Retro: Kennismaken met Nairo Quintana

Vijf jaar geleden bewijst de Colombiaanse klimgeit het ook tussen de grote mannen te kunnen.

Retro: Kennismaken met Nairo Quintana

Nairo Quintana is niet meer weg te denken uit de top van de internationale wielrennerij. Toch heeft ook hij ooit zijn eerste overwinning op het hoogste niveau moeten boeken. En laat dat nu net vijf jaar geleden zijn.

De rit, de zesde in de Critérium du Dauphiné, is zwaar. Tussen Saint-Alban-Leysse - Morzine wachten een paar verduiveld lastige beklimmingen. De Colombière en de Joux Plane. Vervolgens wacht de gevaarlijke afzink richting de finish.

Het schrikt de jonge Nairo Quintana niet af. Integendeel. Op de lage flanken van de vermaarde helling versnelt de jonge klimmer die in 2010 al de Ronde van de Toekomst wist te winnen. Geletruidrager Bradley Wiggins ziet hem niet als een bedreiging voor zijn klassement, dus er is geen paniek bij de zwarte Sky-trein. Laat maar rijden.

Dat laat Quintana zich geen twee keer zeggen. Hij komt boven met een goede twintig seconden, waarna hij de afdaling induikt. Eenmaal beneden pakt de renner van Movistar een zeer aansprekende zege.

Colombiaanse fans zien in hem een nieuwe rondehoop en dat blijkt te kloppen. Intussen heeft Quintana al een een Vuelta, een Giro en een hele hoop rondes van een week gewonnen. Maar het was in de Dauphiné van 2012 dat we voor het eerst zagen wat die man allemaal kon.

Foto: Cor Vos