HomeNieuwsJakob Fuglsang man in bonus na doldrieste slotrit Dauphiné

Jakob Fuglsang man in bonus na doldrieste slotrit Dauphiné

Fuglsang pakt op Plateau de Solaison zijn tweede ritwinst en wordt eindwinnaar van de Dauphiné.

Jakob Fuglsang heeft het Critérium du Dauphiné gewonnen. In de korte klauterexpeditie naar Plateau de Solaison rijdt de Deen van alles en iedereen weg. Hij pakt op de slotklim genoeg voorsprong op Richie Porte, die zijn gele trui verspeelt.

Dat Richie Porte geen eenvoudige laatste rit wordt gegund blijkt al op de Col des Saisie. Er zijn aanvallen te noteren van Alejandro Valverde en Chris Froome. Beide heren testen hun benen maar raken uiteindelijk niet weg. De ploeggenoten van Porte zijn echter wel weg, wat betekent dat de geletruidrager al snel alleen zit.

Porte onder druk

Dit ziet de drievoudig Tourwinnaar Froome natuurlijk ook. Op de flanken Col des Aravis (tweede categorie) zet hij nogmaals aan. Alejandro Valverde, Alberto Contador, Daniel Martin volgen gezwind. De gele trui sluit even later echter weer aan. Het is pas op de Col de la Colombière dat Porte er definitief af moet. Alle klassementsmannen rijden een voor een van de Australiër weg. Als laatste doet Chris Froome dat. 

Froome neemt in het laatste deel van de beklimming en in de afdaling afstand van Porte. De man in het geel is gedwongen tot achtervolgen. In de vallei op weg naar de voet van de Plateau de Solaison is het gat een goeie minuut. 

Alles komt uiteindelijk aan op de 11,3 kilometer lange slotklim. De steile weg naar Plateau de Solaison, met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,2 procent,  betekent het einde van de ontsnapping van Aru en Valverde. Op tien kilometer van de streep wordt het duo, dat al op de Colombière is weggereden, bedankt voor de moeite, als resultaat van de inspanningen van de tweetrapsraket Kwiatkowski-Froome. In de achtergrond kruipt de klassementsleider seconde na seconde weer dichterbij. Kan hij het geel toch nog redden?

Fuglsang lachende derde

Froome is niet de voornaamste bedreiging voor Porte, zo blijkt even later als Jakob Fuglsang een versnelling van Daniel Martin volgt. Jakob Fuglsang won afgelopen vrijdag de eerste bergrit en hield ook op weg naar Alpe d’Huez stand. En nu kletst hij alle anderen uit zijn wiel. Froome kan niet met de nummer twee van de Olympische wegrit van 2016 mee. Sterker nog: niemand kan de ontketende Deen volgen. Ook Martin wordt er genadeloos afgereden.

Intussen blijft Porte dapper doorrijden. Zijn verzet breekt niet en hij haalt de ene na de andere klassementsrenner bij. Ook Chris Froome wordt uiteindelijk achterhaald door de Tasmaniër. Maar het is niet genoeg om etappewinnaar Fuglsang nog van de eindoverwinning af te houden. 1’15” na de Astana-man komt Porte over de finish.

Die 1’15” was voor aanvang van de rit het verschil tussen de twee in het klassement. Dankzij de tien op de streep behaalde bonificatieseconden wint Fuglsang de Dauphiné wint met tien seconden voorsprong op Richie Porte. Daniel Martin snoept de derde en laatste podiumplaats nog af van Chris Froome.

Foto: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Mathieu van der Poel bevestigt deelname aan wereldbeker mountainbike in Valkenburg

Sinds de olympische spelen in Tokyo reed Van der Poel niet meer op de...

Wat Van der Poel liet zien beviel Adrie: ‘Wat me opviel, is dat hij twee tanden groter kan rijden dan voorgaande jaren’

In gesprek met WielerFlits blikte Adrie terug op de rentree van Van der Poel....

Iserbyt lachend: ‘Toen Van der Poel me in de eerste ronde voorbijreed, dacht ik dat hij een minuut zou wegrijden”

Eli Iserbyt zakte halfweg koers vrij ver weg, maar in de slotfase wist hij...

Mathieu van der Poel blij maar kritisch: ‘Technisch maakte ik veel fouten, maar ben heel blij met mijn vorm’

Mathieu van der Poel startte in Hulst weliswaar op de vierde rij, maar al...

Meer zoals dit

Wat Van der Poel liet zien beviel Adrie: ‘Wat me opviel, is dat hij twee tanden groter kan rijden dan voorgaande jaren’

In gesprek met WielerFlits blikte Adrie terug op de rentree van Van der Poel....

Mathieu van der Poel blij maar kritisch: ‘Technisch maakte ik veel fouten, maar ben heel blij met mijn vorm’

Mathieu van der Poel startte in Hulst weliswaar op de vierde rij, maar al...

Mathieu van der Poel luistert rentree in wereldbeker Hulst op met dominante overwinning

De ogen in Hulst waren zonder meer gericht op Mathieu van der Poel. De...