse Norman Hansen van Aqua Blue Sport ging op weg om meer punten voor die blauwe trui te sparen, opnieuw was een Nederlander zijn metgezel. Elmar Reijnders vertegenwoordigde de kleuren van Roompot-Nederlandse Loterij, waar Nick van der Lijke dat gisteren deed.

Het peloton hield de controle, onder commando van BMC Racing Team, Bora-Hansgrohe en Team Sunweb. Zeven minuten bedroeg de maximale voorsprong van de koplopers. De twee reden goed door, want het peloton had moeite om het duo bij te halen. 

Technische finale

Reijnders moest op 25 kilometer van de streep, na de laatste tussensprint, zijn kompaan laten gaan. Hansen bleek de motor van de ontsnapping te zijn geweest, want de Deen hield lang vol. Maar eens Hansen werd gegrepen, volgde een helse tocht naar de oude binnenstad van Bern.

In de thuisplaats van Fabian Cancellara ging BMC Racing Team tekeer. Op de slotklim gingen de mannen van het klassement vroeg aan. Team Sunweb deed hierna een goede lead out voor Michael Matthews, die het werk van de ploeg feilloos afmaakte. Hij nam de maat van Peter Sagan en John Degenkolb.

Foto: Cor Vos